Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

COĞRAFİ KONUM, MATEMATİK KONUM, ÖZEL KONUM, PARALEL, MERİDYEN, ENLEM, BOYLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI)

 

1.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi yeryüzünde iklim tiplerinin ve bitki örtülerinin kuşaklar oluşturmasında ki etken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yükselti

B) Okyanus akıntıları

C) Karasallık-denizellik

D) Yer şekilleri

E) Enlem




2. Tarımın yükselti sınırı, sıcaklıkla yakından ilişkilidir. Eşit yükseltideki yerlerde, sıcaklık ortalaması fazla olan bölgeler, hem tarım ürünü çeşidinin çokluğu hem de tarım olanakları bakımından elverişlidir.

Buna göre, yukarıdaki Dünya haritası üzerinde işaretli noktalardan hangisinde tarımın yükselti sınırı daha düşük ve tarım ürünü çeşidi daha azdır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V




3. Yer profilinde coğrafi koordinatları verilen X ve Y noktalarının ortak olan özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Başlangıç meridyenine olan uzaklıkları

B) Çizgisel hızları

C) Gece-gündüz süre farkları

D) Sıcaklık ortalamaları

E) Yerel saatleri




4. Kuzey Yarımküre'de aynı enlemde yer alan iki noktanın aşağıda verilen özelliklerinden hangisinin kesinlikle aynı olduğu söylenir?

A) Tarım ürünlerinin olgunlaşma süresi

B) Güneş'in aynı anda, ufuk düzlemi üzerindeki yükseltisi

C) Akarsuların taşıdığı su miktarı

D) Başlangıç meridyenine uzaklıkları

E) Kuzey kutup noktasına olan kuş uçuşu uzaklıkları




5. Türkiye ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi enlemin etkisi ile açıklanamaz?

A) Aynı anda farklı mevsim özelliklerinin yaşanması

B) Dört mevsimin belirgin olarak yaşanması

C) Cisimlerin gölgesinin kuzeye düşmesi

D) Akdeniz'in Karadeniz'den daha tuzlu olması

E) Kış aylarında Sinop'ta gecelerin Ankara'dan daha uzun olması




6. Aynı boylam üzerinde yer alan noktalarda;

I. Güneş ışınlarının düşme açısı

II. Yerel saatleri

III. Güneş'in doğuş-batış saatleri

IV. Gündüz uzunlukları

V. Saat dilimleri

gibi özelliklerden hangileri yıl boyunca aynıdır?

A) Yalnız I

B) III-IV

C) I-III

D) IV-V

E) II-V




7.

I. Bitkilerin geniş ve iğne yapraklılar olarak kuşaklara ayrılması

II. Dağ yamacında yükseldikçe bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi

III. Kıyı Ege ile İç Batı Ege'de bitki örtüsünün farklılık göstermesi

Yukarıda verilenlerden hangilerinde enlem etkisinden söz edilebilir?

A) Yalnız I

B) I-II

C) II-III

D) I-III

E) Yalnız III




8. Aşağıda Afrika kıtasının coğrafi koordinatları gösterilmiştir.

Taralı bölgelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) II ve III nolu bölgelerin izdüşüm alanları eşittir.

B) I nolu bölgeden Yengeç Dönencesi geçer.

C) II nolu bölgenin tamamı yıl içinde Güneş ışınlarını iki defa dik açıyla alır.

D) II ve III nolu bölgeler tropikal kuşakta yer alır.

E) I ve II nolu bölgelerin çizgisel hızları eşittir.




9. 20° Doğu meridyeninde yerel saat 16:20 iken, saati 18:00 olan yer hangi meridyen üzerindedir?

A) 40° Doğu

B) 45° Doğu

C) 60° Doğu

D) 70° Doğu

E) 90° Doğu




10. Meridyenler arasındaki mesafe Ekvator'dan kutuplara gidildikçe daralır.

Buna göre, yukarıdaki dünya haritasında işaretli doğrultulardan hangisinde ok yönünde gidildiğinde en büyük yerel saat farkı yaşanır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5




11. X kenti 10° Batı boylamında yer almaktadır. Y kentinin yerel saati X kentine göre 120 dakika ileridir.

Yalnızca bu bilgilere dayanarak Y kenti ile ilgili olarak;

I. Boylam derecesi

II. X kentine olan kuş uçuşu uzaklığı

III. Başlangıç meridyenine göre zaman farkı

IV. Tarih değiştirme çizgisi ile boylam farkı

V. X kenti ile boylam farkı bilgilerinden hangisine ulaşılamaz?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V




12. Aşağıdakilerden hangisi özel konum etkisine örnek gösterilebilir?

A) Bitki örtüsünün kutuplara gidildikçe kuşaklar oluşturması

B) Türkiye'de yer şekillerinin (bilgi yelpazesi.net) engebeli olması

C) Türkiye'de 1500 m.ye kadar yetiştirilebilen buğdayın, Norveç'te 800 m.ye kadar yetiştirilmesi

D) Hatay'ın Güneş ışınlarını Sinop'tan daha büyük açılarla alması

E) Baltık Denizi'nde tuzluluk oranının az olması




13. Türkiye'de batıdan doğuya gidildikçe yükselti artışına bağlı olarak sıcaklık azalır.

Aşağıdakilerden hangisi yukarıda verilen duruma benzer bir yargıdır?

A) Ekvator'dan Kutuplara doğru gidildikçe daimi kar sınırının deniz seviyesine yaklaşması

B) Deniz suyu sıcaklığının Akdeniz'den Karadeniz'e doğru azalması

C) Akdeniz'deki kalıcı kar alt sınırının Karadeniz'dekinden yüksek olması

D) Aynı tarım ürününün İzmir'de Van'dan önce olgunlaşması

E) Ege Bölgesi'nde güneyden kuzeye doğru sıcaklığın azalması




14.

I. Dağların uzanış yönü

II. Gündüz süresi

III. Yeraltı zenginlikleri

Yukarıdakilerden hangileri özel konumdan etkilenmez?

A) Yalnız I

B) II-III

C) I-III

D) I-II

E) Yalnız II




15. Küre üzerinde Ekvator'a kadar ok yönünde hareket eden bir kişi aşağıdakilerden hangisinin arttığını söyleyemez?

A) Çizgisel hız

B) Paralel dairelerinin çapları

C) Güneş ışınlarının yere düşme açısı

D) Gurup ve Tan süreleri

E) Sıcaklık ortalamaları




16. Kış mevsiminde aşağıda verilen illerden hangisinin yerel saati ile ulusal saat arasındaki fark en fazladır?

A) Antalya

B) Van

C) Sinop

D) Kırklareli

E) Nevşehir




 

CEVAP ANAHTARI

 

1. E         2. E        3. E        4. E        5. A

 

6. E        7. A        8. E        9. B        10. C        11. B        12. B

 

13. D        14. E        15. D        16. B

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):