|
eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Edebiyat dersi ile ilgili konu anlatımlar
Hüsn-i Ta’lil Sanatı (Güzel Neden Bulma) Sanatı Nedir? Hüsn-i Ta’lil Örnekleri
Hüsn-i Ta'lil, bir olayın gerçek sebebini bilinmesine rağmen onun yerine daha güzel bir nedeni açıklama sanatıdır. Bu sanat, bir olayın ardındaki gerçek sebebi reddetmek yerine onu daha anlamlı ve estetik bir şekilde yorumlamayı amaçlar. Temelde, bir olayı sadece yüzeydeki nedenlerle açıklamak yerine daha derin ve etkileyici bir anlam kazandırmayı hedefler.
Hüsn-i Ta'lil, bir olayın ardındaki sebebin kesin bir yargıya dayanması gerektiği önemli bir prensibe dayanır. Yani ortaya atılan yeni neden, mantıklı ve tutarlı bir temele sahip olmalıdır. Bu şekilde olayın gerçek sebebi yerine sunulan alternatif neden insanların olayı daha derinlemesine anlamalarına ve ona daha fazla değer atfetmelerine olanak tanır.
Bu sanatın asıl güzelliği, bir olayın sıradan ve yüzeysel nedenlerle sınırlı kalmamasıdır. Hüsn-i Ta'lil, olayları ve yaşananları daha geniş bir perspektiften ele alarak insanların hayal gücünü ve anlayışını zenginleştirir. Hüsn-i Ta'lil, bir olayın ardındaki gerçek sebebi bilmemize rağmen onu daha anlamlı ve güzel bir şekilde yorumlama sanatıdır. Hüsn-ü talil sanatı, başta Divan şiiri olmak üzere birçok şiir geleneğinde sıklıkla görülmektedir.
Hüsn-i Ta’lil Örnekleri
Yukarıdaki cümlede çiçeklerin açmasının nedeni olarak birinin gelmesi gösterilmiş ancak bilindiği gibi çiçekler doğal bir süreçte kendiliğinden açar yani birinin gelmesine gerek yoktur. Burada birinin gelmesi ile çiçeklerin açılması güzel bir sebebe bağlanmıştır.
Yukarıdaki dizede şair, “akşamın gelişini” ve “gülün solmasını”, sevgilinin gidişine bağlamıştır. Bu şekilde gerçek sebep yerine hoşa giden, hayalî bir sebep bulmuştur.
Yukarıdaki şiirde şair, gökyüzünün masmavi olması ile ağaçların yemyeşil olmasının nedenini kendisinin güzel şeyler düşünmesine bağlamıştır. Masmavi gök ya da yemyeşil ağaçlar doğal süreçlerinde bu renge sahip olduklarından şair burada hayal kurarak nedeni daha güzel şeye bağlamıştır.
Yukarıdaki dörtlükte şair; karanfil kokusunun, ağustos yıldızlarının sıcaklığının, güneşin renginin olmayışını gerçekçi bir sebep değil de sevdiğinin yok oluşuna bağlamıştır.
Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi
(Faruk Nafiz Çamlıbel)
Yukarıda belirtilen çoban çeşmesinin suyu, eğimli bir yerde akar. Şair, bu doğal gerçekliği görmezlikten gelip çeşmenin bu şekilde akmasının sebebini susamış bir gülü bulup ona su vermeye bağlayarak kendine göre güzel bir sebep bulmuştur.
Yıldızlar, ülfet için gündüz göründü
Yukarıdaki dizelerde Hüsn-i Ta’lil sanatına 2 örnek vardır: Toprağın içerisindeki demir minerallerin, işlevini kaybedip paslanması sonucunda toprak, kırmızı renge bürünür. Şair, bu doğa olayını farklı bir sebebe bağlamaktadır. Öyle ki toprağın oluşum sebebini sevgilinin can alıcı bakışlarının sonucu olarak belirtiyor. İkinci dizede ise bir doğa olayı sonucunda nadiren gündüz de görülen yıldızların olayını, sevgiliyle dostluk kurmak için olduğunu söyleyip güzel bir sebebe bağlamaktadır.
Görmemek için bulut perdesini başına çekiyor
Bulutların sürekli olarak yer değiştirmesi neticesinde bazen Güneş'in önü kapanır. Şair, bu gerçeği farklı bir sebebe dayandırıp Hüsn-i Ta’lil sanatına başvurmuştur. "Güneş, sevgilinin güzelliği karşısında utandığından kendini gizliyor." sebebine bağlamıştır.
Yukarıdaki dizelerde Toroslardaki ağaçların çocuk kalması üzerinden bir benzetme yapılmış, kısa boylu oldukları belirtilmiş ve sebep olarak da Akdeniz’in kolayca görünmesi gösterilmiştir. Toroslardaki ağaçların kısa olması, Akdeniz ikliminde yetişen maki bitki örtüsünden kaynaklıdır fakat burada güzel nedene bağlanarak kısa ağaçlarda Hüsn-i Ta’lil sanatı yapılmıştır.
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EDEBİYAT DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|
Yorumlar
....
9. **Yorum** >>>
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm
->Yazan: Buse. Er
8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla
7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm
ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..
6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın
devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.
5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline
sağlık.
->Yazan: efe .
4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok
sagolun
->Yazan: rabia..
3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi
kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok
iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim
->Yazan: pınar..
2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum
özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..
1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiye ederim.
->Yazan: Hasan Öğüt.