|
eğitim öğretim ile ilgili belgeler > konu anlatımlı dersler > Türkçe dersi ile ilgili konu anlatımlar > kelime türleri, sözcük türleri ile ilgili konu anlatımlar
TÜRKÇEDE YİNELEME (AYNEN TEKRARLANAN) BAĞLAÇLARI NEDİR?
Yineleme, bir şeyi tekrar yani yeniden yapmak demektir. Yineleme bağlaçlarına “Aynen tekrarlanan bağlaçlar” da denilmektedir. Bu bağlaçlar ikili şekilde, arasına çeşitli sözcükler alarak kullanılırlar. Ayrıca kullanım şekillerine baktığımızda aralarına herhangi bir noktalama işareti de getirilmez.
Türkçede en sık kullanılan aynen tekrarlanan bağlaçlar şunlardır:
· "ya... ya (da)": Bu bağlaç, alternatif seçenekleri belirtmek için kullanılır. Örneğin; "Tiyatroya gitmek yerine ya sinemaya gidebiliriz ya (da) evde film izleyebiliriz." cümlesinde olduğu gibi iki seçeneği sunar.
· "hem... hem (de)": Bu bağlaç da çeşitli öğeleri vurgulamak için kullanılır. Örneğin, "Hem kitap okuyor hem (de) notlarını alıyordu." cümlesinde iki farklı eylem bir arada anlatılır.
· "ne... ne (de)": Bu bağlaç, olumsuz durumları ifade etmek için kullanılır. Örneğin, "Ne sen geldin ne (de) haber gönderdin." cümlesinde iki olumsuz durum vurgulanır. Bu bağlaçta anlam olumsuzdur ancak cümle biçimi olumlu olarak oluşturulur.
· “gerek...gerek”: Gerek onlar gerekse siz bu konuyu ciddiye almadınız.
· “kâh...kâh”: Kâh orada kâh buradasınız.
· “ama...ama”: Ama öyle ama böyle bu iş çözülecek.
YİNELEMELİ BAĞLAÇLAR, ÖZELLİKLERİ (TÜRKÇE DERSİ KONU ANLATIM)
Kimi bağlaçların aynı sözcüğün tekrarıyla oluştuğu görülür. Bu bağlaçlarda bağlanan sözcük veya söz öbeklerinden biri araya girer: Ne... ne(de)..., hem... hem(de)..., ya... ya(da) ... gibi.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORULAR”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
|