Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (24) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

461. “ABD, Dünya’nın en çok petrol üreten  ülkesidir. Buna rağmen, önemli petrol alıcı ülkelerinden

biridir.” Bunun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Nüfusunun kalabalık olması

B) Dünya petrol çıkarım bölgelerine yakın olması

C) Endüstrisinin gelişmiş olması

D) Kendi petrolünün kalitesinin düşük olması

E) Tanker filosunun gelişmiş olması




462. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Dünya çay üretiminde önemli yere sahiptir?

A) Almanya                   B) Hindistan         C) Cezayir

D) Macaristan              E) Avustralya




463. “Doğu Avrupa, Kanada, Avustralya ve İskandinav Yarımadasında hemen hemen hiç deprem görülmez.”

Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yer şekillerinin engebesiz olması

B) Buzul istilasına uğramaları

C) Eski jeolojik devirlerde oluşmaları

D) Peneplenleşmeye doğru gitmeleri

E) Yüksek enlemlerde olmaları




464. “Ovalık alanlarda kurulan devletlerin savunulması zor, dağlık alanlarda kurulan devletlerin savunulması kolaydır.”

- Aşağıda verilen devletlerden hangileri bu duruma sırasıyla birer örnektir?

A) Polonya  - Romanya             B) Kuveyt – Afganistan

C) Yunanistan – İtalya               D) Irak – Libya

E) Türkiye – İran




465. “Volkanlar yerkabuğunun zayıf ve kırk yerlerinde görülmektedir.” Buna göre, aşağıdaki yerlerin

hangisinde sönmüş ya da (bilgi yelpazesi.com) aktif volkanlara    rastlanamaz?

A) Doğu Afrika             B) Güney Avrupa

C) Orta Amerika          D) Orta Sibirya

E) Doğu Asya




466. “Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bu ürünlerin üretiminde ilk sırayı alan ülkeler eşleştirilmiştir.”

Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Çay – Hindistan    B) Pirinç – Çin

C) İncir – Türkiye         D) Zeytin – İspanya

E) Tütün – Rusya




467. Aşağıdaki ülkelerden hangisinde güneye gidildikçe sıcaklık azalır?

A) İtalya    B) Şili        C) Kanada       D) Fransa    E) ABD




468. “Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi Doğu Avrupa  ülkelerinde gelişmiş bir demiryolu ağı varken

Yunanistan ve Türkiye gibi Güney Avrupa ülkelerinde demiryolu ağı istenilen düzeyde değildir.”

Bu ülkelerde demiryolu ağının gelişmemesinin en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeryüzü şekillerinin dağlık ve engebeli olması

B) Demiryollarına ihtiyaç duyulmaması

C) Karayollarının yeterli düzeyde olması

D) Büyük hava limanlarının yapılması

E) Demiryollarının ekonomik olmaması




469. “Haliç, gelgit olayı sonucunda ırmakların ağız kısımlarının yana ve derine aşınması sonucu oluşur.”

Buna göre, aşağıdaki Avrupa ülkelerinin hangisinin kıyılarında haliç bulunmaz?

A) Fransa                     B) Almanya           C) İngiltere

D) İtalya                        E) Belçika




470. Aşağıdakilerden hangisi İsviçre’nin özelliklerinden biri değildir?

A) Dağlarında buzul aşındırmasına rastlanır.

B) Föhn rüzgarları etkilidir.

C) Yerşekilleri engebelidir.

D) Kış turizmi gelişmiştir.

E) Akdeniz ikliminin etkisindedir.




471.       

I-      Zeytin üretimi       II-  Haliç tipi kıyılar

III-    Yaz kuraklığı        IV-Çay üretimi

Yukarıdakilerden hangileri Akdeniz’e  kıyı olan kesimlerde görülebilecek coğrafi bir olay değildir?

A) I- II             B) II – III      C) III – IV      D) I – III    E) II – IV




472. Aşağıdaki kıtaların hangisinde ortalama yükselti en azdır?

A) Avustralya                B) Avrupa              C) Asya

D) Kuzey Amerika       E) Güney Amerika




473. Aşağıdaki ülkelerden hangisinde iklim çeşitliliği nedeniyle tarımsal ürünlerde de çeşitlilik çoktur?

A) Belçika                    B) İngiltere            C) İspanya

D) Norveç                     E) Mısır




474. Aşağıdakilerden hangisi Dünya’nın en az yağışlı alanlarından   biri değildir?

A) Baltık denizi kıyıları                B) Kuzey Afrika

C) Orta Asya                                D) Batı Avustralya

E) Kızıldeniz kıyıları




475.

I.      Doğu Asya’da adalar ülkesidir.

II.     Muson iklimi hakimdir.

III.    Tarım ve hayvancılık  en önemli faaliyettir.

IV.    Deprem ve volkanizma çok etkilidir.

V.     Asya’nın en fazla nüfusuna sahiptir?

Yukarıda Japonya ile ilgili verilen bilgilerden hangileri yanlıştır?

A)  I ve V                        B) II ve III               C) IV ve V

D) III ve V                       E) I ve IV




476. Aşağıdaki ülkelerden hangisi hem ekvatoral hem de muson ikliminin etkisi altındadır?

A) Endonezya              B) Pakistan          C) Japonya

D) Brezilya                    E) Bangladeş




477. Aşağıdaki yerlerden hangisi petrol rezervleri bakımından daha zengindir?

A) Orta Amerika           B) Orta Doğu

C) Orta Asya                D) Orta Afrika

E) Balkanlar




478. Aşağıdaki ülkelerin hangisi Dünya altın ve elmas üretiminde birinci sıradadır?

A) Rusya                       B) Güney Afrika     C) Brezilya

D) Meksika                   E) ABD




479. “Kanada 9.970.610km2 yüzölçümü ve 27 milyon(1990) nüfusa sahiptir. Km2’ye 3 kişi düşer.”

Nüfus yoğunluğunun  çok az olmasının (bilgi yelpazesi.com) nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kuzey Yarımküre’de yer alması

B) Ortalama yükseltisinin az olması

C) İkliminin sert ve soğuk olması

D) Sanayinin gelişmemiş olması

E) Maden bakımından fakir olması




480.

-Tektonik deprem

-Fay kaynağı

-Volkanik olaylar

Yukarıdaki olaylar aşağıdaki ülkelerin hangisinde en az görülür?

A) İsveç                         B) Meksika           C)  Kore

D) Türkiye                     E) Japonya




CEVAP ANAHTARI

 

461.A

462.B

463.C

464.B

465.D

466.E

467.B

468.A

469.D

470.E

471.E

472.A

473.C

474.A

475.D

476.A

477.B

478.B

479.C

480.A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ