|
eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Türkçe dersi ile ilgili konu anlatımlar > kelime türleri, sözcük türleri ile ilgili konu anlatımlar
YAPI BAKIMINDAN BAĞLAÇLAR
Yapı bakımından bağlaçlar dört grupta incelenir. Birazdan madde madde açıklayacağız. Onun öncesinde birçok bağlacın dilimize Arapça ve Farsçadan geçtiğini belirtmeliyiz. Örneğin; “ki” Farsça, “ama” “lâkin” “ve” Arapça, “madem” Farsçadır. Bunlar içerisinde “de” bağlacı Türkçedir. “De” önemli arkadaşlar. Bitişik yazdığınızda başka anlam ayrı yazdığınızda başka anlam kazandırır cümleye. Türkçe olan “de”ye sahip çıkmayı unutmayalım. Bu kadar girizgâh yeterli diye düşünüyor ve dört maddelik konumuza geri dönüyoruz.
· Yalın bağlaçlar
· Türemiş bağlaçlar
· Bileşik bağlaçlar
· Öbekleşmiş bağlaçlar
Yalın Bağlaçlar:
“ve, de, ama, ile, bile, eğer, lâkin, yani, meğer, hem...” Ek almamış bağlaçlardır.
Türemiş Bağlaçlar:
“Örneğin, üstelik, ancak, açıkçası, kısacası, anlaşılan, gerçekten...” Yapım eki alarak oluşmuş bağlaçlardır.
Bileşik Bağlaçlar:
“Oysa, öyleyse, yoksa, neyse, kimbilir, halbuki, veyahut, meğerse, nitekim...” En az iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bağlaçlardır. Bu noktada bir bağlaç var ki sizler tarafından çok fazla soruluyor: “Hocam nitekim kelimesi nasıl birleşik bir bağlaçtır?” Bunu anlatabilmek için kelimenin kökenine (etimolojisine) inmemiz gerekiyor. Uygurca kaynaklarda “neteg” kelimesi olarak karşımıza çıkarken Osmanlı Türkçesi bazı kaynaklarda “nite” olarak karşımıza çıkıyor. Günümüz Türkçesi ile anlamı; ne kadar, ne gibi, nasıl demektir. Bu bakımdan birleşik kelimenin oluşumunu şu şekilde gösterebiliriz: “nite+kim” Sanırız biraz da olsa açıklığa kavuşmuştur konu.
Öbekleşmiş Bağlaçlar:
“Ya da, hem de, ne de, yahut, bundan dolayı, bunun için, bunun üzerine, buna göre, görünüşe göre, o halde, gel gelelim, zorla değil ya, ne de olsa, ya…ya, ne…ne, hem… hem, ister…ister, gerek…gerek...”
BİRLEŞİK BAĞLAÇLAR, ÖZELLİKLERİ (KELİME TÜRLERİ) (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM)
İki veya daha çok kelimenin birleşip kaynaşması ile oluşan bağlaçlardır:
Örnek:
Öyleyse, veyahut, oysa, yoksa, neyse, kimbilir, halbuki, demek ki, nitekim, öyle ki, veya…
Kılıç alacaksan kesene bak denilmiştir. Demek ki, aslında kesen kılıç dağil, para kesesi!?
Nasıl bir tavır takınacağını, hangi duyguda karar kılacağını bir türlü bilemiyordu. Hâlbuki bu şarttı artık Nahit�in söyledikleri (bilgi yelpazesi.net) de tam bir rastlantı idi.
Biz sezinleyememişiz, meğerse yüreğimizi kibir gizliden kapmış
Niçin bu ahçı yamağı olmayayım, dedimy; madem ki yemek için yaşıyorum
|
>>>TIKLAYIN<<<
“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|