Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Eğitim Bilimleri Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar > Gelişim Ve Öğrenme Psikolojisi Dersi İle İlgili Konu Anlatımlar

EDİMSEL DAVRANIŞ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ (GELİŞİM PSİKOLOJİSİ, ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR) (EĞİTİM BİLİMLERİ)

 

Kollarını havada serbestçe hareket ettiren bebek, beşiğinde asılı olan nesnelere dokunduğunda, nesneler sallanır ve ses çıkar. Asılı nesnelere dokunan bebek, çevresiyle işlevsel bir ilişkide bulunmaya başlar. Yani, edimsel davranışta bulunur. Asılı nesnelerin sallanması ve çıkan sesler, bebeğin eliyle asılı duran nesnelere dokunmasının sonucudur.

 

Bebeğin gözlenmesi sürdürüldüğünde, beşikte asılı nesnelerin varlığında, bebeğin kollarını sağa sola sallamalarında artışlar gözlenir. Bebeğin, asılı nesnelerin varlığında göstermiş olduğu el kol hareketleri, edim ya da edimsel davranış olarak isimlendirilir. Belli uyaranların varlığında oluşan ve sonuçları olan davranışlara, edimsel davranış denilmektedir.

 

Edimsel davranış çizgili kas, yani istemli kas kontroluyla ilgilidir. Problem çözme, konuşma, yürüme, yemek yeme, birine vurma, ağlama ve konuşma gibi davranışlar edimsel davranış örnekleridir. Edimsel davranış, davranışın önceki oluşumunun sonuçlarıyla ya da etkileriyle tekra olma olasılığı olan herhangi bir davranıştır.

 

Edimsel davranış dinamiktir ve çevreye olan etkisine bağlı olarak sürekli değişiklik göstermektedir. Kısaca edim tepkinin fiziksel şeklini ve topoğrafyasını betimini ve kontrol değişkenleriyle olan ilişkilerini tanımlamaktadır.

 

Edimsel davranışı kontrol eden uyaran olayları, edimi anında izleyenlerdir. Yani, bebeğin nesnelere dokunacak şekilde el ve kollarını hareket ettirmesini anında izleyen uyaranlar, nesnelerin sallanması ve ses çıkarmalarıdır. İzleyen uyaran, (bilgi yelpazesi. com) otomatik olarak edime yol açmaz. Ancak, bir kez edimsel davranış oluştuktan sonra, edimsel davranışın tekrar oluşması, davranışın sonuçlarına, izleyen olaylara bağlıdır. Ayrıca edisel davranışın sonuçları sadece edimin değil, bir dizi edimsel davranış öncesi koşullarını da tanımlama işlevini görür. Örnekte, nesnelerin bebeğin dokunacağı mesafede asılı olması bebeğin nesnelere değecek şekilde oluşan el kol hareketlerinin tekrar oluşma sıklığı, el kol hareketlerinin sonuçları olan çıkan ses ve sallanmaların etkisine bağlıdır. Edimsel davranışın ileride olma olasılığını, sonuçların ya da izleyen olayların etkilerini belirlemektedir.

 

GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM BİLİMLERİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

KONU ANLATIMLI DERSLER " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar (HenüzYorumYok)

.

>Yazan: ...
>Yorum:
.... .

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):