Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ TEST (10) (COĞRAFYA TEST SORULARI)

 

1.  Aşağıdakilerden  hangisi  dünyanın  şeklinden dolayı değildir?

A) Kutuplarda yer çekiminin fazla olması

B) Atmosfer kalındığı ekvatorda fazladır

C) Çizgisel hız kutup noktalarında sıfırdır.

D) Güneş ışılarının hiç bir zaman Ankara'ya dik gelmemesi

E) İki meridyen arasındaki mesafe kutuplara doğru azalır.




2.

I.   Dünyanın eksen hareketi

II. Dünyanın güneş etrafındaki hareketi

III. Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasında

bir açının olması

Mevsimlerin meydana gelmesinde yukarıdakilerden hangileri etkilidir?

A) I

B) Ivell

C) II ve

D) Ive

E) II




3.

Yukarıdaki  gündüz  süresi  grafiği  aşağıdaki yerlerden hangisine ait olabilir?

A) Ekvator

B) Kuzey Kutup Noktası

C) Kuzey Kutup Dairesi

D) Güney Kutup Dairesi

E) Oğlak Dönencesi




4. 21 Mart günü Güneş ışınları aşağıdaki yerlerden hangisinde daha dar bir alanı aydınlatır?

A) Oğlak dönencesi

B) Ekvator

C) Yengeç Dönencesi

D) Güney Kutup Dairesi

E) Kutup noktaları




5.

Ekvator üzerinde güneşin doğuş vaktinin çok kısa olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Atmosferin kalın olmasından

B) Çizgisel hızın en fazla burada olmasından

C) Yer ekseninin eğik olmasından

D) Dünyanın eksen hareketinden

E) Kutupların basıkolmasından




6. Aşağıdakilerden hangisi Yer'in geoid şeklinden kaynaklanır?

A) iki meridyen arasında 4' zaman farkı olması

B) Dönencelerin 23° 27' dan geçmesi

C) Kutup noktalarında 6 ay gündüz 6 ay gece yaşanması

D) Paralel dairelerin kutup noktalarında nokta halini alması

E) Türkiye'de en uzurı gündüzün 21  haziranda yaşanması




7.

Yukarıdaki şekilde Ekvator'dan kutuplara doğru gidildikçe kalıcı kar alt sınırında meydana gelen değişiklik gösterilmiştir.

Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yörüngenin elips şeklinde olması

B) Ekvator ile Ekliptik arasındaki açı

C) Günlük hareket

D) Yıllık hareket

E) Dünya'nın şekli




8. Çizgisel hız enleme göre değişir.

Buna göre, alttaki haritada numaralanmış yerlerin hangisinde çizgisel hız X noktasına göre sırasıyla en az ve en fazladır?

A) I-II

B) II-III

C) I-III

D) III-IV

E) I-IV




9. Aşağıdakilerden hangisi Ay'da atmosferin olmamasının bir sonucudur?

A) Yüzeyinde sıcaklık farklarının çok olması

B) Gece-gündüz sürelerinin 15 er gün olması

C) Dünya'dan bakıldığında hep aynı yüzünün görülmesi

D) Ay'daki çekim gücünün, Dünya'nın 1/6'sı kadar olması

E) Deprem (bilgi yelpazesi.net) oluşmaması




10.

Yukarıdaki grafikte Dünya etrafındaki turlarını aynı anda başlayıp, aynı anda tamamlayan beş uçağın hız grafiği verilmiştir. (Uçakların yerden yükseklikleri aynıdır.)

Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) V. uçağın Ekvatora uzaklığı en fazladır.

B) II. ve IV. uçakların Ekvator'a uzaklıkları aynıdır.

C) III. uçak Ekvatora en yakındır.

D) I. uçağın kat ettiği yol V. uçaktan daha kısadır.

E) II. uçak Ekvatora I. uçaktan daha yakındır.




11. Aşağıdaki dünya profili üzerinde işaretli noktalardan hangisinde Gurup ve Tan süresi diğerlerine göre daha uzundur?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V




 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1D

2C

3C

4E

5B

6D

7E

8C

9A

10D

11A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):