Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (16) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

301. Gerçek alan yükselti ve çukurluklar dikkate alınarak yapılan hesaplamalar sonucu elde edilir.

İzdüşümü alan ise yükselti ve  çukurluklar dikkate alınmadan her yerin düz olduğu düşünülerek yapılan

hesaplamalar sonucu elde edilir.

-Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinin, gerçek alanı ile izdüşüm alanı arasındaki fark en fazla olur?

A) Hollanda                  B) İtalya                 C) Danimarka

D) İngiltere                   E) Belçika




302. Aşağıda bir ülkeye ait bazı özellikler verilmiştir.

- Kara ve demir yolu ile Avrupa’daki ulaşımda önemli bir yeri olan.

- Denizlere kıyısı olmadığı halde büyük bir deniz ticaret filosuna sahip olan

- Uyguladığı tarafsız politika ile güvenirlik ve gizlilik sayesinde bankacılık sektörü gelişen dolayısıyla

Dünya’nın para merkezi haline gelmiştir.

Buna göre, yukarıda özellikleri verilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsviçre                       B) Avusturya         C) Fransa

D) Çek Cumhuriyeti    E) Almanya




303. Yüksek dağların üst kısmında bulunan, sürekli  yeşil kalan ve çok çeşitli çiçeklerin de bulunduğu

topluluğa dağ çayırları denir.

-İklim koşulları dikkate alındığında,  (bilgi yelpazesi.com) aşağıdaki ülkelerden hangisinde dağ çayırlarının oluşması beklenemez?

A) Yunanistan              B) İsviçre

C) Mısır                         D) Avusturya         E) Fransa




304.Türkiye’de  pamuk tarımı yaz  mevsiminde yapılırken Çin’de kış mevsiminde yapılmaktadır.

-Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çin’de kışın bol yağış alması

B) Türkiye’de kış  yaşanırken Çin’de yaz yaşanması

C) Türkiye’de kışın farklı ürünlerin yetişmesi

D) Çin’de yaz yağışlarının yetersiz olması

E) Çin’de yazların yağışlı kışların kurak olması




305. “Bulgaristan’ın Karadeniz kıyıları Türkiye’nin Karadeniz kıyıları kadar yağış almaz.” Bu durumun

temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bulgaristan’ın sürekli bir yüksek basınç merkezinde  bulunması

B) Gezici hava kütlelerinin Bulgaristan üzerinden geçmemesi

C) Türkiye kıyılarının nemli havayı çekmesi

D) Batı rüzgârlarının  Bulgaristan’a karadan  Türkiye’ye denizden esmesi

E) Türkiye’nin Subtropikal yüksek basınç merkezinin etkisinde kalması




306. Aşağıdaki ülkelerden hangisi  dünya linyit üretiminde ilk sırayı alır?

A) Türkiye                      B) Çin                   C) ABD

D) Fransa                                     E) Almanya




307. Batı rüzgârları ve Gulf – Stream  sıcak su akıntısı aşağıdaki ülkelerden hangisinin iklimini belirleyici

derecede etkilemektedir?

A) Brezilya    B) ABD                  C) İngiltere

D) Hindistan                E) Kanada




308. Yer altı  zenginlikleri endüstrinin gelişmesine çok önemli katkıları bulunmaktadır.

- Aşağıdaki kıtalardan hangisinde endüstri yer altı zenginliklerine göre daha geri bir düzeydedir?

A) Afrika                         B) Amerika           C) Asya

D) Avustralya               E) Avrupa




309. Dünya tütün üretiminde aşağıdaki ülkelerden hangisinin payı daha fazladır?

A) Bulgaristan             B) Türkiye             C) Endonezya

D) Kanada                   E) Çin




310. İç Anadolu  Bölgesi’nin iklimine uyum sağlamış olan bir bitkinin, aşağıdaki ülkelerden hangisinde

görülmesi beklenemez?

A) İngiltere                     B) İran                  C) Özbekistan

D) Arjantin                     E) İspanya




311.

I-      Panama                               II-            Bering

III-    İstanbul                IV-           Süveyş

V-    Cebelitarık

Yukarıdaki boğazlardan hangisi oluşum bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) I ve II                         B) I ve IV                C) III ve IV

D) II ve V                        E) V ve I




312. Fiziki haritalarda yer şekillerini gösterme metotlarından biri de renklendirmedir. Bu metotta  her

renk farklı bir yükselti aralığını gösterir.

- Buna göre, aşağıdaki ülkelerin fiziki haritası incelendiğinde, hangisinde kısa mesafede renk değişimi görülmez?

A) İran                           B) Danimarka      C) Fransa

D) İsviçre                      E) Türkiye




313. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Batı Avrupa’nın özelliklerinden biri değildir?

A) Endüstri gelişmiştir.

B) Nüfus yoğunluğu fazladır.

C) Okyanusal iklim etkilidir.

D) Kişi başına düşen gelir yüksektir.

E) Hammadde ihracatı fazladır.




314. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’yi Ortadoğu’ya bağlayan sınır kapılarından değildir?

A) Gürbulak                  B) Cilvegözü         C) Habur

D) Nusaybin                E) Kapıkule




315. İsviçre ve Hollanda’nın aynı ölçek kullanılarak çizilmiş izohips haritaları incelendiğinde, kullanılan

eş yükselti eğri sayılarının farklı olduğu tespit edilmiştir.

- Bu duruma, bu iki ülkenin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin farklı olması etki etmiştir?

A) Matematik konumları

B) İzdüşüm alanlarının

C) Yükseltilerinin

D) İklim özelliklerinin

E) Dağların uzanış doğrultularının




316. Bir saat dilimi 15 meridyenden  oluşmaktadır. Doğusu ile batısı arasında 15º den fazla boylam farkına

sahip olan ülkeler birden fazla saat (bilgi yelpazesi.com) dilimi üzerinde yer almaktadır.

- Coğrafi konum özellikleri düşünüldüğünde aşağıdaki ülkelerin hangisinde en az saat dilimi bulunmaktadır?

A) Brezilya                    B) Kanada            C) İtalya

D) Avustralya               E) Hindistan




317. Aşağıdaki ülkelerden hangisinde yağış azlığına bağlı olarak tarımda sulamaya duyulan ihtiyaç en fazladır?

A) Almanya                   B) Brezilya            C) İngiltere

D) Suriye                       E) Endonezya




318.

I.     Eber             II.  Ganj               III.   Nil

IV.  Amazon       V.  Po

-Yukarıda verilen akarsulardan hangileri Avrupa kıtasında yer almaktadır?

A) I ve IV       B) II ve III               C)  Yalnız I

D) II ve V                        E) I ve V




319. Aşağıdaki bölgelerden hangisi yeryüzünün çok seyrek nüfuslu yerlerine örnek olarak gösterilemez?

A) Nil deltası                B) Orta Asya         C) Himalayalar

D) Kongo Havzası     E) Amazon Havzası




320. Aşağıdaki ülkelerden hangisi, batı rüzgârlarının etkisiyle yıl boyunca yağış alan ülkeler arasında gösterilemez?

A) İngiltere                    B) Almanya           C) Hollanda

D) İtalya                        E) Norveç




CEVAP ANAHTARI

 

301.B

302.A

303.C

304.E

305.D

306.E

307.C

308.A

309.E

310.A

311.B

312.B

313.E

314.E

315.C

316.C

317.D

318.E

319.A

320.D

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ