Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

İKLİM TİPLERİ, İKLİM ÇEŞİTLERİ, ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Doğal bitki toplulukları ile iklim özellikleri arasında çok sıkı ilişki vardır.

Buna göre,

I. Step

II. Savan

III. Tundra

IV. Maki

gibi doğal bitki örtülerinden hangileri Orta ve Soğuk kuşaklarda görülmez?

A) Yalnız II

B) III ve IV

C) I ve IV

D) Yalnız III

E) I ve II




2.

I. Batı Rüzgarları => Ilıman Okyanus İklim

II. Alizeler => Ekvatoral İklim

III. Denize uzaklık => Karasal İklim

IV. Muson Rüzgarları => Savan İklimi

V. Alçalıcı Hava Hareketleri => Çöl İklimi

Yukarıdaki maddelerde bir iklim ve bu iklimin oluşumunda etkili olan unsur verilmiştir.

Hangisinin doğru olduğu söylenemez?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V




3. Bir bölgede yaz ve kış sıcaklıkları arasındaki fark fazlaysa iklim karasal, az ise iklim denizeldir.

Buna göre aşağıdaki sıcaklık grafiklerinden hangisinde iklim denizel olarak nitelendirilebilir?




4.

Yukarıda sıcaklık grafikleri verilen merkezlerden I. si Tropikal, II. si Orta ve III. sü ise Kutup kuşağında yer almaktadır.

Orta kuşaktaki merkezde yıllık sıcaklık farkının daha fazla olmasında aşağıdakilerden hangisinin temel etken olduğu söylenebilir?

A) Doğal bitki örtüsünün zengin olması

B) Güneş ışınlarının düşme açılarının yıl içinde belirgin olarak değişmesi

C) Arazinin engebeli ve dağlık olması

D) Yağış miktarının az ve rejiminin düzensiz olması

E) Kara ve denizlerin dağılımının düzensiz olması




5. Savan ikliminde yağış miktarı fazla olmasına rağmen, hakim doğal bitki örtüsü orman değildir.

Bu durumun nedeni iklimin hangi özelliği ile ilgilidir?

A) Yağış biçimi

B) Yıllık sıcaklık farkı

C) Yağış rejimi

D) Yer yapısı ve yer şekilleri

E) Etrafındaki karaların etkisi




6.

Yukarıda sıcaklık ve yağış grafiği verilen iklimle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğru bir bilgi değildir?

A) Yıllık sıcaklık ortalaması 20°C nin üzerindedir.

B) Her mevsim düzenli yağış alır.

C) Yıllık sıcaklık farkı azdır.

D) Yükselim yağışları görülür.

E) Yıllık yağış miktarı 200 mm nin üzerindedir.




7.

Büyük iklim bölgelerinin birçok özelliği birbirinden farklı olmasına rağmen, ortak olan özellikleri de bulunmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi haritada gösterilen iklim bölgelerine ait ortak bir özelliktir?

A) Yağış rejimlerinin düzensiz olması

B) Matematik konumlarına bağlı olarak oluşmaları

C) Deniz etkisine kapalı olmaları

D) Yıl boyunca alçalıcı hava hareketinin görülmesi

E) Nüfus ve yerleşmelerin az olması




8.

Yukarıdaki Dünya haritasında işaretli olan noktaların hangi ikisi arasındaki sıcaklık farkının nedeni okyanus akıntılarıdır?

A) I ve II

B) II ve III

C) III ve IV

D) I ve V

E) I ve IV




9.

Yukarıda Kuzey Yarımküre'de yer alan bir makro klimanın sıcaklık ve yağış grafiği verilmiştir.

Bu makro klima için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kışları kurak (bilgi yelpazesi.net) geçer.

B) En fazla yağışı yazın alır.

C) Yıllık yağış miktarı 1500 mm civarındadır.

D) Bitki örtüsü yüksek boylu otlardır.

E) Orta kuşakta etkilidir.




10.

Yukarıdaki Dünya haritasında işaretlenmiş olan yerlerde;

I. Atacama Çölü

II. Namib Çölü

III. Büyük Kum Çölü bulunur.

Okyanus kenarında olmalarına rağmen bu çöllerin oluşması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A) Güney Yarımküre'de bulunmaları

B) Yıl boyunca alçalıcı hava hareketlerinin görülmesi

C) Sıcak su akıntılarının etkisinde kalmaları

D) Sıcak Kuşak'ta bulunmaları

E) Termik kökenli basınç merkezlerinin etkisi




11.

I. Ekvatoral iklim

II. Ilıman okyanus iklimi

III. Akdeniz iklimi

IV. Step iklimi

V. Savan iklimi

Yukarıda verilen iklim tiplerinden hangilerinde yaz kuraklığı diğerlerinden daha fazladır?

A) III ve IV

B) I ve III

C) IV ve V

D) I ve II

E) III ve V




 

CEVAP ANAHTARI

 

1. A        2. D       3. C       4. B        5. C

 

6. D        7. E       8. D       9. E       10. B       11. A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):