Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Matematik Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası

İŞLEM, İŞLEM YAPMA, MATEMATİKSEL YAPILAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI (GRUP, HALKA, CİSİM) (MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki sayı cümlelerin hangisi kare alma işlemine göre kapalı değildir?

A) {-2, 4, -6, 8, -1O ,...}

B) {2, 4, 8, 16, ...}

C) {1, 2, 3, ...}

D) {-1, 2, -3, 4, -5, ...}

E) {-1,0,1}

 

 

2.

A(a,b,c) cümlesi veriliyor.  için xoy tablodaki gibi tanımlanıyor.

Aşağıdakilerden hangisi, bu işlem için doğrudur.

A) İşlemin değişme özelliği vardır.

B) Cümle bu işleme göre kapalıdır.

C) İşlemin birleşme özelliği vardır.

D) Her elemanın işleme göre tersi vardır.

E) İşleme göre bir etkisiz eleman  yardir.

 

 

3.

xoy=x+y+xy

işlemi için aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

A) Değişmeli değildir.

B) R kümesi işleme göre kapalı değildir.

C) Her elemanın tersi vardır.

D) Birim (etkisiz) eleman vardır.

E) Birleşme özelliği yoktur.

 

 

4.

(G,o) değişmeli grubunda G={e,a,b,c} birim (etkisiz) eleman e ise verilen tabloda 1, 2 ve 3 sayılarının yerlerine sırası ile hangi eleman gelmelidir?

A)  a,b,c                        B) a,c,b                  C) b,c,a

D) b,a,c                         E) c,b,a

 

 

5.

İşlem tablosu verilen  grubunun a elemanına göre

biçiminde ikinci bir  işlem tanımlanıyor.

G nin  işlemine göre etkisiz (birim) elemanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) a                                B) b                        C) c

D) d                               E) e

 

 

6.

İşlem tablosu verilen (G,.) grubunda y, G'nin herhangi  bir elemanı olmak üzere;

biçiminde bir fonksiyon tanımlanıyor.

 bileşke fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

 

 

7.

Yukarıdaki tabloda (G, •) grubunda  için, biçiminde bir işlem tarif ediliyor.

 denkleminin bu grup içindeki çözüm cümlesi aşağıdakilerden hangisidir?

(, x’in ters elemanıdır.)

A) a                                B) b                        C) c

D) d                               E) e

 

 

8.

(G, ), işlem tablosu bazı gözleri eksik olarak verilen değişmeli bir gruptur.

1 ve 2 numaralı gözlerde bulunması gereken ele-manlar, sırasıyla ne olmalıdır?

A) a,b                            B) b, c                    C) c, a

D) a, e                           E) c,e

 

 

10. Bazı  gözleri  boş bırakılan aşağıdaki  toplama ve  çarp¬ma  tablolarında k, l ve m  harfleri farklı birer sayıyı göstermektedir.

Buna göre, m kaçtır?

A) 2                                B) 3                        C) 4

D) 6                               E) 7

 

 

11. D={1, 2, 3, 4, 5} kümesinde  (p ve q nun büyük olmayanı) ile tanımlı “” işleminin etkisiz elemanı nedir?

A) 1                                B) 2                        C) 3

D) 4                               E) 5

 

 

12.    işlemi

olarak tanımlandığına göre 22 ün değeri nedir?

 

 

13. Tamsayılar kümesi üzerinde her a, b için işlemi tanımlanmıştır.

Buna göre,

işleminin sonucu kaçtır?

A) 4                                B) 5                        C) 6

D) 7                               E) 8

 

 

14. Tamsayılar kümesi üzerinde her a, b için işlemi  tanımlanmıştır.

Buna göre

işleminin sonucu kaçtır?

A) 45                             B) 25                      C) 18

D) 12                             E) 9

 

 

15.

Şekilde görülen toplama tablosunda a, b ve c birer pozitif tamsayıyı göstermektedir.

Buna göre, a kaçtır?

A) 5                                B) 6                        C) 7

D) 8                               E) 9

 

 

16. Tam sayılar kümesi üzerinde her a ve b için

a*b=2a-b

işlemi tanımlanmıştır.

k*7=5*13 olduğuna göre, k kaçtır?

A) 1                                B) 2                        C) 3

D) 4                               E) 5

 

 

17. Gerçel sayılar kümesi üzerinde her a ve b için değişme özelliği olan

işlemi tanımlanmıştır.

Buna göre,  değeri kaçtır?

 

 

18.  Reel (gerçel) sayılar kümesi üzerinde her a, b için   işlemi tanımlanmıştır.

Buna göre, 5 in  işlemine (bilgi yelpazesi.net) göre tersi kaçtır?

 

 

19. Pozitif gerçel (reel) sayılar kümesi üzerinde her a, b için

işlemi tanımlanmıştır.

Buna göre,

eşitliğinde m sayısı kaçtır?

 

 

20. Gerçel sayılar kümesi üzerinde * işlemi

şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre,

(1*1)*(2*1)

işleminin sonucu kaçtır?

A) –6                             B) –4                      C) –3

D) –1                             E) 0

 

 

21. Pozitif tamsayılar kümesi üzerinde  işlemleri,

şeklinde tanımlanıyor.

 olduğuna göre, a kaçtır?

A) 1                                B) 2                        C) 3

D) 4                               E) 5

 

 

22. Z tamsayılar kümesi üzerinde * işlemi, a*b=a+b+3 biçiminde tanımlanmıştır.

Bu işleme göre, 2 nin tersi kaçtır?

A) –9                             B) –8                      C) –7

D) 5                               E) 6

 

 

23. Dik koordinat düzleminin noktaları üzerinde bir  işlemi,  şeklinde tanımlanıyor.

Buna göre,

eşitliğini sağlayan (x,y) ikilisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) (-3,5)                        B) (3,5)                  C) (1,-4)

D) (-1,-4)                       E) (-1,0)

 

 

24.

Yukarıda ki işlem tabloları verilen (Z/4,+, •) halksında  eşitliğini  şartını sağlayan (x,y) ikililerinin meydana getirdiği cümle aşağıdakilerden hangisinin bir alt cümlesidir?

 

 

25.

A={a, b, c, d, e} ve yandaki gibi tanımlanan  işlemi bir grup oluşturduğuna göre,

*

işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

A) a                                B) b                        C) c

D) d                               E) e

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-D       2-B       3-D      4-E       5-D       6-D       7-B        8-E

 

9-B      10-D       11-E       12-E       13-C       14-E      15-D      16-B      17-B

 

18-A       19-A       20-C      21-C       22-B       23-D      24-E       25-B

 

  










“MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“SORU BANKASI TEST SORULARI " SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

“MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

“MATEMATİK DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI "
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER
” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: