|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
LASTİK TEKNİKERİ MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
LASTİK TEKNİKERİ TANIM
Lastik teknikeri, kimya ve makine mühendislerinin gözetiminde, otomobil ve uçak lastikleri ile çamurluk, taşıt iç döşeme lastikleri vb. her türlü lastik ve plastik üretimi ve şekillendirilmesi faaliyetlerinde bulunan kişidir.
GÖREVLER
- Lastik üretiminde kullanılacak makineleri, üretim programlarına ve yönergelere uygun şekilde hazırlar,
- Gerekli laboratuar çalışmaları yaparak, lastik hammaddelerini, reçetelerde belirtilen miktarlara göre hazırlar,
- Üretim bandındaki faaliyetleri kumanda ve kontrol eden makine sistemini işletir,
- Lastiklerin ve plastik ürünlerin yönergelere uygun biçimde pişirme ve presleme işlemlerini yapar veya yapılmasını sağlar,
- Üretilen malın standartlara uygunluğunu kontrol eder, varsa özürü giderir veya ilgililere haber verir.
KULLANILAN ALET
VE MALZEMELER
- Yarı otomatik veya otomatik tipte lastik ve plastik imal makineleri, pres makineleri,
- Tartı,cetvel, gönye gibi ölçüm aletleri ile ölçü kapları,
- Doğal ve sentetik kauçuk ve karbon siyahı gibi kauçuk hammaddeler,
- Oksit ve bileşikleri gibi dolgu; kükürt ve bileşikleri gibi sertleştirici; starik asit gibi kimyasal maddeler,
- Kort bezi, çelik teller ve çelik kortlar,
- Otomatik kontrol aletleri.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Lastik teknikeri olmak isteyenlerin;
- Kimya ve fizik bilimlerine ilgi duyan,
- El, göz ve ayaklarını eşgüdüm halinde kullanabilen,
- Renkleri ayırdedebilen,
- Yönergeleri kavrayıp uygulayabilen,
- Ayrıntıları algılayabilen,
- Dikkatli,
- Bedence güçlü ve dayanıklı,
- Başkaları ile işbirliği yapabilen
- kimseler olmaları gerekir.
El ve ayaklarda ciddi sakatlıklar, ileri derecede görme ve işitme kaybı, mesleği yürütmeyi engelleyen durumlardır.
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Lastik teknikeri, otomotiv ve plastik endüstrisinde görev alabilir. Çalışma yeri fabrika ve atölyeler olup ortamda buhar, aşırı sıcak, gürültü ve rahatsız edici koku vardır. İş genellikle ayakta yapılır. Lastik teknikeri hem mühendislerle hem de işçilerle iletişim halindedir, ancak görevini yaparken birinci derecede aletlerle ve maddelerle ilgilidir. Bu meslekte elektrik çarpmalarına, lastik hamurlarının hazırlanması sırasında zehirlenmelere maruz kalma tehlikeleri vardır. Bunun için çalışırken iş önlüğü ve eldiven giyilmeli, gerektiğinde maske takılmalıdır.
MESLEK EĞİTİMİNİN
VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi aşağıda adı verilen üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların “Lastik – Plastik” ve “Lastik ve Plastik Teknolojisi” bölümlerinde verilmekte iken, bu bölümlerin hepsi Lastik ve Plastik Teknolojisi olarak birleştirilmesi nedeniyle, “Lastik – Plastik” adıyla artık öğrenci alımayacaktır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler ” Lastik – Plastik” Lastik ve Plastik Teknolojisi ” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
- İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O (Lastik – Plastik),
- Kocaeli Üniversitesi Köseköy M.Y.O (Lastik ve Plastik Teknolojisi)
MESLEK EĞİTİMİNE
GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin Boya Teknolojisi, Endüstriyel Boya ve Dekorasyon, Endüstriyel Boyacılık, Kimya, Kimya Teknolojisi, Lastik Teknolojisi, Petrokimya, Plastik İşleme, Plastik Teknolojisi, Proses, Sanayi Boyacılığı ve Uygulama Tekniği, Sınai Boya bölümlerinden mezun olanlar “Lastik ve Plastik Teknolojisi, Lastik-Plastik” ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Sayısal-1 (SAY-1)” puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır.
Eğitimleri süresince öğrenciler; Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri ile eğitimin;
1.yılında; Genel ve Organik Kimya, Fizik, Matematik, Polimer Kimyaya Giriş,
2.yılında; Makine Bakım Tekniği, Teknik Resim, Bilgisayar-Bilgi İşleme Giriş, Polimer Kimyası, İstatistik ve Kontrol Sistemleri, Proses Kontrol, Malzeme ve Ekonomi, Beşeri İlişkiler, Lastik ve Plastik Teknolojisi, Enstrümantasyon Elektrik gibi meslek derslerini alırlar.
Öğrenciler uygulamaya yönelik eğitimlerini 6 aylık staj döneminde işletmelerde görmektedirler.
Eğitimleri süresince öğrencilere lastik ve plastik imalinde kullanılan makinelerin tanınması, hammaddelerin hazırlanması, yapılan işin kontrol edilmesi, arızaların saptanması, makinelerin bakım ve onarımları konularında bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırılmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN
BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Lastik – Plastik”, “Lastik Teknolojisi” ön lisans diploması ve “Lastik Teknikeri” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Otomotiv sanayii ülkemizde en gelişmiş üç sektör içerisinde yer almaktadır.
Lastik teknikerleri; otomotiv sanayiinde, taşıt ve uçak lastikleri, çamurluk lastikleri, taşıt iç döşeme lastikleri, lastik ve kauçuk ayakkabı, kayış, hortum gibi lastik ile plastik mamuller imali üzerine çalışan fabrika veya atölyelerde iş bulabilmektedirler.
Bu meslekte kadınların çalışma oranları oldukça düşüktür ve daha çok laboratuar çalışmalarında yer almaktadırlar.
Özellikle otomotiv sanayiindeki gelişmeler, ülkemizdeki motorlu taşıt sayısındaki artış ve eğitim yerlerinin sınırlı olması, mesleğe talebi artırmaktadır. Lastik teknikerlerinin çalışma alanları oldukça geniştir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Öğrenciler, eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler.
EĞİTİM SONRASI
Lastik teknikerleri işe ilk başladıklarında asgari ücretin 3 katından az olmamak üzere aylık ücret alabilmektedirler. Bu ücret, deneyim arttıkça, işletmenin büyüklüğüne ve yapısına göre 2-3 kat artabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Lastik teknikerlerine yönelik olarak çalıştıkları işletmeler tarafından hizmet-içi eğitim programları (bilgi yelpazesi. net) düzenlenebilmektedir. Lastik teknikerleri, taşıt lastikleri, uçak lastikleri imalinde ya da sadece taşıt lastiklerinin kaplanması, çamurluk lastik ve taşıt içi döşeme lastikleri veya plastik mamulleri imali alanlarından birinde çalışmalarına ağırlık vererek o alanda uzmanlaşabilirler.
“Lastik- Plastik”, “Lastik ve Plastik Teknolojisi” ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları taktirde İmalat Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği Üretim Mühendisliği lisans programlarına ve Açıköğretim lisans proğramlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler dikey geçiş yapabilirler.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
Yorumlar ....
9. **Yorum** >Yazan:
... >>>YORUM YAZ<<< |