|
eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Edebiyat dersi ile ilgili konu anlatımlar
DİVAN EDEBİYATI ŞİİRİ NEDİR? DİVAN EDEBİYATI ŞİİRİ GENEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Divan Edebiyatı Şiiri Genel Özellikleri Nelerdir?
Divan edebiyatı, Hoca Dehhanî'nin XIII. yüzyılda öncülük ettiği bir edebî akım olup XIX. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüştür. Bu edebiyat akımı; Saray edebiyatı, Klasik edebiyat ve Yüksek zümre edebiyatı gibi farklı isimlerle de anılsa da en yaygın kullanılan adı Divan edebiyatıdır. Bu isimlendirmede, şairlerin eserlerini "divan" adı verilen kitaplarda toplamalarının büyük etkisi olmuştur. Divan şiiri, İslami kültüre dayalı olarak ortaya çıkmış olup genellikle medrese öğrenimi görmüş, eğitimli sanatçıların eserlerinden oluşur. Arap ve Fars edebiyatlarının etkisi ile oluşan bu şiir geleneğinin, kendine has birtakım kuralları bulunmaktadır.
Divan Şiiri Özellikleri
q Divan şiiri, Türk edebiyatının önemli bir dönemini temsil eden ve 13. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar uzanan bir sanat anlayışıdır.
q Kökleri Hoca Dehhanî'ye Dayanır: Divan şiirinin ilk örnekleri 13. yüzyılda görülmeye başlamış olup ilk büyük şairlerinden biri Hoca Dehhanî'dir.
q Sanat İçin Sanat Anlayışı: Divan şairleri, sanatın kendi içinde anlam bulduğuna inanmışlar ve şiirde estetik değerin ön planda olması gerektiğini savunmuşlardır.
q Aruz Ölçüsü: Divan şiirinde kullanılan temel ölçü aruzdur. Şairler, bu ölçüyü kullanarak şiirlerini şekillendirmişlerdir.
q Nazım Birimi ve Kafiye: Beyit, divan şiirinin temel nazım birimidir. Kafiye zenginliği ve uyumu da bu şiir geleneğinin önemli özelliklerindendir.
q Dil ve Üslup: Divan şiiri, Arapça ve Farsça kökenli kelimelerle süslü ve özentili bir dil kullanır. Şairler; benzetmeler, mazmunlar ve sanatlı söyleyişlerle ustalıklarını gösterirler.
q Semboller ve Mazmunlar: Divan şiirinde sıkça kullanılan semboller ve mazmunlar vardır. Örneğin; gül sevgiliyi, bülbül aşığı simgeler.
q Bireysel ve İdealize Edilmiş Konular: Şiirlerde genellikle aşk, ayrılık, hasret gibi bireysel duygular ve idealize edilmiş temalar işlenir.
q Tasavvuf Etkisi: Divan şiiri, dinî ve tasavvufi temalara da sıkça yer verir. Allah aşkı, peygamber sevgisi gibi konular önemli yer tutmuştur.
q Kuralcı ve Kalıpçı Yaklaşım: Şiirde konunun işleniş biçimi, içeriğinden daha fazla önem taşır. Bu da Divan şiirini kuralcı ve kalıpçı bir tarz hâline getirir.
Bazı Divan Şiiri Sanatçıları
Divan edebiyatının önde gelen sanatçılarından bazıları:
· 13.yüzyılın önde gelen isimleri arasında Hoca Dehhanî, Ahmet Fakih, Şeyyad Hamza ve Gülşehri yer alır. Bu dönemde Sultan Veled ve Seyyid Nesimi gibi büyük şairler de Divan edebiyatının zengin mirasını oluşturan isimler arasındadır.
· 14.yüzyılın Divan şairleri arasında Ahmedî, Âşık Paşa, Kadı Burhaneddin ve Hoca Mesut ön plana çıkar. Bu şairler, Divan edebiyatının incelikli dili ve derin anlatımıyla tanınır.
· 15.yüzyılda Ali Şîr Nevaî, Şeyhî, Ahmet Paşa, Süleyman Çelebi ve Sinan Paşa gibi sanatçılar Divan edebiyatına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu dönemde Hamdullah Hamdi ve Mercimek Ahmet gibi şairler de etkileyici eserler ortaya koymuşlardır.
· 16.yüzyılda Divan edebiyatının en ünlü isimlerinden biri olan Fuzûlî öne çıkar. Bâki, Bağdatlı Ruhi, Zati, Hayalî, Taşlıcalı Yahya, Sehi Bey ve Latifî gibi şairler de bu dönemin önemli temsilcilerindendir.
· 17.yüzyılda Nef’î, Nabî, Şeyhülislam Yahya, Naili, Neşati, Nergisi, Veysi ve Evliya Çelebi gibi şairler Divan edebiyatına damgalarını vurmuşlardır.
· 18.yüzyılda ise Nedim, Şeyh Galip, Sümbülzade Vehbi ve Enderunlu Fazıl gibi şairler, bu dönemde Divan edebiyatına katkı sağlamışlardır.
· 19.yüzyılın Divan şairleri arasında Fitnat Hanım, Enderunlu Vasıf, Yenişehirli Avnî, İzzet Molla ve Akif Paşa gibi isimler yer alır. Bu şairler, Divan edebiyatının zengin mirasını devam ettirmişler ve eserleriyle Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunmuşlardır.
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|
Yorumlar
....
9. **Yorum** >>>
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm
->Yazan: Buse. Er
8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla
7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm
ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..
6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın
devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.
5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline
sağlık.
->Yazan: efe .
4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok
sagolun
->Yazan: rabia..
3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi
kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok
iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim
->Yazan: pınar..
2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum
özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..
1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiye ederim.
->Yazan: Hasan Öğüt.