|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ TANIM
Kamu ve özel teşebbüslerindeki hidroelektrik santrallerinde ara insan gücü niteliğinde tekniker vasıfları ile teçhiz edilmiş elemandır.
GÖREVLER
Hidroelektrik santrallerinde kumanda operatörlüğü görevini yapar.
Vardiya elamanı olarak çalışır.
Yetkili elektrik mühendisinin bilgisi ve kontrolü altında yüksek gerilim alanlarında çalışır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Elektrik işlerinin kontrolü için gerekli olan çeşitli elektrik ölçü aletleri (voltmetre, ampermetre, avometre, pens, multimetre vb.)
- Elektrik tesislerinin yapım, bakım ve onarımlarında kullanılan malzeme, el takımları, el ölçme elemanları vb.,
- Güvenlik için gerekli malzemeler (izole eldiven, baret, izole ayakkabı vb.)
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Hidroelektrik Santralleri Teknikeri olmak isteyenlerin;
- Matematik ve fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı,
- Mekanik ve sayılarla işlem yapabilme yeteneğine sahip,
- Elleri ve gözleri sağlam (renk körlüğü olmayan),
- El-göz eşgüdümü güçlü,
- Sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Dikkatli, tedbirli ve sabırlı,
- Zor şartlar ve stres altında çalışabilen, bedence sağlam, çabuk ve doğru karar verebilen,
- Ekip çalışmasına yatkın, kurallara uyan
kimseler olmaları gerekir.
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Hidroelektrik Santralleri Teknikerleri hidroelektrik santrallerinde, trafo merkezlerinde, şalt sahalarında çalışırlar. Çalışma ortamı nemli ve gürültülüdür. Genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Görevi yaparken dikkatsizlik önemli kazalara yol açabilir. Diğer çalışanlarla sürekli işbirliği halindedirler. Vardiyalı, gece çalışması ve nöbetli çalışma koşulları mevcuttur.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Hidroelektrik Santralleri” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı” olarak değişmesi nedeniyle, ” Hidroelektrik Santralleri” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler ” Hidroelektrik Santralleri” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır
Hidroelektrik Santralleri Teknikerliği mesleğinin eğitimi sadece Fırat Üniversitesi (Elazığ) Süleyman Demirel Keban Meslek Yüksekokulunda verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER
- Matematik,
- Fizik.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Elektrik Tesisat ve Pano Monitörlüğü, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Mekanik, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik), Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Mekanik/Makine), Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Mekatronik, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektroniği, Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği, Uçak Elektroniği, Uçak Bakımı ve Elektroniği bölümlerinden mezun olanlar “Hidroelektrik Santralleri” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kalan kontenjanlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebilmektedirler. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal-I (SAY-I)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitim süresince;
1.Yarıyıl: Matematik, Fizik, Teknik Resim, Elektroteknik, Ölçme Tekniği, Bilgisayar Prog. Atölye Çalışması I, Yabancı Dil I, Türk Dili I.
II.Yarıyıl: Matematik, Elektroteknik II, Ölçme Tekniği II, Elektrik Makineleri, Elektrik Santralleri, Atölye Çalışması II, Yabancı Dil II, Türk Dili II, Müzik, Resim, Beden Eğitimi.
III.Yarıyıl: Elektrik Makineleri II, Elektronik ve Lojik D, Aydınlatma ve İç Tes., Enerji İletimi, Hidroelektrik Türbin, Senkron Makineler, Atölye Çalışması III, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil.
IV.Yarıyıl: Güç Elektroniği, Elektrik Tesisat Kor., Kumanda Sistemleri, Şalt Tekniği, Hidroelektrik Santralleri, Sant. ve Şalt Tes.Tek., Proje, Elektrik Mak.Lab., Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri okutulur. Ayrıca 30 iş günü staj uygulaması yaptırılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Hidroelektrik Santralleri” önlisans diploması ve “Hidroelektrik Santralleri Teknikeri” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları kamu (DSİ) ve özel kuruluşlardaki hidroelektrik santrallerinde çalışabilmektedirler.
Elektrik teknikerlerinin çalışma alanlarında da iş bulma imkanları olabilmektedir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen yüksek öğrenim kredisi ile harç kredisinden ve yurtlardan faydalanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Hidroelektrik Santralleri Teknikeri özel sektörde işe başlamaları durumunda yetenekleri, deneyimleri ve sektörün kuralları çerçevesinde ücret alırlar. Bu ücret asgari ücretin 2-4 katı oranında olabilmektedir.
Kamu sektöründe (bilgi yelpazesi. net) istihdam edilenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Hidroelektrik Santralleri önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde kontenjan dahilinde Elektrik Mühendisliği, Elektrik Öğretmenliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Öğretmenliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
|