Eğitim Öğretim Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi Test Soruları Soru Bankası > Osmanlı Devleti Test Soruları

DURAKLAMA GERİLEME TEST (4) (OSMANLI DEVLETİ TEST SORULARI)

 

1. "I. Abdülhamit, tahta çıkar çıkmaz Rusya ile daha önce 1768'de başlayan savaşları ................... Antlaşması ile bitirdi."

Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki antlaşmalar­dan hangisi getirilmelidir?

A) Yaş

B) Belgrat

C) Pasarofça

D) Küçük Kaynarca

E) Prut




2. Deniz Mühendishanesi'nin kuruluş çalış­maları hangi padişah döneminde başlatıl­mıştır?

A) III. Mustafa

B) III. Ahmet

C) I. Mahmut

D) III. Selim

E) II. Mahmut




3. III. Selim Avrupa'daki yenilikleri yakından izleyebilmek amacıyla aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmeye çalışmıştır?

A) Sürekli elçilikler kurulmasını

B) Nizam-ı Cedit Ordusu'nun kurulmasını

C) Nitelikli bir öğretim yapılmasını

D) Yeniçerilerin eğitilmesini

E) İrad-ı Cedit hazinesinin oluşturulmasını




4. Osmanlı Devleti'nde XVII. Yüzyılda;

I. Eğitim

II. Maliye

III. Yönetim

alanlarının hangisinde veya hangilerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır?

A) Yalnız I

B) Yalnız

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III




5. Aşağıdakilerden hangisi Köprülülerden olan veya Köprülü ailesine yakınlığı ile ta­nınan sadrazamlardan biri değildir?

A) Tarhuncu Ahmet Paşa

B) Fazıl Ahmet Paşa

C) Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

D) Amcazade Hüseyin Paşa

E) Fazıl Mustafa Paşa




6. Aşağıdakilerin hangisi döneminde Osman­lıların Avusturya ile savaş yaptığı söylene­mez?

A) Sultan İbrahim

B) İV. Mehmet

C) II. Süleyman

D) II. Mustafa

E) I. Süleyman




7. Edirne Olayı ile tahta çıkan Osmanlı Padi­şahı aşağıdakilerden hangisidir?

A) II. Mustafa

B) II. Ahmet

C) III. Ahmet

D) II. Süleyman

E) IV. Mehmet




8. Başarılı Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa'nın öldürülmesinden kısa bir süre sonra yaşanan ve Ağalar saltanatını önemli ölçü­de sarsan gelişme aşağıdakilerden hangi­sidir?

A) Edirne Olayı

B) Girit'in Fethi

C) Vasvar Antlaşması

D) Çınar Olayı Kösem

E) Sultan'ın öldürülmesi




9. Köprülü Mehmet Paşa sadrazam olduktan sonra iç isyanlarla çok uğraşmıştır.

Bu dönemin iki önemli ayaklanması hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir?

A) Kabakçı Mustafa Patrona Halil

B) Patrona Halil Abaza Hasan

C) Rakoçi Kabakçı Mustafa

D) Abaza Hasan Rakoçi

E) Gürcü Nebi Katırcıoğlu




10. Aşağıdakilerden hangisi Sanayi İnkılabı'nın Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerinden biri değildir?

A) Düyun-u Umumiye'nin kurulması

B) Küçük sanayi atölyelerinin kapanması

C) işsizliğin artması

D) Avrupa devletlerinden borç para alınması

E) Üretimin artması




11. Osmanlılar Prut barışının hangi maddesi ile sefere çıkış amacını gerçekleştirmişler­dir?

A) Azak kalesi ve çevresinin geri alınacak olması

B) İsveç kralı XII. Şarlın ülkesine dönebi­lecek olması

C) Rusların İstanbul'da devamlı bir elçi bulunduramayacak olması

D) Osmanlı esirlerinin geri verilecek ol­ması

E) Rusların Lehistan işlerine karışmaya­cak olması




12. 1736-1739 yılları arasında yapılan Osman­lı Rus Avusturya savaşlarında Osmanlı ordularının üstün gelmelerinin nedeni aşa­ğıdakilerden hangisidir?

A) Osmanlı Ordusunun sayıca fazla olma­sı

B) Avusturya ile Rusya'nın kendi araların­da anlaşamaması

C) Rusların işgal ettiği yerlerde Avus­turya'nın da gözü olması

D) Osmanlı ordusunun I. Mahmut devrin­de yenileştirilmiş olması

E) İsveç'in de Rusya'ya savaş ilan etmiş olması




13.

I. AynalıkavakTenkihnamesi

II. Ziştovi Antlaşması

III. Yaş Antlaşması

Yukarıdaki antlaşmalardan hangisi ya da hangilerinde Kırım sorunu gündeme geti­rilmemiştir?

A) Yalnız l

B) I. ve II

C) Yalnız II.

D) II. ve III.

E) Yalnız III.




14. Osmanlı Devleti'nde XVI. Yüzyılda yapılan nüfus sayımında, aşağıdakilerden hangisinin saptanması (bilgi yelpazesi. com) amaçlanmıştır?

A) Kadın-erkek sayısı

B) Okur yazar oranı

C) İşsizlik oranı

D) Nüfus artış oranı

E) Vergi yükümlülükleri




15. Osmanlı mimarisi, kaçıncı yüzyıldan itibaren batının etkisiyle değişmeye ve kendine özgü niteliklerini kaybetmeye başlamıştır?

A) XVI.

B) XVI.

C) XVII.

D) XVIII.

E) XIX.




 

CEVAP ANAHTARI

 

1D

2A

3A

4E

5A

6A

7C

8D

9D

10E

11A

12D

13C

14E

15D

 

“OSMANLI DEVLETİ TEST ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):