|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
İÇ MEKAN TASARIMI TEKNİSYENİ MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
İÇ MEKAN TASARIMI TEKNİSYENİ TANIM
Binaların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen kişidir
GÖREVLER
- Müşterinin istek ve ihtiyaçlarını saptar,
- Mekanda yapılabilecek gereken değişiklikleri belirler,
- Yapılacak işlerin planını hazırlar veya hazır planı yorumlar ve uygular,
- Boş bir mekanın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirler,
- Mekana uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçer,
- Kullanılacak malzemelerin hesabını yapar,
- Teknik çizim yapar,
- Özgün iç mekan tasarımları yapar
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Aydınger kağıdı,
- Rapido kalem,
- T cetveli, gönye gibi çizim aletleri,
- Kuru kalem boya,
- Resim kalemleri,
- Resim kağıdı,
- Pastel ve sulu boya.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
İç mekan tasarımı teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Yaratıcı ve estetik görüş sahibi,
- Güzel sanatlara ilgi duyan,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Renkleri ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen,
- Şekil çizebilme yeteneğine sahip,
- Yeniliklere ve eleştiriye açık,
- Sorumluluk alabilen kimseler olmaları gerekmektedir.
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
İç mekan tasarımı teknisyenleri, çalışmalarını düzenleyeceği mekanda yürütür. Çalışılan ortam bazen soğuk bazen de sıcak olabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, mimarlarla, teknik ressam, tesisat mühendisi, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve müşterilerle iletişimde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İç mekan tasarımı teknisyenleri mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan süsleyici unsurların üretimini yapan iş yerlerinde teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Teknik, Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liseleri ve kız Meslek Liselerinin “İç Mekan Tasarımı” alanında verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İç Mekan Tasarımı Teknisyeni olabilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yapılan “Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme” sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Kontenjanın açık kalması halinde belirlenen not ortalamasına göre kayıt alınmaktadır. Anadolu meslek liselerinin Plastik Sanatlar, Tekstil (Tekstil Tasarım dalı), Tekstil (Terbiye dalı), Grafik Tasarım, Seramik, Resim, İç Mekân Tasarımı, Restorasyon alan/dallarında okumak isteyen öğrencilerin ayrıca; ilköğretim okulu 6. ve 7. sınıflarda resim dersinin başarı ortalamasının en az iyi derece olması gerekir.
Kız Meslek liselerine girebilmek için ise; ilköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Anadolu meslek/Anadolu kız meslek lisesi ve Kız Meslek Liselerinde iç mekan tasarımı bölümünde verilmekte olup eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim pratik ve teorik olarak verilmektedir. 11. sınıfta öğrenciler Mesleki Eğitim Kanunu gereğince haftada 2 gün okulda teorik eğitim, işletmelerde ise 3 gün uygulamalı eğitim görmektedirler.
Alan dersleri olarak Teknik Resim, Mesleki Resim, Temel Tasarım, İç Mekan, Temel Sanat Eğitimi, Mimarlık Sanatı Tarihi, Fotoğraf gibi derslerin yanı sıra işletme bilgisi ve girişimcilik dersleri okutulmaktadır. Ayrıca 9.sınıfta genel kültür derslerinin yanısıra tanıtım ve yönlendirme dersi de verilmektedir.
Seçmeli dersler olarak Bilgisayar, Keşif ve Metraj, Sanat Etkinliklerini İzleme ve Malzeme Bilgisi gibi dersler de eğitim programı içerisinde yer almaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek liselerinin “İç Mekan Tasarımı” alanından mezun olanlar istedikleri takdirde, ÖSYM’nin belirlediği, ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
Mesleki Eğitim Kanunu gereğince eğitim süresince öğrenciler 3. sınıftan itibaren 2 gün okulda, 3 gün işletmede (bilgi yelpazesi. net) beceri eğitimi yaparlar. Bu eğitim sırasında öğrenciler, asgari ücretin %30’ ndan az olmamak koşuluyla ücret alırlar,
Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır,
Bütün öğrenci haklarından yararlanır,
Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır.
İç mekan tasarımı teknisyeni olarak özel bir iş yerinde işe başlayan bir kişi net asgari ücretin en az 2-3 katı civarında ücret almaktadır.
Bunun yanı sıra, İç Mekan Tasarımı Teknisyenlerinin eğitim sonrası kazançları çalışılan işyerinin büyüklüğüne, kişinin tecrübesine ve işteki başarısına göre de değişiklik arz etmektedir.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
|