|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Fen Bilimleri Konu Anlatımı
YOĞUNLUK NEDİR TANIMI FORMÜLÜ YOĞUNLUK HESAPLAMA YOĞUNLUK NASIL HESAPLANIR YÜZME ASKIDA KALMA BATMA KOŞULU (FEN TEKNOLOJİ KONU ANLATIMI FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMLARI)
Maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk denir. Başka bir ifadeyle cismin kütlesinin hacmine oranıdır.
Kütle birimi gram(g), hacim birimi cm3 olarak alınırsa, yoğunluk birimi g/cm3 olur.
Yoğunluk formülü:
Yoğunluk maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Farklı maddelerin yoğunlukları farklıdır.
Sizce 1 kilo pamuk mu daha ağırdır, yoksa 1 kilo demir mi?
Tabi ki her ikisinin de ağırlığı aynıdır aralarındaki tek fark hacimleridir. Yandaki resimde de görebileceğimiz gibi aynı ağırlıktaki pamuk demire göre daha fazla yer kaplar.
Kütle: Madde miktarı demektir.
Hacim: Maddenin kapladığı alan demektir.
Yoğunluk: Belli bir hacimdeki maddenin içerisinin ne kadar kütle ile doldurulduğudur. Yani birim hacimdeki madde miktarıdır. Birim hacimde ne kadar çok madde varsa o madde o kadar yoğundur. Tam tersine bir maddenin kütlesi az olup hacmi yani kapladığı alan arttıkça o maddenin yoğunluğu o kadar azalır.
A.YÜZME KOŞULU:
|
Cismin yoğunluğu içine atıldığı sıvının yoğunluğundan küçük ise cisim sıvı içerisinde yüzer. Cisim sıvının dibine bırakılsa bile kaldırma kuvveti ile cismin ağırlığı dengeye ulaşıncaya kadar cisim sıvı içinde yüzeye doğru itilir. Sıvı içerisinde bir kısmı sıvının içinde kalacak şekilde dengede olan cisimlere yüzen cisimler denir.
ÖRNEK: Küçük bir demir parçası denize atıldığı zaman batarken gemiler nasıl denizde yüzer? Gemilerin hacimleri büyütülerek yoğunluklarının azalması sağlanmış. Böylece yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyük olan gemi denizde yüzmeyi başarabilmiş.
B. ASKIDA KALMA KOŞULU:
Cismin yoğunluğu içine atıldığı sıvının yoğunluğuna eşit ise cisim sıvı içinde askıda kalır. Cismin tamamı sıvı içindedir. Tamamı sıvı içinde kalacak şekilde dengelenen cisimlere askıda kalan cisimler denir.
ÖRNEK: Askeri alanda kullanılan denizaltılar tamamı su içine girer. Ağır metallerden yapılan bu denizaltıların da gemiler gibi hacimleri çok büyüktür. Hacimleri büyütülerek yoğunlukları suyun yoğunluğuna eşit bir seviyeye getirilmiştir. Böylece tamamı su içinde olacak şekilde denizde yüzmektedir.
C.BATMA KOŞULU:
Cismin yoğunluğu içine atıldığı sıvının yoğunluğundan büyük ise cisim sıvı içerisinde batar. Sıvının yüzeyine bile bırakılmış olsa kaldırma kuvveti ve ağırlık dengelendiğinde cisim batar. Tamamı sıvı içinde olan cisimlere batan cisimler denir.
ÖRNEK: Deniz kenarında yerdeki küçük taşları sıra ile denize attığımızı düşünelim. Taşlar denizin yanında çok küçük olmasına rağmen denizin dibine batar. Çünkü taşların yoğunluğu suyun yoğunluğundan büyüktür.
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“FEN BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|