|
Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Bilgiler > Meslek Tanıtımları, Meslek Seçimi, Mesleklerin Özellikleri
ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI MESLEK TANITIMI, ÖZELLİKLERİ (MESLEKLER, MESLEK SEÇİMİ, MESLEK TANITIMLARI)
ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI TANIM
Uluslararası ticaret yapan işletmelerde, ekonomi, finans, pazarlama, hukuk gibi ticaretin değişik alanlarında çalışan kişidir.
GÖREVLER
Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanı;
- Çalıştığı kamu ya da özel sektör kurum/kuruluşun uluslararası ticaretteki mevcut yapısını ortaya koyar.
- Uluslararası ticaret uygulamalarını takip ederek, işlerinde kullanır.
- Uluslararası ticaret uygulamaları, para piyasası, kanun, tüzük ve yönetmelikleri takip ederek bilgilerini güncel tutar.
- Çalıştığı kamu ya da özel sektör kurum/kuruluşun yurtdışı alım ve satım işlerinin yürütülmesi işlerini yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Bilgisayar
Her türlü büro malzemeleri
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanı olmak isteyenlerin;
- Sosyal bilimlere, özellikle ekonomiye ilgi duyan,
- Ayrıntılara dikkat eden, sorumluluk sahibi,
- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen,
- Değişik ortamlara uyum sağlayabilen
- Girişimci kimseler olmaları,
- Bir yabancı dil öğrenmeye yetenekli ve ilgili,
kimseler olmaları gerekmektedir.
|
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Uluslararası ticaret yönetimi meslek elemanları genellikle kapalı ve temiz büro ortamında çalışırlar. Zaman zaman seyahat etmeleri gerekebilir. Diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıdaki meslek yüksekokullarının “Uluslararası Ticaret Yönetimi” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Dış Ticaret” olarak değişmesi nedeniyle, “Uluslararası Ticaret Yönetimi” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Uluslararası Ticaret Yönetimi ” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.
Mesleğin eğitimi, Çankaya Üniversitesi (Ankara) Çankaya Meslek Yüksekokulu “Uluslararası Ticaret Yönetimi”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu “Uluslararası Ticaret Yönetimi” bölümünde verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
Türkçe
Sosyal Bilimler
Yabancı Dil
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek liselerinin; A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama, Pazarlama ve Perakende,Ulaştırma Hizmetleri, Satış Yönetimi ve Reklamcılık, Sigortacılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Bilgisayarlı Muhasebe, Ticaret Liselerini kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “Uluslararası Ticaret Yönetimi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.
Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli Eşit Ağırlık (EA-1)" puanı türü gereklidir.
MESLEK EĞİTİMİ
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 1 yıl hazırlık üzerine 2 yıldır.
Öğrenciler eğitim ve öğretim süresince aşağıdaki dersleri alırlar;
a) Genel Kültür Dersleri:
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil,
b) Meslek Dersleri:
Meslek dersleri olarak; Ekonomiye Giriş, Davranış Bilimlerine Giriş, İşletme Matematiği, Bilgisayara Giriş, İşletme Yönetimine Giriş, Muhasebe İlkeleri, Dış Ticarete Giriş, İş İletişimi, Hukuka Giriş, İşletme Finansmanı, Pazarlama İlkeleri, Dış Ticaret Mevzuatı ve Uygulamaları, İstatistik, Dış Ticaret Finansmanı ve Dış Ticareti Finanse Eden Kurumlar, Türk Gümrük Mevzuatı ve Uluslararası Taşımacılık, Uluslararası Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Uluslararası Pazarlama ve İşletme Matematiği dersleri okutulmaktadır.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Uluslararası Ticaret Yönetimi” ön lisans diploması ve “Uluslararası Ticaret Yönetimi Meslek Elemanı” unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Meslek elemanları, özel sektör kuruluşlarının uluslararası ticaretle ilgili tüm birimlerinde uzman eleman ve yönetici konumlarında çalışabilmektedirler. Uluslararası ticaret yönetimi alanında eğitim görenler bankaların kambiyo birimleri, ihracatçı birlikleri ve üye kuruluşları, serbest bölgeler, dış ticaret sermaye şirketleri ile özel kuruluşların ihracat-ithalat birimleri, (bilgi yelpazesi. net) gümrük ve uluslararası ticaret ve nakliyat firmaları gibi kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmektedirler.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Mesleki eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak koşulları uygun öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce verilen öğrenim ve harç kredisinden yararlanabilmektedirler.
EĞİTİM SONRASI
Özel şirketlerde ücretler anlaşmalara ve kişinin yeteneği ile işletmenin yapısına göre farklılık göstermektedir. Genellikle asgari ücretin 3-5 katı civarında ücret almaktadırlar. Deneyimi olanlarda bu rakam çok daha fazla olabilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
- “Uluslararası Ticaret Yönetimi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’ da başarılı oldukları takdirde “Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşlet-Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans,Uluslararası İşletme, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
- Çalıştıkları işyerlerinde yöneticilik kademelerinde yükselebilirler.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAZILAR, BİLGİLER, DOKÜMANLAR ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
Yorumlar ....
9. **Yorum** >Yazan:
... >>>YORUM YAZ<<< |