Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Coğrafya Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

ÜLKELER COĞRAFYASI, ÜLKELERİN ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (27) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

521. Yeryüzünde oluşan tektonik depremlerin büyük bir kısmının Büyük Okyanus çevresi ile

Alp – Himalaya  kuşağında olduğu görülür. Buna karşılık yerkabuğunun çok eski zamanlarında

oluşmuş bölgelerinde ise depremler etkisizdir.

-Buna göre, aşağıdaki ülkelerin jeolojik yapıları göz önüne alındığında  hangisinde

depremlerin etkisinin az olduğu söylenemez?

A) Kanada                                 B) Meksika              C) Almanya

D) Güney Afrika Cum.             E) Avustralya




522. “Nem ve yağışın yetersiz, sıcaklık farklarının fazla olduğu yerlerde kayalar fiziksel yolla, sıcak ve

nemli yerlerde ise kimyasal yolla çözüldükleri gözlemlenmiştir.” -Buna göre, aşağıdaki ülkelerin iklim özellikleri düşünüldüğünde, kayaların hangisinde fiziksel, hangisinde

kimyasal  olarak çözülmesi beklenir?

         Fiziksel                                   Kimyasal

A)    İngiltere                                     Mısır

B)    Japonya                                     Endonezya

C)    Irak                                             Kazakistan

D)    Suudi Arabistan                       Malezya

E)    Hollanda                                   İngiltere




523. Yaz mevsiminde kuraklık ve  sıcaklık  isteyen, kış mevsiminde ise aşırı soğuklardan olumsuz

etkilenen bir bitki aşağıdaki ülkelerden (bilgi yelpazesi.com) hangisinde doğal olarak yetişebilir?

E) İngiltere                                         B) Brezilya     C) Danimarka

D) Güney Afrika Cumhuriyeti         E) Kanada




524. “Akarsu rejimi ile debisi, akarsuyun havzasındaki sıcaklık ve yağış özelliklerinden etkilenir.”

I.      İngiltere                             II.     Hindistan

III.    Brezilya                              IV.    Hollanda

Buna göre, yukarıdaki  ülkelerin hangilerindeki akarsuların rejimleri düzensiz ve debileri  çok yüksektir?

A) Yalnız I                                   B) Yalnız II               C) I ve II

D) II ve III                    E) III ve IV




525. “Bitki örtüsünden yoksun olan yerlerde su ve rüzgar erozyonunun  şiddeti fazladır.” Aşağıdaki

ülkelerin fiziki koşulları dikkate alınırsa hangisinde erozyon şiddetinin fazla olması beklenmez?

A) Mısır                                       B) Türkmenistan     C) Suriye

D) Kanada                                E) İran




526.

I.  Kutup bölgelerine yakın yerlerde buzul devrinin etkili olmasıyla fiyord kıyı tipi görülür.

II.Okyanus kıyılarında; akarsuların döküldüğü yerlerde, gel – git genliğinin  fazla olmasından dolayı

Haliç kıyı tipi görülür.

-Yukarıda açıklanan  kıyı tipleri, aşağıdaki ülkelerden hangilerinde  yaygın olarak  görülür?

        Fiyord kıyı tipi                     Haliç kıyı tipi

A)    Kanada                                İtalya

B)    Hollanda                                              Fransa

C)    Norveç                                  Almanya

D)    İsveç                                     Yunanistan

E)    İngiltere                                                Belçika




527. “Türkiye’den hareket ederek başka bir ülkeye giden bir kişi gittiği ülkede  gördüğü tarım ürünlerinin

Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi’nde doğal olarak yetiştiğini söylemektedir.”

- Buna göre, bu kişinin  gittiği ülke aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Japonya                                   B) Macaristan      C) İngiltere

D) Brezilya                                    E) Malezya




528. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin özellikleri arasında gösterilemez?

A) En önemli yükseltisi Beşparmak Dağları’dır.

B) Akdeniz iklimi görülür.

C) En önemli geçim kaynağı tarım ve turizmdir.

D) Akarsu ağı bakımından zengindir.

E) Maden yatakları bakımından fakirdir.




529. “Karadeniz Bölgesi’nin insanları tarım alanlarının sınırlı olması sebebiyle  balıkçılığa yönelmişlerdir.”

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Karadeniz Bölgesi’nin bu özelliğini taşır?

A) Hollanda                  B) İspanya            C) Fransa

D) Belçika                    E) Norveç




530.

-Güney Amerika’nın yüzölçümü bakımından en büyük  devletidir.

-Dünya’nın en çok kahve üreten ve ihraç eden ülkesidir.

-Dünya’nın en büyük akarsu havzasına sahiptir.

Yukarıda bazı özellikleri verilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Arjantin                                    B) Peru                   C) Kolombiya

D) Brezilya                                   E) Şili




531. Aşağıda verilen ülkelerden hangisi SSCB’nin dağılması ile bağımsızlığını elde eden

ülkelerden biri değildir?

A) Kırgızistan               B) Özbekistan    C) Afganistan

D) Kazakistan              E) Tacikistan




532. Aşağıdakilerden  hangisi petrol ihraç eden ülkelerden değildir?

A) Suudi Arabistan                     B) Venezuella      C) Kuveyt

D) İran                           E) Mısır




533.

-Yüzölçümü  bakımından Avrupa’da birincidir.

-İklimi ve bitki örtüsü çeşitlilik gösterir.

-Elektrik üretiminde nükleer enerji ön plandadır.

Yukarıda bazı özellikleri verilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Almanya                   B) Fransa             C) İtalya

D) İngiltere                   E) Hollanda




534. “ABD’de göller bölgesi (Superior gölü çevresi ) endüstrinin en fazla geliştiği yerlerden biridir.”

Göller bölgesinde endüstrinin gelişmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kömür ve demir bakımından zengin olması

B) Ulaşımın çok gelişmiş olması

C) İkliminin ılıman olması

D) Zengin petrol yataklarının olması

E) Ekvator’a daha yakın olması




535. Avrupa’nın güneyinde üç tarafı Akdeniz ile çevrili bir yarımada devletidir. Yarımadayı Avrupa

kıtasına bağlayan topraklar, kuzeybatıda Fransa, kuzeyinde İsviçre, kuzeydoğuda Avusturya ve Slovenya ile çevrilidir.

- Yukarıda sınırları anlatılan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yunanistan              B) İtalya                 C) İspanya

D) Portekiz                   E) Arnavutluk




536.  Aşağıdakilerden hangisi, Kuzey ve Güney Amerika (bilgi yelpazesi.com) kıtalarının ortak özellikleri arasında yer alır?

A) Batısında genç dağların, doğusunda ise eski dağlar ve platoların geniş yer kaplaması

B) Kutup dairelerine kadar geniş yer kaplaması

C) Ilıman iklim kuşağında az alan kaplaması

D) Tropikal kuşağın geniş alanda etkili olması

E) Fındık, çay ve muzun yetiştirilmesi




537. Bir ülkenin gelişmişliği ile nüfus artışı ters orantılıdır.

Buna göre, aşağıdaki ülkelerden hangisinde nüfus artış hızı en azdır?

A) Pakistan                   B) Afganistan                       C) İngiltere

D) Mısır                        E) Suudi Arabistan




538. Aşağıdakilerden hangisi, Mısır’ın Arap devletleri arasında en önemli devlet olmasının nedenleri

arasında yer almaz?

A) Nüfusunun fazla olması

B) Özel konumu

C) Dünya ekonomisindeki yeri

D) Gelişme derecesi

E) İkliminin çeşitlilik göstermesi




539. Mısır’ın büyük bir kısmının Afrika’da olmasına rağmen Ortadoğu ülkeleri arasında yer almasının

temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerinin daha fazla olması

B) Geniş çöllerle kaplı olması

C) Petrol yataklarının bulunması

D) Süveyş kanalının olması

E) Ortadoğu ülkeleriyle iklim benzerliği




540. Toplam nüfus miktarları aynı olduğu halde, nüfus yoğunlukları birbirinden farklı olan ülkeler için,

aşağıda söylenenlerden hangisi kesinlikle doğrudur?

A) Yüzölçümleri farklıdır.

B) Tarımsal nüfus yoğunlukları aynıdır.

C) Fizyolojik nüfus yoğunluğu aynıdır.

D) Gelişmişlik düzeyleri aynıdır.

E) Ekonomileri tarıma dayalıdır.




CEVAP ANAHTARI

 

521.B 522.D 523.D 524.B 525.D 526.C 527.B 528.D 529.E 530.D 531.C 532.E 533.B 534.A 535.B 536.A 537.C 538.A 539.A 540.A

 

“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ