|
eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Edebiyat dersi ile ilgili konu anlatımlar
EVLİYA TEZKİRELERİ NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR? DÎVAN EDEBİYATINDA EVLİYA TEZKİRESİ ÖRNEKLERİ NELERDİR?
Evliya Tezkireleri Nedir? Özellikleri Nelerdir? Dîvan Edebiyatında Evliya Tezkireleri
Tezkire; belli bir alanda meşhur olmuş kişilerin ve özellikle şairlerin hayatlarını anlatan, onların eserlerinden örnekler sunan bir tür eserdir. Bu tür eserler pek çok farklı alanda kaleme alınmıştır. Örneğin, Tezkiretü’ş-Şuarâ şairlerin biyografilerini içerirken Tezkiretü’l-Evliyâ evliyaların hayatlarını anlatır. Benzer şekilde Tezkire-i Osmâniye ve Tezkiretü’l-Hattatîn gibi tezkireler de belirli meslek gruplarına odaklanmıştır. Bölgesel tezkireler arasında Menâkıb-ı Evliyâ-i Mısır ve Tezkire-i Evliyâ-i Bağdat gibi belirli bir şehirde ya da bölgede yaşamış kişilere dair tezkireler de bulunmaktadır.
Tezkireler, köken olarak tabâkat (İslamî biyografi) kitaplarına dayanır. Evliyâ tezkireleri, şuarâ tezkirelerinden yaklaşık bir buçuk asır önce tercüme yoluyla edebiyatımıza girmiştir. İlk evliyâ tezkirelerinin örneklerini oluşturan tabâkat kitapları, çeşitli dillere çevrilmiş ve bazı eklemelerle yayımlanmıştır.
Evliyâ tezkireleri, Müslüman Türk milletinin dinî hayatını canlı tutmak için hizmet veren Allah dostlarını anlatır. Bu kişilere velî veya evliyâ denir. Sözlük anlamıyla velî, “dost, ahbap, arkadaş, yardımcı, komşu” demektir ve evliyâ kelimesi bu terimin çoğuludur. Tasavvuf teriminde ise "Allah’ı seven, Allah tarafından sevilen ve dost edinilen" anlamında kullanılır. Zamanla bu kelime, İslamî kavramlarla derinleşerek doğaüstü mânâlar kazanmaya başlamış ve halk arasında iman esaslarıyla bir anılmaya başlamıştır. Velâyet kavramı öyle bir yer edinmiştir ki velîleri kabul etmeyenler neredeyse dinden çıkmış sayılacak hâle gelmiştir. Bu düşünce yanlıştır; halkın beğendiği kişileri yüceltme eğilimi burada kendini göstermektedir. Onlar kendi hayatlarını yaşar, çevrelerine örnek olur ve toplumu irşat ederler. Bilinçli insanların zihinlerinde ve kalplerinde bu özellikleriyle yer edinirler.
Türk İslam edebiyatında evliyâ tezkirelerinin önemli bir yeri vardır. Çokça tercüme edildikleri için müellifleri ve mütercimleri birbirine karışmış olsa da bu eserler okunmaya ve yayılmaya devam etmiştir. Evliyâ tezkireleri, Türk edebiyatında 13. yüzyıldan itibaren görülmeye başlanır. Bu eserler daha çok Feridüddîn Attâr’ın tezkiresinin tercümeleri şeklindedir. Moğol istilasının yerle bir ettiği Anadolu’nun yeniden kurulmasında evliyâ tezkirelerinin önemli bir rolü olmuştur. Uzun süren savaşların ve çalkantıların sonucunda halk, ümitsizliğe ve korkuya kapılmıştır. Bu zor zamanlarda en büyük destekçileri, evliyâların hayatları ve menkıbeleri olmuştur. Allah dostlarının mücadelesi, halka manevi destek ve moral kaynağı olmuştur.
Attâr’ın eserinin dışında başka tezkirelerin de tercüme edildiğini görmekteyiz. Molla Câmî’nin Nefehâtü’l-Üns, Molla Hüseyin Kâşifî’nin Reşehâtü Ayni’l-Hayât ve Ebu’l-Leys es-Semerkandî’nin Tezkiretü’l-Evliyâ eserlerinin tercümeleri, Türk İslam edebiyatında karşılaştığımız ilk evliyâ tezkireleridir. Sinan Paşa’nın Tezkiretü’l-Evliyâ’sı bu alanda önemli eserlerden kabul edilir. Nazmîzâde Murtazâ Efendi’nin tezkiresi ise edebiyatımızda özgün tezkirelerdendir. Yapılan çalışmalara göre edebiyatımızdaki ilk özgün evliyâ tezkiresi Bağdat Evliyâları’dır.
Bilinen Evliya Tezkireleri
Tarihin derinliklerinde, tasavvuf ve evliyaların hayatları üzerine kaleme alınmış pek çok kıymetli eser bulunmaktadır. Bu evliya tezkirelerinden bazıları şunlardır:
q "Nefehâtü’l-Üns",
q "Nesâyimü’l-Mahabbe Min-Şemâyimi’l-Fütüvve",
q "Reşâhât-ı Aynü’l-Hayât",
q "Tezkiretü’l-Evliyâ Tercümesi",
q Âşık Ahmed’in "Câmiu’l-Ahbâr" isimli Tezkiretü’l-Evliyâ’sı,
q "Tezkiretü’l-Evliya",
q "Ziyâret-i Evliyâ",
q "Sefîne-i Evliyâ",
q "Bağdat Evliyâları" ve "Tezkire-i Evliyâ-i Bağdâd" (Câmiu’l-Envâr Fî Menâkibi’l-Ahyâr).
Bu eserler yalnızca evliya menkıbelerini anlatmakla kalmamış aynı zamanda tasavvufun derinliklerine dair değerli bilgiler de sunmuştur.
Kaynak: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi/Recep Şükrü Güngör
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|
Yorumlar
....
9. **Yorum** >>>
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm
->Yazan: Buse. Er
8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla
7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm
ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..
6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın
devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.
5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline
sağlık.
->Yazan: efe .
4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok
sagolun
->Yazan: rabia..
3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi
kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok
iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim
->Yazan: pınar..
2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum
özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..
1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiye ederim.
->Yazan: Hasan Öğüt.