|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
DERİ MÜHENDİSİ, MÜHENDİSLİĞİ MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
DERİ MÜHENDİSİ TANIM
Derinin işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme konusunda inceleme ve araştırma yapan kişidir.
GÖREVLER
- Bir derinin hayvandan yüzüldükten sonra çeşitli işlemlere tabi tutularak kullanılabilir hale gelinceye kadar geçen sürede yapılan işlemleri denetler.
- İşlenerek kullanılabilir hale gelen ham deri ve kürkün dikilmesi ve korunması konusunda, yapımcılara danışmanlık yapar,
- Özel kullanım amaçlı derilerin üretimi alanında çalışır. Kullanım yeri ve amacına göre; giysilik, kürklük, ayakkabılık, çantalık, döşemelik, mobilyalık vb. çeşitli deri üretimleri konusunda inceleme ve araştırmalar yapar,
- Derinin ekonomik değer kazanmasını sağlayıcı teknolojinin geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapar. Ürünün kaliteli olması için denetlemelerde bulunur,
- Deri üretimi sırasında ortaya çıkan artıklardan üretimi mümkün olan jelatin, tutkal, salam ve sucuk kılıfları gibi mamullerin elde edilmesi için yöntemler geliştirir,
- Sektörün sorunlarını bilimsel ve teknolojik anlamda çözebilir, modaya uygun yeni ürünler geliştirebilir, danışmanlık yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- İşlenmiş ve yarı işlenmiş deri çeşitleri (kösele, napa, pösteki kürk, nubuk, meşin, astar, güderi, süet, glase),
- Deri işlemeciliğinde kullanılan laboratuar malzemeleri,
- Kimyasal maddeler (oksitler, asitler, bazlar, çeşitli tuzlar, kükürt, sülfirik asit, sodyum ve bileşikleri, alüminyum, demir, krom vb.),
- Deri boyama ve yardımcı boya maddeleri (anyonik, katyonik, anfoterik boyalar),
- Deri işlemeciliğinde kullanılan çeşitli makine ve aletler (pervaneli tekne, dolap, etleme makinesi, traş makinesi, yarma makinesi, ütü pres, pistole vb.),
- Bilgisayar,
- Büro malzemeleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Deri mühendisi olmak isteyenlerin;
- İnceleme ve araştırma merakına sahip,
- Fen bilimlerine özellikle kimyaya karşı ilgili ve başarılı,
- İşbirliği halinde çalışabilen
kimseler olmaları gerekir.
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Meslek elemanları, çoğunlukla kapalı ortamda; fabrikalarda, atölyelerde, ıslak zeminde, zaman zaman da laboratuarda çalışırlar. Fabrika, atölye vb. yerlerde yoğun deri kokusu ve kimyasal analizler yaparken çoğunlukla kimyasal madde ve ilaç kokularına maruz kalırlar. Meslek elemanları fabrikalarda işverenle, teknisyen, tekniker ve işçilerle iletişim halindedirler.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Ege Üniversitesi (İzmir) Mühendislik Fakültesinin "Deri Mühendisliği" programlarında verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
- Fizik,
- Kimya,
- Biyoloji,
- Matematik.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için;
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’nda (LYS) “Deri Mühendisliği” lisans programı için yeterli “MF-4” puan almak.
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Deri Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanlarından mezun iseler YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
Ayrıca Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi, Ayakkabı Tasarımı, Ayakkabı ve Saraciye Tasarımı,Deri İşleme Teknolojisi, Deri Teknolojisi, Dericilik ön lisans programını başarı ile bitirenlerde , ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, “Deri Mühendisliği” lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Deri Mühendisliği programında verilen eğitimin amaçlarından biri; deri endüstrisinin ihtiyaç duyduğu, günümüz modern teknolojisini kullanabilecek, araştırıcı ve geliştirici nitelikte teknik elemanları yetiştirmektir. Diğer amacı ise; sektörün sorunlarına bilimsel çözümler bulmak, araştırma ve geliştirme çalışmalarını planlı bir şekilde yürütmek, sonuçlarını yayınlamak ve bu alanda geleceğin bilim adamlarını yetiştirmektir.Eğitim süresince; Fizik, Kimya, Matematik, Deri Histolojisi Ham Deri, Deri Kimyası, Tabaklama Maddeleri, Deri Yardımcı Maddeleri, Deri Bitim İşlemleri, Deri Boyaları ve Boyama Teknikleri, Deri Analizi ve Kalite Kontrol, Deri Atıkları ve Değerlendirilmesi, Kürk İşleme Teknikleri, İşletme Organizasyonu ve Personel Yönetimi gibi dersler verilir. Okutulan derslerin %62'si teorik, %38'i pratik olarak verilmektedir.Ayrıca, 3. Sınıfın sonunda 60 günlük yaz stajı vardır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Lisans Diploması" ve “Deri Mühendisi” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Deri mühendisliği alanında yetişen meslek elemanları, başta deri sanayi olmak üzere deri sanayi kimyasallarını üreten ve pazarlayan yerli ve yabancı firmalarda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, DPT gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptirler.Hayvansal ürünler arasında son zamana kadar bir yan ürün olarak kabul edilen ve kolay bozulabilen ham deri; dünyada gelişen bilim ve teknoloji sayesinde günümüzde önemli bir sanayi hammaddesi niteliğini kazanmıştır. Ülkemizde geleneksel deri işleyen işletmeler, yarattıkları ekonomi ve istihdam gücüyle önemli bir sektörün doğmasını sağlamışlardır. Bütün bu gelişmeler sektörde modern teknolojiyi kullanabilecek, araştırıcı ve geliştirici nitelikte teknik elemanlara olan ihtiyacı günümüzde olduğu gibi gelecekte de arttıracaktır.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen krediden yararlanabilirler.
Ege Üniversitesine yerleştirilen öğrencilerden üniversitenin herhangi bir programını ilk üç tercihinde gösteren ve ÖSS sınavında sayısal, sözel, eşit ağırlıklı ve yabancı dil puan türlerinin herhangi birinde ilk 100 öğrenci arasına girenlere Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı tarafından burs verilmektedir.
Staj süresince işletmeler öğrenciye bir miktar ücret ödemektedir. Bu ücret işletmelerin ücret politikasına göre belirlenmektedir.
EĞİTİM SONRASI
Kamu kuruluşlarında görev alan yeni mezun meslek elemanı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 8. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlar.Deri ve Deri Ürünleri Sanayii (bilgi yelpazesi. net) ile ilgili özel işyerlerinde aylık kazanç asgari ücretin en az 2 katı düzeyinde olmaktadır. 3-5 yıllık deneyimi olan ya da deri kimyasalları üreten kuruluşlarda çalışanlar daha yüksek ücret almaktadırlar.
MESLEKTE İLERLEME
Üniversitede çalışmak isteyenler, lisansüstü eğitimi tamamlayarak bu konuda eğitim veren okullarda öğretim görevlisi olarak çalışabilirler. Akademik çalışmalarında başarılı oldukça yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.İşletmelerde gösterilen performansa ve deneyime bağlı olarak yönetici olabilirler.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
|