Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (18) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

341. Norveç- İsveç – Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde nüfus daha çok  güney bölgelerinde,

Cezayir – Libya gibi Atlas ülkelerinde ise kuzey bölgelerinde  toplanmıştır.

- Bu dağılışlara etki eden temel faktörler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Enlem – Yükselti

B) Yükselti – Enlem

C) Enlem – Deniz etkisi

D) Deniz etkisi – Yerşekilleri

E) Yerşekilleri – Enlem




342. İskandinav ülkeleri enlemleri itibariyle soğuk iklime sahip olmaları gerekirken buralarda ılıman

iklim özellikleri görülmektedir.

- Bunu aşağıdaki özelliklerin hangisiyle açıklayabiliriz?

A) Yer şekillerinin sadeliği

B) Orman örtüsünün fazlalığı

C) Okyanusa komşu olmaları

D) Soğuk rüzgarlara kapalı olmaları

E) Sıcak okyanus akıntılarından etkilenmeleri




343. Japonya için aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Aritmetik nüfus yoğunluğu Türkiye’den fazladır.

B) Balıkçılık çok gelişmiştir.

C) Çok sık tektonik depremler görülür.

D) Orman bakımından zengindir.

E) Hammadde ihraç eder.




344. Aşağıda verilen yerlerden (bilgi yelpazesi.com) hangisi Asya Kıtası’nı diğer kıtalardan ayıran bir sınır özelliği taşımaz?

A) Ural Dağları            B) Kafkas Dağları

C) Berring Boğazı       D) Süveyş Kanalı

E) Alp Dağları




345.

I-     Dekkan   (Hindistan)

II-    Sina    (Mısır)

III-   İber   (İspanya)

- Yukarıdaki yarımadalarda yoğun olarak yetiştirilen başlıca tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisinde

doğru sıralanmıştır?

I                          II                            III

A)                    Pirinç                     Pamuk                  Zeytin

B)                   Çay                        Kahve                    Mısır

C)                   Tütün                     Pamuk                  Çavdar

D)                   Kauçuk                  Buğday                  Tütün

E)                   Buğday                  Şekerpancarı       Çay




346. Karadeniz Bölgesi’nin kıyı iklimine uyum sağlamış olan bir bitki aşağıdaki ülkelerin hangisinde

doğal yetişme ortamı bulamaz?

A) İngiltere                    B) Gürcistan    C) Hindistan

D) İsviçre                      E) Seylan




347. Aşağıdaki ülkelerden  hangisi çay üretimi bakımından önemli bir paya sahip değildir?

A) Kazakistan              B) Çin  f                 C) Hindistan

D) Endonezya              E) Bangladeş




348.

I.   İspanya         II.   İtalya

III.  Türkiye         IV.  Suudi Arabistan

-Yukarıdaki ülkelerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Akdeniz ikliminin görülmesi

B) Önemli petrol üreticileri olmaları

C) Yarımada ülkeleri olmaları

D) İklimlerinin aynı olması

E) Nüfus yoğunluklarının benzer olması




349. Aşağıdakilerden hangisi Asya kıtasını diğer kıtalarla karşılaştırdığımız zaman özellikleri arasında gösterilemez?

A) Ortalama yükseltisinin fazla olması

B) Nüfus miktarının fazla olması

C) Yüzölçümünün büyük olması

D) Sanayinin gelişmiş olması

E) Karasal iklimin etkili olması




350. Aşağıda verilenlerden hangisi  İsveç’in gelişmesi’nde olumsuz bir rol oynamıştır?

A) İklim şartları

B) Yer altı zenginliği

C) Orman zenginliği

D) Enerji üretimi

E) Karayolu ağının gelişmişliği




351. Rüzgârlar kurak ve yarı kurak iklimlerin hakim olduğu ülkelerde  en önemli şekillendirici  dış kuvvettir.

- Buna göre aşağıdaki ülkelerden hangisinde rüzgârların şekillendirici etkisi daha fazladır?

A) Libya                         B) İngiltere            C) Fransa

D) Portekiz                   E) Hollanda




352. “Aktif volkanlar yakın jeolojik zamanda oluşmuş ülkelerde görülür.”  Buna göre aşağıdaki ülkelerin

hangisinde aktif  volkanlara rastlanmaz?

A) Japonya                   B) Şili                    C) Meksika

D) Endonezya              E) Avustralya




353. Asya Kıtası’nın kuzeyi  çok geniş  düzlüklere sahip olmasına rağmen  tarımsal verimlilik ve çeşitlilik

oldukça azdır.

- Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yağış rejimlerinin düzensiz olması

B) Sıcaklık ortalamalarının düşük olması

C) Hava kütlelerinin etkisi

D) Bitki örtüsünün seyrek olması

E) Yer altı zenginliğinin fazla olması




354. Aşağıda verilen özelliklerden hangisi Kuzey Avrupa ülkelerinin sanayileşmesinde ve gelişmesinde

daha az etkili olmuştur?

A) Su kaynaklarının fazlalığı

B) Sermaye fazlalığı

C) Eğitim düzeylerinin yüksek olması

D) Orman ürünlerince zengin olmaları

E)  İklim koşullarının iyi olması




355. Aşağıdakilerden hangisi Fransa, İtalya ve Türkiye’nin ortak özellikleri arasında yer alır?

A) Yüzölçümleri

B) Alp – Himalaya kıvrım kuşağında olmaları

C) Nüfus miktarları

D) Ekonomik gelişmişlikleri

E) Okyanuslara komşu olmaları




356. Aşağıda verilenlerden hangisi G. Amerika  Kıtasının genel özellikleri arasında yer almaz?

A) Büyük Okyanus ve Atlantik Okyanusu’na komşudur.

B) And Dağları bu kıtada  yer alır.

C) Pamuk, kauçuk, kahve, kakao ekimi yaygındır.

D) Kutup ve tundra iklimleri geniş alanlar kaplar.

E) Endüstri fazla gelişmemiştir.




357. Aşağıdaki ülkelerin hangisi (bilgi yelpazesi.com) Güney Avrupa da yer almaz?

A) İtalya                         B) Fransa             C) İspanya

D) Malta                        E) Polonya




358.

-  Küçükbaş havancılık  gelişmiştir.

-  Halıcılıkta önemli bir yere sahiptir.

-  En önemli yer altı kaynağı petrol ve doğalgazdır.

Yukarıda özellikleri verilen Asya ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türkiye                     B) İran                   C) Irak

D)  Suriye                     E) Azerbaycan




359. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içerisinde en çok Rus nüfusu, aşağıdaki ülkelerden hangisinde yaşamaktadır?

A) Özbekistan              B) Kırgızistan       C) Tacikistan

D) Kazakistan              E) Türkmenistan




360. “Kauçuk, bol yağış ve yüksek  sıcaklık isteyen bir bitkidir.”

Bu özellikleri dikkate alındığında aşağıdaki ülkelerin hangisinde kauçuk bitkisi daha kolay yetiştirilir?

A) Cezayir                     B) Malezya            C) İngiltere

D) Avustralya               E) Kanada




CEVAP ANAHTARI

 

341.C

342.E

343.E

344.E

345.A

346.D

347.A

348.C

349.D

350.A

351.A

352.E

353.B

354.D

355.B

356.D

357.E

358.B

359.D

360.B

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ