|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
KALİTE KONTROL TEKNİSYENİ MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
KALİTE KONTROL TEKNİSYENİ TANIM
Kalite kontrol teknisyeni; tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin üretim aşamalarında (hammadde, yarı mamul, mamul) işlem ve görünüş olarak üretim standartlarına uygunluğunu, sağlamlığını, esnekliğini, hatalarını, renk ve desen değişkenliğini kontrol eden kişidir.
GÖREVLER
Tekstil mühendisleri ve teknikerlerinin gözetimi altında;
- Hammadde, yarı mamul ve mamulleri cins ve kalitelerine göre ayırır,
- Elyaftan, ipliklerden, kumaştan (dokuma/örme) veya mamullerden örnekler alır,
- Örnekleri eliyle ve gözüyle kontrol ederek, kumaş, astar ve yardımcı malzemelerin renk, desen hatalarını, yağlı ve kirli kısımlarını tespit eder,
- Tespit ettiği hataları işaretler,
- Türk ve dünya standartlarına göre örnekler üzerinde fiziksel kimyasal test çalışmaları yapar,
- Test sonuçlarını ilgili grafiklere işler, değerlendirir ve sonuçları ile ilgili raporları hazırlar,
- Kontrolden çıkan, tespit edilen kusurların düzeltilmesi için ilgili kısımlara gönderir,
- Hata sıklığının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve istatiksel kalite kontrol yapma olanağı sağlayabilmek için kontrol esnasında tespit ettiği hataları puanlayarak işler,
- Üretim işlemlerini izleyerek, üretim sırasında meydana gelebilecek hataları önlemek üzere gerekli çalışmaları yapar,
- Ürünün uygunluğunu, kullanım özelliklerini, süsleme ve bağlantı dikişlerinin ve ütü işlemelerinin düzgünlüğünü kontrol eder,
- Komple kalite kontrolü yapılabilmesi için; Üretim planlama ve üretim yönetimi birimiyle beraber hazırlanacak olan asgari çalışma talimatlarını belirler, model tanımını yapar, parça listesini hazırlar, iş safhası ve grupları için detaylı kalite yönergelerini hazırlar, çalışma guruplarını belirler, kalite özelliklerine göre form hazırlar, üretilmek istenen mamulün gerekirse analiz ve tasarımını yapar,
- Alanı ile ilgili teknolojik gelişmeleri izler ve uygular.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme kumaş gibi hammaddeler,
- Boya maddeleri gibi tekstil kimyasal ve yardımcı maddeleri,
- Elyaf, iplik, kumaş kalite kontrol makine ve aletleri,
- Büküm cihazı, lup, yabancı madde tayin edici cihazlar
- Bilgisayarlar, bilgisayar kontrol sistemleri ve ilgili yazılım programları,
- Atölye masası, çeşitli makaslar, sanayi tipi dikiş makinası, vakumlu ütü presi, kalıp çizme masası, buharlı el ütüsü, dikiş malzemeleri, çeşitli kalem ve cetveller, riga, pistole vb
- Laboratuar alet ve cihazları (deney tüpü, şişeler vb.), tekstil ile ilgili örnekler,
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Kalite kontrol teknisyeni (Tekstil konfeksiyon)olmak isteyenlerin;
- Matematik ve fen bilimlerine ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Şekil ve renk algısı gelişmiş,
- Mekaniğe ilgili,
- Anlama, yorumlama ve anlatabilme yeteneğine sahip,
- Görme ve dokunma duyuları gelişmiş,
- Ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı,
- İnsanlarla iyi iletişim kurabilen,
- Göz el koordinasyonu ve el parmak becerisi gelişmiş,
- Düzenli çalışma alışkanlıklarına sahip,kimseler olmaları gerekir
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
- Tekstil kalite kontrol teknisyeni, tekstil fabrikalarının iplik, dokuma, örme, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon, kalite-kontrol laboratuarında görev yapabilir.
- Çalışma hem oturarak hem de ayakta ve çeşitli aletler kullanılarak yürütülür. Çalışma ortamı aydınlık, gürültülü olup, havada lif tozları, kimyasal madde buharları bulunabilir.
- Çalışırken tekstil, makine, kimya, endüstri mühendisleri, işçiler ve yöneticilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Kalite kontrol teknisyenleri, kamu ve özel sektöre ait, tekstil ve konfeksiyon fabrikalarının, atölye ve işletmelerin iplik, dokuma, boya, baskı, terbiye, konfeksiyon kalite kontrol laboratuarlarında çalışabilecekleri gibi aracı firma konumundaki bürolarda da görev alabilirler.
- Ülke ekonomisinde önemli bir yer tutan tekstil sektöründe, meslek elemanlarının iş bulma olanakları oldukça yüksektir.
- Kaliteli üretim etkin bir kontrol mekanizması gerektirir. Bu nedenle, tekstil kalite kontrol teknisyenlerine talep artacaktır.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi Anadolu Kız Teknik/Anadolu Teknik Liseleri,Anadolu Kız Meslek /Anadolu Meslek Liseleri, Teknik Liseler ve Kız Meslek Liselerinin “Tekstil Konfeksiyon”alanı ”Kalite Kontrol” dalında verilmektedir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
- Anadolu Kız teknik/ Anadolu Teknik, Anadolu Meslek /Anadolu Kız Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okulu mezun olmak ve Milli Eğitim Bakanlığı merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak.
- Kız Meslek Liselerinin “Tekstil Konfeksiyon“ alanına girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak, Kız Teknik Liselerine girbilmek için ise ortaöğretim kurumlarının 9.sınıfı tamamlamak ve bazı derslerde belirlenen not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
- Lise I.sınıfta ortak kültür dersleri, II.sınıftan sonra meslek dersleri okutulmaktadır.
- Eğitim boyunca genel kültür derslerinin yanı sıra Elyaf Bilgisi, Teknik Resim, Makine Bilgisi, Moda Resmi, (bilgi yelpazesi. net) Meslek Hesapları, İş Etüdünde Yönetim Bilimleri, İşletme Organizasyonu, İş Bilimi, Temel Sanat Eğitimi, Bilgisayar, Araştırma Teknikleri, Kalite Kontrol, Tekstil Bilgisi, Üretim Planlaması, Temel Tasarım Bilgisi, Tasarım Uygulamaları, Kalıp ve Tasarımları ve Atölye gibi meslek dersleri okutulmaktadır.
- Anadolu Meslek/ Anadolu Kız Meslek,Meslek ve Kız Meslek Liselerinde son sınıfta öğrenim gören öğrenciler 3308 sayılı yasaya göre 3 gün işletmelerde beceri eğitim yapar 2 gün okulda teorik eğitime devam ederler.
MESLEKTE İLERLEME
- Mezunlar alanlarında ustalık sınavına girerek başarılı oldukları taktirde ustalık belgesi almaya ve kendi işyerlerini kurmaya hak kazanırlar.
- Meslek liselerinin tekstil konfeksiyon alanından mezun olanlar Deri konfeksiyonu, Kostüm tasarımı tekstil ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları taktirde yerleştirilebilirler.
- Mesleki eğitimini bitiren kişiler girişimci olma özelliklerini kullanarak bu alanda işletme sahibi olabilirler.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- 3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu” gereğince, işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere bir ücret verilmektedir.
- Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.Bütün öğrenci haklarından yararlanır.
- Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır.
- Kalite kontrol teknisyeni olarak özel bir işyerinde işe başlayan bir kişi başlangıçta net asgari ücret tutarında ücret alır. Bu kazanç iş yerinin büyüklüğüne ve deneyim durumuna göre 2-3 katına çıkabilir.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
|