Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİ (ULAŞIM, TİCARET) İLE İLGİLİ TEST SORULARI (7) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdakilerden hangisi limanlarımızdan biri değildir?

A) Mersin

B) İzmir

C) İstanbul

D) Sinop

E) Trabzon




2. Hinterlandı en geniş olan limanımız hangi ilimizdedir?

A) İstanbul

B) Sinop

C) İskenderun

D) Mersin

E) Bandırma




4. Türkiye'nin en önemli ticaret merkezlerinin batıda bulunan bölgelerde toplanmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İklim koşulları

B) Nüfus yoğunluğu

C) Yeraltı zenginlikleri

D) Matematik konumu




5. Türkiye'de yol yapım maliyetinin aşağıdakilerden hangisinde daha yüksek olması beklenir?

A) Çatalca - Kocaeli Bölümü

B) İç Batı Anadolu Bölümü

C) Konya Bölümü

D) Ege Bölümü

E) Hakkari Bölümü




6. Aşağıda verilen limanlardan hangisinin hinterlandı diğerlerine oranla daha geniştir?

A) Mersin

B) Trabzon

C) İzmir

D) Antalya

E) Samsun




7. Aşağıdakilerden hangisi,   Türkiye’de ulaşımı etkileyen doğal etkenlerden biri değildir?

A) Derin vadiler

B) Akarsular

C) İklim koşulları

D) İş gücü

E) Dağlar




8. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin ihraç ettiği ürünler arasında değildir?

A) Dokuma ve tekstil ürünleri

B) Elektrikli ev araçları

C) Tarım ürünleri

D) Hayvan ürünleri

E) Elektrik enerjisi




9.

Aşağıdaki limanlardan hangisinin yükleme ve boşaltma kapasitesi diğerlerine göre daha azdır?

A) İzmir

B) Samsun

C) Bandırma

D) Trabzon

E) İstanbul




10. Yer şekilleri göz önüne alındığında aşağıdaki bölgelerden hangisinde demiryolu yapımında kilometre maliyetinin miktarı (bilgi yelpazesi.net) diğerlerine göre daha azdır?

A) Marmara Bölgesi

B) Karadeniz Bölgesi

C) Akdeniz Bölgesi

D) Doğu Anadolu Bölgesi

E) İç Anadolu Bölgesi




11. Türkiye Fiziki haritasına baktığımızda hangi bölgemizde kara yolu yapımı daha kolaydır?

A) Doğu Anadolu Bölgesi

B) Karadeniz Bölgesi

C) Akdeniz Bölgesi

D) İç Anadolu Bölgesi

E) Ege Bölgesi




12. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde karayolu ulaşımını etkileyen doğal faktörler arasında yer almaz?

A) Ülkemizde dağların genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanması

B) Derin ve geçit vermeyen akarsular ve vadiler

C) Ülkemizin ekonomik düzeyi

D) İç bölgelerde sert ve karlı geçen kışlar

E) Yüksek dağ sıralarını enine kesen yarma vadiler




13. Aşağıdaki hangi seçenekte verilen merkezler arasında yol yapım masrafı daha az olur?

A) Kars-Trabzon

B) İzmir-Denizli

C) Düzce-Ankara

D) Antalya-Isparta

E) Elazığ-Şanlıurfa




14. Aşağıdaki limanlarımızdan hangi diğerlerine göre daha az önemlidir?

A) Sinop Limanı

B) İstanbul Limanı

C) İzmir Limanı

D) Mersin Limanı

E) İskenderun Limanı




15.  Ülkemizin dış ticaretiyle ilgili yükleme ve boşaltma kapasitesi bakımından aşağıdaki limanlardan hangisi ilk sırayı alır?

B) Trabzon

D) Sinop

A) İskenderun

C) Antalya

E) Mersin




16.  Ülkemizde her türlü ulaşım olanağı vardır.

Buna göre;

I.      Karayolu

II.     Havayolu

III.    Denizyolu

IV.   Demiryolu

gibi ulaşım faaliyetlerinin ulaşım maliyetinin en düşükten en yükseğe doğru sıralanışı nasıldır?

A) ı.-ıı.-ııı.-ıv.

B) lI.-lll.-IV.-l

C) ıv.-ı.-ıı.-ııı.

D) ııı.-ıv.-ı.-ıı.

E) ııı.-ı.-ıı.-ıv




17. Türkiye'nin aşağıdaki ülkelerden hangisiyle ticari ilişkileri daha sonra başlamıştır?

A) Almanya

B) Rusya

C) Azerbaycan

D) Irak

E) Bulgaristan




18.  Ülkemizin en çok ticaret yaptığı Avrupa ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İngiltere

B) Almanya

C) Danimarka

D) Rusya

E) Hollanda




19.

I.   Ulaşım

II.  Endüstri

III. Nüfus fazlalığı

Ülkemizin en büyük ticaret limanlarından olan İzmir, İstanbul ve Mersin limanlarımızın gelişme sebebi nedir?

A) l-ll

B) I

C) II

D) III

E) ll-lll




20.  En büyük ithalat limanımız aşağıdakilerden hangisidir?

A)  İzmir

B) İstanbul

C) Mersin

D) İskenderun

E) Trabzon




 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1D       2A       3E       4B       5E

 

6C       7D       8E       9C       10A       11D       12C

 

13B       14A       15E       16D       17C       18B       19A       20B

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI
”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):