Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi İle İlgili Test Soruları Soru Bankası > İnkılap Tarihi Testleri TC İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Test Soruları Soru Bankası

KURTULUŞ SAVAŞI TEST (1) (İNKILAP TEST SORULARI)

 

1. "Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz." Erzurum'da alman bu karar kongre iie ilgili aşağidakilerden hangisini gösterir?

A) Saltanata karşı çıkıldığını

B) Alınan kararların bütün vatanı ilgüendirdiğini

C) Mustafa Kemal'in lider olduğunu

D) Hilafetin kurtarılmasının amaçlandığını

E) Doğu ülerinin savunulacağını

2. Erzurum ve Sivas Kongreleri'nde seçilen Temsil Kurulu'nun görevi aşağıdakilerden hangisiyle sona ermiştir?

A) TBMM'nin açılmasıyla

B) Batı Cephesi'nin oluşturulmasıyla

C) IstanbuPun işgal edilmesiyle

D) Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinin kurulmasıyla

E) Misak'ı Milli'nin kabul edilmesiyle

3. Sivas Kongresi'nden sonra Temsil Kurulu, istanbul Hükümeti ile yönetim yönünden ilişkiyi ve her türlü haberleşmeyi kesmiş, İstanbul'dan Anadolu'ya atanan komutan ve vaiileri kabul etmeyerek geri göndermiştir.

Temsil Kurulu'nun bu tutumunun amacı aşağıdaküerden hangisidir?

A) İtilaf devletlerinin dostluğunu kazanmak

B) Yerel yönetim birimi sayısını azaltmak

C) İstanbul Hükümeti'ne bağlı olmadığını göstermek

D) Düzenli ordu kurmak

E) Anadolu'daki ayaklanmaları önlemek

4. Sivas Kongresi'nde Ânadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin ilkeleri doğruttusunda, ülke içinde ve dışarıya karşı siyasi ve idari karariar alabilme yetkisi aşağıdakiterden hangisine verilmiştir?

A) Mebuslar Meclisi

B) Kuvay-i Milliye

C) İstanbui Hükümeti

D) Temsi! Kurulu

E) Felah-j Vatan Grubu

5. Erzurum Kongresi'nde alınan "Hıristiyan azınlıklara siyasal egemenliğimizi ve sosyal dengelerimizi bozucu ayrıcalıklar verilmez." karan aşağıdakilerden hangisine dönük bir tepkidir?

A) İtilaf Devletleri'ne

B) İstanbul Hükümeti'ne

C) Mebuslar Meclisi'ne

D) Türk halkına

E) Kanun-i Esasiye'ye

6. Erzurum Kongresi'nde; "Kuvay-i Milliye'yi etkin ve milli iradeyi hakim kılmak esastır." kararı alınmıştır, Bu kararın uygulama safhasma geçilmesi aşağıdakilerden hangisiyle gerçekleşmiştir?

A) Sivas Kongresi'nin toplanmasıyla

B) Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkmasıyla

C) Mebuslar Meclisi'nin açıimasıyla

D) TBMM'nin kurulmasıyia

E) Temsii Heyeti'nin Ankara'ya gelmesiyle

7. Bölgesel amaçlarla toplanan aşağıdaki kongrelerden hangisinde daha kapsamlı kararlar alınmıştır?

A) Nazilli

B) Erzurum

C) Balıkesir

D) Lüleburgaz

E) Alaşehir

8. Sevr Barış Antlaşması aşağıdaki konulardan hangisiyle ilgili bir düzenleme içermez?

A) Ordunun sınırlandırılması

B) Boğazların durumu

C) Ermeni yurdu

D) Meclisin geleceği

E) Kapitülasyonlar

9. Amasya Genelgesi'nde yer alan aşağıdaki maddelerden hangisi "Kurtuluş Savaşı'nın yöntemini" ortaya koymaktadır?

A) Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir.

B) istanbul hükümeti üzerine düşen görevi yerine getirememektedir.

C) Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

D) Her ilden üçer delege toplanıp Sivas'a gönderilmelidir.

E) Genelge milli bir sır olarak saklanmalıdır.

10. Kurtuluş Savaşı'nın amacı, gerekçesi ve yöntemi ilk kez hangi yolla açıklanmıştır?

A) Sivas Kongresi

B) Misak-ı Milli belgesi

C) İlkTBMM kararları

D) Erzurum Kongresi

E) Amasya Genelgesi

11. Amasya Genelgesi'nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi ulusal birligin sağlanması yolunda atılan önemli bir adım sayılır?

A) Sivas'ta milli bir kongre toplanması için çağrıda bulunması

B) Bir heyet tarafından hazırlanması

C) Milli Mücadelenin önemli bir genelgesi sayılması

D) istanbul Hükümeti'ne tepkide bulunulması

E) Yeni bir devlet fikrine temel olması

12. Amasya Genelgesi'nde yer alan aşağıdaki maddelerden hangisi vatanın kurtarılması konusundaki kararlı tutumun en belirgin göstergesidir?

A) Vatanın bütünlüğü tehlikededir.

B) Genelge bir sır olarak saklanacaktır.

C) Ulusun bağımsızlığını, ulusun azim ve karan kurtaracaktır.

D) Sivas'ta ulusal bir kongre toplanacaktır.

E) istanbul Hükümeti üzerine düşen sorumlulukları yerine getirememektedir.

13. "Temsil Kurulu, yurdun bütününü temsil eder." kararı, aşağıdakilerden hangisinde kabul edilmiştir?

A) Sivas Kongresi'nde

B) Erzurum Kongresi'nde

C) Son Osmanlı Mebuslar Meclisi'nde

D) Alaşehir Kongresi'nde

E) Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde

14. Erzurum Kongresi'nin aşağıdaki kararlarından hangisi Kurtuluş Savaşı'nın demokratik ilkeler dahilinde yürütülmesini en iyi şekilde açıklar?

A) Her türlü işgale karşı ulus, birükte hareket edecektir.

B) Kurulacak geçici hükümeti ulusal kongre seçecektir.

C) Manda ve (bilgi yelpazesi. com) himaye kabul edilemez.

D) Hıristiyan azınlığa ayrıcalık verilemez.

E) Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz.

15. Havza Genelgesi'nde yer alan

- Büyük ve etkili mitingler düzenlenecek

- İstanbul Hükümeti'ne ve İtilaf devletlerine telgraflar çekilecek

maddelerin amacı aşağıdakilerden hangisine yönelik degildir?

A) Milli bilinci harekete geçirmeye

B) Milli birlik ve beraberliği sağlamaya

C) İşgallere tepki göstermeye

D) Çoğunluğun haklı sesini duyurmaya

E) Mondros Antlaşması'nı kabul etmeyi hızlandırmaya

 

CEVAP ANAHTARI

 

1B

2A

3C

4D

5A

6D

7B

8D

9C

10E

11A

12C

13A

14B

15E

 


“İNKILAP TARİHİ TESTLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“İNKILAP TARİHİ DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):