Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)

 

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI TANIM

 

Uluslararası pazarda faaliyet gösteren firmaların, farklı alanlardaki üretim, satış, satın alma ve nakliye işlerinde yöneticilerle birlikte çalışan kişidir.

 

GÖREVLER

 

Uluslararası pazarları inceler, özelliklerini belirler,

İşletmelere gereksinim duydukları malları hangi ülkelerin hangi firmalarından elde edebilecekleri konusunda bilgi verir,

İşletmelere satacakları mallar için uygun pazar seçenekleri hazırlar,

Malların güvenli bir biçimde taşınması için satıcı ve alıcı firmalarla nakliye işletmeleri arasında ilişki kurulmasını sağlar,

Nakliye taşıt, rotalama ve planlama, ambar, malzeme yönetimi, paketleme, stok kontrolü, fabrika ve ambar yeri seçimi, tesis tasarımları ile sipariş yönetimi ve müşteri hizmetleri konularında çalışmalar yapar,

Çalışmalarını ulusal ve uluslar arası ticaret mevzuatına uygun olarak gerçekleştirir.

 

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

 

Her türlü iletişim araçları,

Her türlü büro makineleri ve kırtasiyeleri.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

 

Uluslararası lojistik meslek elemanı olmak isteyenlerin;

- Sosyal bilimlere özellikle ekonomi, ticaret ve büro işlerine ilgi duyan,

- Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi,

- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, ikna gücü yüksek,

- Girişimci, risk alabilen

kimseler olmaları gerekir.

İyi derecede yabancı dil ve bilgisayar bilgisi meslekte başarıyı artıran etkenlerdir.

 

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 

Meslek elemanları üretim, enerji ve hizmet sektörünün üretim ve pazarlama bölümlerinde görev almaktadırlar. Bu nedenle de uluslararası lojistik meslek elemanları uluslararası ticaret yapan kamu ve özel sektör iş yerlerinde ya da işletmelerinde çalışmaktadır. Çalışma ortamları genellikle büro ortamı olup, sıklıkla seyahat ederler.

 

Temiz bir ortamda birden fazla işi aynı anda rutin olarak yaparlar. Belirli bir mesai saatleri yoktur. Gerekirse hafta sonu da çalışırlar .

 

MESLEK EĞİTİMİ

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

 

Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Uluslararası Lojistik” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Lojistik” olarak değişmesi nedeniyle, “Uluslararası Lojistik” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Uluslararası Lojistik” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

 

Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Uluslararası Lojistik” bölümlerinde verilmektedir.

- Mustafa Kemal Üniversitesi(Hatay)Antakya Meslek Yüksekokulu

- Mustafa Kemal Üniversitesi(Hatay)Reyhanlı Meslek Yüksekokulu

- Muğla Üniversitesi Dalaman Meslek Yüksekokulu

- Bahçeşehir(İstanbul) Üniversitesi Meslek Yüksekokulu

- Beykent Üniversitesi (İstanbul) Meslek Yüksekokulu

- Arel Üniversitesi (İstanbul) Meslek Yüksekokulu

- Aydın Üniversitesi(İstanbul) Meslek Yüksekokulu

- Ticaret Üniversitesi(İstanbul) Meslek Yüksekokul

- Kadir Has Üniversitesi(İstanbul) Meslek Yüksekokulu

- Kavram Eğitim Vakfı(İstanbul) Meslek Yüksekokulu

- Çağ Üniversitesi(Mersin) Meslek Yüksekokulu

- İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı (Nevşehir) Kapadokya Meslek Yüksekokulu.

 

ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER

 

Türkçe,

Matematik,

Yabancı Dil.

 

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

 

Meslek liselerinin A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe, Ulaştırma Hizmetleri bölümlerinden mezun olanlar ve ticaret liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Uluslararası Lojistik” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda ilgili programı tercih etmişlerse açık kalan kontenjanlara göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSS Sınavında yeterli EA-1 (Eşit Ağırlıklı-1) puanı almak gerekmektedir.

Ayrıca bu programın eğitimini veren yüksekokullar vakıf üniversitelerine bağlı eğitim kurumları olduğundan, burslu öğrenciler dışındaki öğrenciler her yıl belirlenen eğitim ücretini ödemek suretiyle eğitimlerine devam etmektedirler.

 

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

 

Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır.

 

Eğitim süresince öğrencilere; Türk Dili, Matematik, Beden eğitimi, Yabancı Dil, İktisat, Genel Hukuk Bilgisi, Genel İşletme, Genel Muhasebe, Uluslararası Ticarette Genel Kavramlar, İstatistik, Ara üretim, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Fiziksel Dağıtım Kanalları ve Planlaması, Lojistiğe giriş, Depolama ve Envanter Yönetimi, İşletme Finansı, Tedarik Zinciri kurma ve Yönetme, Satınalma ve Pazarlama Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi ve Lojistik, Uluslar arası Ulaştırma, Gümrük ve Sigorta, Türkiyede Lojistik, Lojistik ve İnsan Kaynakları, Yönetim Muhasebesi, Lojistikte Globalleşme, Uluslararası Finansman, Elektronik Ticaret, Veri analizi ve Araştırma Yöntemleri dersleri verilmektedir.Ayrıca ikinci sınıfta öğrencilerin en az 50 günlük staj yapmaları gerekmektedir.

 

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA UNVAN

 

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Uluslararası Lojistik ” ön lisans Diploması ve “Uluslararası Lojistik Meslek Elemanı” unvanı verilir.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

 

Uluslararası lojistik meslek elemanları, uluslararası çalışan tüm kuruluşların üretim, depolama, nakliye, pazarlama bölümlerinde, kargo ve nakliye firmalarında dış ticaretin yoğun olduğu büyük illerde kamu sektörünün gümrük, liman işletmeciliği bölümlerinde çalışabilirler. Mezunlar (bilgi yelpazesi. net) ithalat-ihracat uzmanı, dış ticaret elemanı, satınalma uzmanı ve/veya satış temsilcisi(iç-dış piyasa) pazarlama elemanı olarak görev yapabilir.

 

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ

 

EĞİTİM SÜRESİNCE

 

50 günlük staj döneminde staj yapılan işyerinin stajyerlere ödediği ücreti alabilirler. Ayrıca eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenim ve katkı kredisi ile diğer kamu kurumları ve kuruluşlarınca verilen kredi ve burs olanaklarından yararlanabilirler.

 

EĞİTİM SONRASI

 

Meslek elemanları özel sektörde net asgari ücretin 4 ile 6 katı arasında değişen miktarlarda ücretlerle iş bulabilmektedirler. Kamuda ise 10.derecenin 2.kademesinden işe başlamaktadırlar.

 

MESLEKTE İLERLEME

 

Mezunlar ÖSYM tarafından yapılan “Dikey Geçiş Sınavı”nda, başarılı olmaları halinde “Lojistik Yönetimi”, “Ulaştırma ve Lojistik” ve “Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

 

Çalıştıkları firmaların ürün müdürlüğü ya da bölge müdürlüğü gibi departmanlarına yönetici veya müdür olarak atanabilirler.

 

MESLEK TANITIMLARI, SEÇİMİ, MESLEKLERİN ÖZELLİKLERİ
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>Yazan: ...
>Yorum: ... .

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 




Eklediğiniz yorumlar/yazılar
onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):