Eğitim Öğretim Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi Test Soruları Soru Bankası > Osmanlı Devleti Test Soruları

OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE MEDENİYET TEST (1)  (OSMANLI DEVLETİ TEST SORULARI)

 

1. Osmanlı Devlet'inde tımar sistemiyle ulaşılmak istenen hedefler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Araziden daha iyi faydalanmak

B) Askeri teşvik etmek

C) Askerlik masraflarını azaltmak

D) Ülkeyi bayındır hale getirmek

E) Devlet gelirlerini yükseltmek




2. Osmanlı Devletinde kişilerin idari mevkileri ile toprakların gelirleri arasında bir paralellik kurulmasıyla meydana getirilen sistem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Lonca

B) Dirlik

C) Miriye

D) Mülk E) İkta




3. Divan-ı Hümayun'un aldığı kararların yürürlüğe girmesi aşağıdakilerden hangisiyle gerçekleşmektedir?

A) Kararların oy birliğiyle alınması

B) Sadrazam tarafından onaylanması

C) Padişah tarafından onaylanması

D) Yabancı elçilerin görüşlerinin alınması

E) Halkın görüşüne başvurulması




4. Osmanlı Devleti'nde şehzadelerin devlet yönetiminde tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla uygulanan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sancağa çıkma

B) Devşirme konumu

C) Pençik sistemi

D) Kadı tayini

E) Dirlik sistemi




5. Osmanlı Devleti'nde aşağıdakilerden hangisi tamamen devşirmelerin bulunduğu bir teşkilattır?

A) Divan-ı Hümayun

B) Medreseler

C) Kapıkulu Askerleri

D) Akıncılar

E) Eyalet Askerleri




6. Osmanlı Devlet'inde toprağını boş bırakan köylüden alınan vergiye ne ad verilirdi?

A) Çiftbozan

B) Öşür

C) Avarız

D) Haraç

E) Cizye




7. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı şehzadelerinin askeri ve idari yönden yetişmeleri amacıyla yapılmıştır?

A) Başkentin sürekli olarak batıya taşınması

B) Divan-ı Hümayunun kurulması

C) Sancağa çıkma yönteminin uygulanması

D) Padişahın divan toplantılarına katılması

E) Yaya ve müsellem ordularının kurulması




8. Osmanlı Devleti savaş zamanlarında Müslümanlardan ve gayrimüslimlerden ne vergisi alırdı?

A) Cizye

B) Avarız

C) Haraç

D) Ağnam resmi

E) Öşür




9. Osmanlı Devleti'nde din, bilim ve sosyal kurumların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılan topraklar aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mülk

B) Has

C) Vakıf

D) Zeamet

E) Dirlik




10. Osmanlı Devletinde padişahın mutlak vekili olan ve padişah olmadığı zamanlarda divan toplantılarına başkanlık yapan devlet görevlisi kimdir?

A) Şeyhülislam

B) Kazasker

C) Nişancı

D) Veziriazam

E) Vezir




11. Kaza ve köylerin güvenliği aşağıdakilerden hangisi tarafından sağlanmıştır?

A) Subaşı

B) Kadı

C) Naib

D) Sancakbeyi

E) Beylerbeyi




12. Osmanlılarda, devlete ait olan topraklardan tımar, aşağıdakilerden hangisine verilirdi?

A) Yöredeki kadıya

B) Tahttaki padişaha

C) Yönetime yakın subaşılara

D) Başarılı askerlere

E) Savaşa katılan sadrazamlara




13. Osmanlı Devleti'nde, resmi törenlerin büyük bir önemi vardı.

Aşağıdakilerden hangisi resmi tören düzenlenen durumlardan biri değildir?

A) Ordunun büyük bir sefere çıkması

B) Şehzadenin doğumu veya sünnet düğünü

C) Padişahın cuma namazına gitmesi

D) Padişah'ın Mekke'ye armağanlar göndermesi

E) Esnaf gruplarının sanat ve ticaret ürünlerini sergilemeleri




14. Osmanlı Devleti'nde yeni bir padişah tahta geçince birbirlerinin aynı iki mühür yaptırılırdı.

Biri padişahta olan (bilgi yelpazesi. com) bu mühürlerden öteki hangi görevliye verilirdi?

A) Sadrazam

B) Anadolu Beylerbeyi

C) Rumeli Beylerbeyi

D) Subaşı

E) Kadı




15. Aşağıdaki saraylardan hangisi Osmanlı Devleti'nin Yükselme Dönemi'nde yapılmıştır?

A) Dolmabahçe

B) Çırağan

C) Yıldız

D) Beylerbeyi

E) Topkapı




16.

I- Padişah

II- Sadrazam

III- Nişancı

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Osmanlı devlet yönetiminde etkili olmuştur?

A) Yalnız

D) l-ll

C) Yalnız III

B) Yalnız II E) l-ll-lll




17. Osmanlı Devleti'nde dirlik sahibinin yetki ve görevleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Cebelü yetiştirme

B) Köylüden vergi toplama

C) Üretimde sürekliliği sağlama

D) Gerektiği zamanlarda savaşa katılma

E) Suçluları cezalandırma




18. Üretilen mallarda kar oranının belirlenmesi ve esnaf ile hükümet arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi görevlerini aşağıdakilerden hangisi yerine getirmiştir?

A) Müderrisler

B) Celaliler

C) Loncalar

D) Ticaret odaları

E) Suhtalar




19. Osmanlı İmparatorluğu'nda Divan'ı Hümayun'da,

I- İlmiye (Din, yargı, eğitim, öğretim sektöründen sorumlu olan yöneticiler verilen ad)

II- Seyfiye (Hem askeri hem de idari görevi olan

yöneticilere verilen ad)

III- Kalemiye (Devlet kalemlerinde görev yapan

görevlilere verilen ad)

IV- Azınlık (Müslüman olmayan halka verilen ad)

Osmanlı imparatorluğu uyruğunda olan gayrimüslimler yukarıdakilerden hangileri temsil edilirdi?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) l-ll

D) l-ll-lll

E) I-II-III-IV




20.

I. Ürün üzerinden alınması

II. Her bölgeden farklı oranda toplanması

III. Gayri Müslimlerden alınması

Yukarıdakilerden hangisi aşar vergisinin özelliklerindendir?

A) Yalnızl

B) Yalnız II

C) Yalnızlll

D) I, II

E) I, II, III




 

CEVAP ANAHTARI

 

1B

2B

3C

4A

5C

6A

7C

8B

9C

10D

11A

12D

13E

14A

15E

16D

17E

18C

19D

20A

 

“OSMANLI DEVLETİ TEST ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.....
..

11. **Yorum**
->Yorumu: Soru tipleri çok güzel.Teşekkürler emekleriniz için.
->Yazan: Aleyna

10. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bir site guzel sorular var
->Yazan: Gamze

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):