|
Eðitim Öðretim Ýle Ýlgili Belgeler > Konu Anlatýmlý Dersler > Biyoloji Dersi Ýle Ýlgili Konu Anlatýmlar
EKLEMLER, EKLEMLERÝN ÖZELLÝKLERÝ, EKLEM ÇEÞÝTLERÝ (BÝYOLOJÝ DERSÝ KONU ANLATIM)
Birbirinden ayrý olan kemiklerin birleþtiði yerlere eklem denir. Kemiklerin baðlanma yerleri olan eklemler üç grupta toplanýr.
a. Oynamaz Eklemler: Kafatasý, kalça kemiði, leðen kemiði gibi iskeletin hareket etmeyen kýsýmlarýndaki kemiklerde görülür. Eklemleþen kemikler çok sýký bir þekilde birbirlerine testere diþi gibi girinti ve çýkýntýlarla baðlanmýþlardýr. Eklem kapsülü ve sývýsý yoktur.
b. Yarý Oynar Eklemler: Omurlar arasýnda ve göðüs kafesinde görülen eklemlerdir. Omurlar arasýndaki kýkýrdak diskler esneklik saðlanmasýnda yardýmcý olur. Eklem kapsülü ve sývýsý vardýr fakat zamanla bu kapsül ve sývý sertleþerek kemiksi bir yapý gösterir.
c. Oynar Eklemler: Vücudun hareket iþlevini üstlenmiþ kemiklerde görülen, tam hareketli eklemler olup kol ve bacak kemiklerinde görülür. Eklemleri oluþturan kemiklerin uçlarý bað dokusundan meydana gelmiþ ortak bir kapsül ile çevrilidir. Eklem kapsülünün iç yüzeyi ince bir zar ile örtülüdür.
Bu yapý yumurta akýna benzeyen bir salgý meydana getirir. Eklem boþluðunda toplanan bu sývý (= eklem sývýsý) eklem uçlarýnýn kayganlýðýný saðlar. Eklem kemiklerinin baþ kýsmýnda bulunan (bilgi yelpazesi.net) kýkýrdak tabakalarý hareket sýrasýnda kemiðin baþlarýnýn birbirine deðerek aþýnmasýný önler. Eklem bölgesinde bir kemikten diðerine uzanan bað dokusundan meydana gelmiþ eklem baðý bulunur. Bütün bu yapýlar ekleme saðlamlýk ve hareket kolaylýðý saðlar.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“BÝYOLOJÝ DERSÝ ÝLE ÝLGÝLÝ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINI GÖRMEK ÝSTERSENÝZ
>>>TIKLAYIN<<<
“BÝYOLOJÝ DERSÝ ÝLE ÝLGÝLÝ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK ÝSTERSENÝZ
>>>TIKLAYIN<<<
|