|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Konu Anlatımlı Dersler > Sosyal Bilgiler Konu Anlatımı
NÜFUS CÜZDANI NEDİR TANIMI ÖZELLİKLERİ (SOSYAL BİLGİLER KONU ANLATIM)
Okul kayıt işlemlerinde,hastalık durumunda hastaneye başvurduğumuzda, bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ederken kim olduğumuzun bilinmesi gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu gösteren ve çeşitli bilgilerimizi içeren doğduğumuzda devlet tarafından verilen belgeye nüfus cüzdanı denir.
Nüfus cüzdanı ilk kez "Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi" ismiyle basılmıştır.
|
Belgede:Kişinin mesleği, siması, göz rengi ve boyuna ilişkin bilgiler de vardı. Bu belge resmi işlemlerde pek işe yaramıyordu. 1904 yılında ilk genel nüfus yazımı (sayımı) yapıldı. Elde edilen kayıtlardaki bilgilere dayanılarak nüfus cüzdanları yeniden düzenlendi.
Nüfus cüzdanımızda bireyin değişmeyen özellikleri bulunur. Yaşadığı ülke, hangi ülkenin vatandaşı olduğu, T.C. kimlik numarası,anne adı, baba adı,doğum tarihi,doğum yeri, kan grubu gibi bilgiler mevcuttur. Nüfus cüzdanı bize İçişleri Bakanlığına bağlı bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından doğumdan sonra verilir.
Teknolojinin gelişmesi sonucunda güvenlik ihtiyacı önem kazanmıştır. Bu gereksinim günümüzde kimlik kartlarında da kendini (bilgi yelpazesi. com) göstermiştir. Bu nedenle önceki nüfus cüzdanlarından farklı olarak akıllı kart özelliği taşıyan kimlik kartları geliştirilmiştir. Akıllı kimlik kartı ön yüz ve arka yüz olmak üzere iki yüzden oluşur.
Akıllı kimlik kartının ön yüzünde T.C. numarası. ad ve soyadı, kişinin fotoğrafı, doğum tarihi, seri no, son geçerlilik tarihi, cinsiyet, uyruğu, kişinin imzası bulunur.
Akıllı kimlik kartının arka yüzünde anne ve baba adı, veren makam ( Türkiye İçişleri Bakanlığı) ve diğer bilgilerin saklandığı çip bulunur. Çip kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il, ilçe, mahalle, köy, cilt numarası, aile sıra numarası vb. kaydedildiği bölümdür. Kimliklerin belirlenmesinde parmak izi de önemlidir. Çünkü her insanın parmak izi birbirinden farklıdır.
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“KONU ANLATIMLI DERSLER” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER, BİLGİLER”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
Yorumlar ....
9. **Yorum** >>>YORUM
YAZ<<< |