Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

TÜRKİYE’DE TARIM, TARIMCILIK FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

Soru 1. Tarımda makineleşme köyden kente göçü hızlandırıcı bir etkendir.

Böyle bir genelleme göre aşağıdaki illerimizden hangisinde makineleşmenin köyden kente göçün etkisi yoktur?

A)       Konya

B)      Manisa

C)      Balıkesir

D)      Bursa

E)      Rize




Soru 2. Patates ve soğan ürün fiyatlarında yıldan yıla ani iniş ve çıkışlardan bazı yıllar üreticiler zarar görürken bazı yıllarda keyfi fiyat artışları görülür.

Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Patates ve soğan tarımının ülkemizde gelişmemiş olması

B)      Bu ürünlerin üretiminin az olması

C)      Bu ürünlere devletin destekleme alımları yapmaması

D)      Bu ürünlerin bir yıl az, bir yıl çok üretilmesi

E)      Bu ürünlerin doğal koşullara bağlı olarak yetiştirilmesi




Soru 3. Ilıman bir iklim bitkisi olan şeker pancarının, Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilmemesi aşağıdakilerden hangisine bağlanabilir?

A)       Buharlaşmanın azlığına

B)      Kıyıların başka ürünlere ayrılmasına

C)      Nem fazlalığına

D)      Yer şekillerinin elverişsizliğine

E)      Toprak türünün elverişsizliğine




Soru 4. Aşağıdakilerden hangisi nemli iklim bölgelerinde yetiştirilmeye uygun bir bitkidir?

A)       Mısır

B)      Buğday

C)      Muz

D)      Pamuk

E)      Patates




Soru 5.  Türkiye tarımında sulama sorununun ortadan kalkması halinde, ürün artışı sağlamak için aşağıdaki önlemlerden hangisine öncelik verilmelidir?

A)          Toprak bakımı ve analizi çalışmalarının hızlandırılmasına

B)         Yeni tarım alanlarının açılmasına

C)         Gübre üretiminin arttırılmasına

D)         Tohum ıslahı çalışmalarının hızlandırılmasına

E)         Pazarlama olanaklarının geliştirilmesine




Soru 6. Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen Türkiye ekonomisine katkı sağlayan başlıca  tarımsal ürünler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

A)       Mısır, Çay, Pamuk, Buğday

B)      Fındık, Mısır, Pancar, Tütün

C)      Pirinç, Çay, Mısır, Fındık

D)      Sarımsak, Tütün, Çay, İncir

E)      Kenevir, Arpa, Fındık, Çay




Soru 7. Akdeniz iklim bölgesinde, elverişli iklim koşullarının olmasına rağmen zeytincilik ve bağcılık tarımının gelişmemiş olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Bu ürünlerin ekonomik değerinin düşük olması

B)      Halkın bu bitkilerin tarımını yapmak için yeterli bilgi sahibi olmaması

C)      Buğday tarımının öncelik kazanması

D)      Turunçgiller tarımına öncelik verilmesi

E)      Üretimine elverişli alanların darlığı




Soru 8. Türkiye’de yer şekilleri ve iklim özelliklerinin tarım alanlarını sınırladığı göz önüne alındığında, ekili dikili alanların yüz ölçümüne oranla en çok olduğu bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Doğu Anadolu

B)      Güneydoğu Anadolu

C)      Ege

D)      Marmara

E)      İç Anadolu




Soru 9. Ülkemizde sulamalı tarımın yapıldığı karasal iklim bölgelerinde yetişebilen tarım bitkisi aşağıdakilerden hangisidir?

A)       Üzüm

B)      Pamuk

C)      Buğday

D)      Mercimek

E)      Şeker Pancarı




Soru 10. Türkiye’nin az çok her tarafında yetişebilen mercimek, tarım ürünleri arasında nem ihtiyacı en az olan bitkilerdendir. Buna göre mercimek tarımı için en uygun koşullar hangi bölgemizde bulunur?

A)       Ege

B)      Marmara

C)      Akdeniz

D)      İç Anadolu

E)      Güney Anadolu




Soru 11. Zeytin Akdeniz ikliminin karakteristik bir bitkisidir. Fakat Akdeniz ikliminin görüldüğü bazı yörelerimizde diğer tarım ürünlerimize oranla daha az (bilgi yelpazesi.net) yetiştirilir.

Buna göre aşağıda Akdeniz ikliminin görüldüğü körfezlerin hangisinde daha az yetiştirilir?

A)       Gemlik körfezi

B)      Güllük körfezi

C)      Edremit körfezi

D)      İskenderun körfezi

E)      İzmir körfezi




Soru 12.   Aşağıda Türkiye’nin bazı bölgeleri ve bu bölgelerde yetiştirilen en önemli tarım ürünleri eşleştirilmiştir.

Bu eşleştirilmelerden hangisi yanlıştır?

A)       Ege Bölgesi -  İncir

B)      İç Anadolu Bölgesi -  Şeker pancarı

C)      Karadeniz  Bölgesi  -  Soya fasulyesi

D)      Marmara bölgesi  -  Ayçiçeği

E)      Doğu Anadolu Bölgesi  -  Kayısı




Soru 13. Aşağıdaki tarımsal ürünlerden hangi ikisi iklim sebebiyle aynı bölgede yetişmesi imkansızdır?

A)       Ayçiçeği – Zeytin

B)      Çay – Mısır

C)      Pamuk – Buğday

D)      Buğday – Çay

E)      Tütün – Ayçiçeği




Soru 14. Aşağıdaki tarımsal ürünlerden hangisinin payı, dış pazardaki yeri bakımından diğerlerinden daha önemsizdir?

A)       Üzüm

B)      Ayçiçeği

C)      İncir

D)      Tütün

E)      Fındık




Soru 15. Bazı tarım ürünleri devletin koyduğu sınırlamalar nedeniyle bazıları da yetişme koşulları açısından ancak dar bir alanda yetiştirilebilmektedir.

Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bu gruba dahil edilemez?

A)       Üzüm

B)      Muz

C)      Tütün

D)      Haşhaş

E)      Pamuk




CEVAP ANAHTARI

 

1.E   2.C   3.B   4.A  5.C   6.C   7.D   8.D   9.E   10.E   11.D   12.C   13.D   14.B   15.A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ