Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ TEST SORULARI (3) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Türkiye'de aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin yoğun olarak yetiştirildiği yerler kıyı kesimlerinde değildir?

A) Çay

B) Tütün

C) Şekerpancarı

D) Ayçiçeği

E) Zeytin




2. Aşağıdaki haritada, bir tarım ürününün Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirildiği başlıca yerler gösterilmiştir.

Bu ürün aşağıdakilerden hangisidir?

A) Haşhaş

B) Tütün

C) Buğday

D) Mercimek

E) İncir




3. Karadeniz Bölgesi'nde kağıt endüstrisinin bulunduğu merkezler aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

A) Çatalağzı - Samsun

B) Karabük - Çorum

C) Ereğli - Amasya

D) Aksu - Çaycuma

E) Sinop - Bafra




4. Turunçgillerin  Akdeniz  Bölgesi'nde  fazla    7 yetişmesinde   aşağıdakilerden hangisi etkilidir?

A) Yüzey şekilleri

B) Akarsu rejimi

C) Akarsu ağı

D) İklim

E) Jeopolitik yapı




5. Doğu Karadeniz Bölümü'nün kıyı kesimi ile iç kesimi aşağıdakilerin hangisi bakımından benzerlik gösterir?

A) Yıllık yağış miktarı

B) Dağların uzanış yönü

C) Nüfus yoğunluğu

D) Yetiştirilen tarım ürünleri

E) Ekonomik etkinlikler




6. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin Türkiye'deki toplam üretiminde Ege Bölgesi'nin payı yaklaşık %80'dir?

A) Pamuk

B) Ayçiçeği

C) Limon

D) Üzüm

E) İncir




7. Doğu Karadeniz dağlarının Karadeniz kıyılan boyunca uzanması, bu kıyı kesiminin aşağıdaki özelliklerinden hangisi üzerinde etkili değildir?

A) Doğal limanların az olması

B) Yıllık yağış tutarının fazla olması

C) Tarım alanlarının sınırlı olması

D) Kıyı boylarında   nüfus   yoğunluğunun   fazla olması

E) Kıyı balıkçılığının gelişmiş olması




8. Aşağıdaki bölümlerden hangilerinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler en yaygındır?

A) Doğu Karadeniz

B) İç Batı Anadolu

C) Güney Marmara

D) Orta Fırat

E) Yukarı Sakarya




9. Antalya bölümü ve Ege Bölümünün kıyı kesimlerinde iklimin benzerlik göstermesine karşın Ege Bölümünde tarımsal etkinliklerin daha yoğun olması, Ege bölümünün aşağıdaki özelliklerinden en çok hangisiyle ilgilidir?

A) Ovaların geniş yer tutmasıyla

B) Yıllık yağış tutarının daha fazla olmasıyla

C) Güneş ışınlarının düşme açısıyla

D) Enlem farkı olmasıyla

E) Demiryolu taşımacılığının gelişmiş olmasıyla




10. Akdeniz bölgesinde yer alan aşağıdaki endüstri kuruluşlarının hangisinde kullanılan hammaddenin   büyük   bir   kısmı   yurtdışından gelmektedir?

A) Ferro Krom

B) Alüminyum

C) Kükürt

D) Kağıt

E) Rafineri




11.

I.  Karadeniz

II. Marmara

III. Güneydoğu Anadolu

IV. İç Anadolu

Yukarıdaki bölgelerin hangileri ortalama yükselti bakımından birbirine en yakındır?

A) I ve II

B) I ve III

C) II ve III

D) II ve IV

E) lllvelV




12.

I.  Dağ

II. Ova

III. Plato

IV. Tektonik göl

Karadeniz Bölgesi'nde yukarıdaki yer şekillerinden hangileri diğerlerinden daha az yer kaplar?

A) I ve II

B) I ve lI

C) I ve IV

D) II ve III

E) III ve IV




13. Yurdumuzun yedi coğrafi bölgesi farklı özellikler gösterir.

Buna göre yurdumuzun diğerlerine göre ortalama yükseltisi daha az, tarım alanlarının payı daha yüksek ve sulama (bilgi yelpazesi.net) olanakları daha çok olan bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karadeniz

B) Marmara

C) Doğu Anadolu

D) İç Anadolu

E) Akdeniz




14. Kimi ürünler farklı ovalarda yetişir.

Buna göre Gediz Ovasının iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilen bir tarım ürününü, aşağıdaki ovaların hangisinde yetiştirilebilmesi gerekir?

A) Çarşamba Ovası

B) Erene Ovası

C) Çukurova

D) Malatya Ovası

E) Elazığ Ovası




15. Yurdumuzda  denize  kıyısı  olan  bölgelerimizin ortak özelliği hangisidir?

A) Dağların kıyıya paralel uzanması

B) Kıyı  kesiminde  nüfusun  iç  kesimden  fazla olması

C) Tarım gelirinin endüstri gelirinden fazla olması

D) Halkın temel geçim kaynağının balıkçılık olması

E) Kıyı boyunca geniş kumsalların bulunması




16. Çay ve fındık fabrikaları ile orman ürünleri işletmeleri Doğu Karadeniz Bölümünde yaygındır.

Bu durum, endüstri tesislerinin kuruluş yeri ile aşağıdakilerden hangisi arasındaki ilişkiye örnektir?

A) Su kaynaklarının fazlalığı

B) Hammadde sağlama kolaylığı

C) Enerji kaynaklarının varlığı

D) Kara ve deniz ulaşımının gelişmişliği

E) Tüketim alanlarına yakınlığı




17. Türkiye'de seracılık en çok Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde yapılmaktadır.

Aşağıdakilerden   hangisi   bunun  nedenlerinden biridir?

A) Isıtma giderinin düşük olması

B) Sulama olanaklarının yeterli olması

C) Yağış miktarının fazla olması

D) Toprak türlerinin çeşitli olması

E) Düzlüklerin çok yer tutması




18. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin Türkiye'deki toplam üre-timde, Ege Bölgesi'nin payı yaklaşık %80'den fazladır?

A) Pamuk

B) Turunçgil

C) İncir

D) Elma

E) Mısır




19.

Yukarıdaki haritada numaralanmış yerlerden hangisi, yer şekillerinin sade olması nedeniyle tarıma diğerlerinden daha uygundur?

A)l

B)ll

C) III

D) IV

E)V




20. Marmara Bölgesi'nde, aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin üretimi en azdır?

A) Mısır

B) Fındık

C) Ayçiçeği

D) Pirinç

E) Zeytin




21. Kıyı kesiminde, dağların denize bakan yamaçlarında gür ve sık bitki örtüsü görülür. Kıyının hemen gerisindeki dağ yamaçlarında yükseldikçe geniş yapraklı ağaçlar arasında iğne yapraklılara, çok yükseklerde de alpin çayırlara rastlanır.

Bitki örtüsü özellikleri bu şekilde olan bölüm aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ergene

B) Doğu Karadeniz

C) Güney Marmara

D)Ege

E) Adana




23. Türkiye'de pamuk ve tütün üretiminin ikisinde de en büyük paya sahip olan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A) Doğu Anadolu Bölgesi

B) Güneydoğu Anadolu Bölgesi

C) Akdeniz Bölgesi

D) Ege Bölgesi

E) Karadeniz Bölgesi




24.  Aşağıdaki alanlardan hangisinde Marmara Bölgesi’nin Türkiye ekonomisine katkısı en azdır?

A) Besin Endüstrisi

B) Hidroelektrik enerji üretimi

C) Seramik endüstrisi

D) Bankacılık hizmeti

E) Turizm




25.  Ege bölgesinin kıyı kesimi ile iç kesiminde ürünler benzerlik gösterirken Doğu Karadeniz bölümünde kıyı kesiminde yetişen bir çok ürün 75-100km içeride rastlanmaz.

Ege ve Doğu Karadeniz bölgeleri arasında görülen bu farkın temel nedeni nedir?

A) Dağların uzanışı

B) Tarımsal nüfus yoğunluğu

C) Deniz akıntıları

D) Hakim rüzgar yönü

E) Toprak türü




 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1.C       2.B       3.D       4.D       5.B

 

6.E       7.E       8.A       9.A       10.E       11.C       12.E       13.B       14.C

 

15.B       16.B       17.A       18.C       19.A       20.B       21.B       23.D       24.B       25.A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):