Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

BİRİNCİ TBMM, WİLSON İLKELERİ, SEVR ANTLAŞMASI, CEPHELER, MUHAREBELER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (İNKILAP TARİHİ TESTLERİ TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEST SORULARI)

 

1.Boğazlar bölgesine egemen olmak isteyen İngiltere, TBMM’ye karşı çıkan,

I.    Aznavur

II.   Kuvva-i İnzibatiye

III.  Millî aşireti

IV.  Pontus Rum

Ayaklanmalarından hangilerini desteklemiştir?

A)I-II B)II-III     C)II-IV     D)I-III      E)III-IV

2.Birinci TBMM’de çok farklı görüşte kişiler bulunmaktaydı.

Birinci Meclis’te görev yapan milletvekillerinin ortak amaçları aşağıdakilerden hangisidir?

A)Misâk-ı Millî’nin gerçekleştirilmesi

B)Lâik bir devletin kurulması

C)Kadınlara seçme-seçilme hakkının tanınması

D)Cumhuriyetin ilân edilmesi

E)Çok partili düzene geçilmesi

3.“TBMM’ye karşı ayaklananlar, varlığını inkâr edenler, vatan haini sayılacak ve gerekirse ölümle cezalandırılacaktır.”

Yukarıdaki karar, aşağıdakilerden hangisinde yer almıştır?

A)Teşkilât-ı Esâsîye Kanunu’nda                D) Tekâlif-i Millîye emirlerinde

B)Amasya Görüşmesi’nde                           E)  Hıyânet-i Vataniye Kanunu’nda

C)1924 Anayasası’nda

4.Türk Siyâsî hayatında olağan üstü durumlarda kurulan İstiklâl Mahkemeleri ilk kez hangi olaydan sonra çalışmaya başlamıştır?

A)TBMM’ye karşı isyânların çıkması            D)  Atatürk’e suikast girişimi

B)Erzurum Kongresi                                   E)  Şeyh Sait İsyânı

C)Sivas Kongresi

5.İtilâf (Anlaşma) devletleri ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan Sevr Antlaşması,

I.    Saltanat Şûrası

II.   Mebusan Meclisi

III.  TBMM

IV.  Temsilciler Kurulu

Kurumlarından hangileri tarafından onaylanmıştır?

A)I                    B)II                         C)I-II                       D)I-IV                     E)III-IV

6.

I.    Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir

II.   Yasama, yürütme yetkileri TBMM’ye aittir

III.  Meclis başkanı hükûmetin de başkanıdır

Yukarıdakilerden hangileri Birinci TBMM’nin kuvvetler birliği ilkesini benimsediğini gösterir?

A)I     B)II          C)III        D)I-II       E)II-III

7.Aşağıdakilerden hangisi Sevr Antlaşması’nda alınan kararlardan biri değildir?

A)Suriye, Lübnan, ve Güneydoğu Anadolu Fransa’ya verilecek

B)Akdeniz Bölgesi İtalyanlara verilecek

C)İtilâf devletleri, güvenliklerini tehlikede gördükleri yerleri işgâl edebilecek

D)Kapitülasyonlar bütün devletlere tanınacak

E)Trakya ve İzmir’in egemenlik hakları Yunanistan’a verilecek

8.Yeni Türk Devleti’nin ilk anayasası aşağıdaki savaşların hangisinden sonra kabûl edilmiştir?

A)Ermenilerle savaş        C)   Büyük Taarruz        E)  II. İnönü Savaşı

B)I. İnönü Savaşı              D)   Sakarya Savaşı

9.Hıyânet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A)Kuvva-i Millîyecilerin düzenli orduya karşı olmaları

B)İç isyânların yaygınlaşması

C)Sevr Antlaşması’nın imzalanması

D)Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmesi

E)Başkomutanlık Kanunu’nun çıkarılması

10.Birinci TBMM Dönemi’nde (bilgi yelpazesi.net) (23 Nisan 1920 – 11 Ağustos 1923) bakanlar Meclis tarafından tek tek seçilmekteydi.

Çoğu kez tıkanmaya yol açan bu yönteme, aşağıdakilerden hangisiyle son verilmiştir?

A)Kabine sistemine geçilmesiyle

B)1924 Anayasası’nın kabûl edilmesiyle

C)İç isyânların bastırılmasıyla

D)Başkomutanlık Kanunu’nun çıkarılmasıyla

E)İstiklâl Mahkemelerinin kurulmasıyla

11.Aşağıdakilerden hangisi, İstanbul Hükümeti’nin TBMM’ye karşı mücadelesinde başvurduğu yöntemler arasında gösterilemez?

A)İsyânlar çıkarması

B)Anadolu halkını fetvalarla M. Kemâl’e karşı kışkırtması

C)İç isyânları desteklemesi

D)Kuvva-i Millîye birliklerini ayaklandırması

E)Anadolu halkını Ankara Hükümeti’ne karşı mücadeleye çağırması

12.22 Haziran 1920’de taarruza geçen Yunanlılar kısa sürede Bursa-Uşak çizgisinin doğusuna kadar gelmişlerdir.

Yunanlıların kısa zamanda büyük bir başarı elde etmelerinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?

A)Türk ordusunun terhis edilmiş olması

B)Millî birliğin henüz gerçekleşmemiş olması

C)Çerkez Ethem’in isyân etmesi

D)Anadolu’da isyânların yaygınlaşması

E)Cephelerde henüz disiplin ve dayanışmanın sağlanamaması

13.

I.    Urfa

II.   Antep

III.  Maraş

Yukarıdaki iller aşağıdaki devletlerden hangisiyle yapılan mücadeleden sonra kurtarılmıştır?

A)Ermenistan                  B)İtalya      C)  Fransa         D)  Rusya     E) İngiltere

14.Kapitülasyonların kaldırılmasını ilk kabûl eden Avrupa devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Fransa        B)İngiltere    C)  İtalya           D)Yunanistan   E) Sovyet Rusya

15.Londra Konferansı’ndan sonra TBMM’nin temsilcisi Bekir Sami Bey, Fransa ve İtalya ile ikili antlaşmalar yapmıştır. Fakat bu antlaşmalar TBMM tarafından onaylanmamıştır.

TBMM’nin bu antlaşmaları onaylamamasının en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Fransa ile savaşın devam etmesi

B)İstanbul Hükümeti’nin kabûl etmemesi

C)Mondros Ateşkes Antlaşması’na ters düşmesi

D)Bağımsızlık ilkesine ters düşmesi

E)Sovyet Rusya’nın izin vermemesi

16.TBMM İstiklâl Marşı’nı aşağıdaki olayların hangisinden sonra kabûl etmiştir?

A)Cumhuriyetin ilânı                    D)Büyük Taarruz

B)Sakarya Savaşı                        E)I. İnönü Savaşı

C)Saltanatın kaldırılması

17.Aşağıdakilerden hangisi I. İnönü Savaşı’nın sonuçları arasında sayılamaz?

A)İsmet İnönü’nün generalliğe yükselmesi

B)Ankara’da TBMM’nin açılması

C)Londra Konferansı’nın toplanması

D)Düzenli orduya olan güvenin artması

E)Düşman kuvvetlerinin oyalanması

Cevap Anahtarı:

 

1-A

2-A   12-C

3-E   13-C

4-A   14-E

5-A   15-D

6-E   16-E

7-C   17-B

8-B

9-B

10-A

11-D

 


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


Yorum Yazı KAPA/AÇ