Eğitim Öğretim Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > Tarih Dersi Test Soruları Soru Bankası > Osmanlı Devleti Test Soruları

OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ, YÜKSELME DÖNEMİ TEST (3) (OSMANLI DEVLETİ TEST SORULARI)

 

1. Aşağıdakilerden hangisi Kanuni dönemin­de imzalanan Amasya Antlaşması ile ilgili olamaz?

A) Iranla imzalanan ilk esaslı antlaşmadır.

B) Bağdat, Tebriz ve Doğu Anadolu Os­manlılara bırakılmıştır.

C) Iran doğuda Şiilik propagandası yap­mayacaktır.

D) Bugünkü Türkiye  Iran sınırı çizilmiş­tir.

E) Hacıların güvenliği Osmanlılarca sağ­lanacaktır.




2. Aşağıdakilerden hangisi Fatih devrinde Denizlerde yapılan fetihlerden biri değil­dir?

A) Limni

B) Midilli

C) Kırım

D) Rodos

E) Zenta




3. Aşağıdaki savaşların hangisinin sonunda Avrupalılar doğudaki en büyük müttefikle­rini kaybetmişlerdir?

A) Kösedağ

B) İnebahtı

C) Turnadağ

D) Otlukbeli

E) Ridaniye




4. Aşağıdakilerden hangisi Fatih devri için söylenemez?

A) Memlüklerle iyi ilişkiler devam etmiş­tir.

B) Venediklilerle deniz savaşları yapılmış­tır.

C) Eflak  Boğdan Osmanlıya bağlı beylik olmuştur.

D) Adalar Denizi'nde hâkimiyet kurulmuş­tur.

E) Bir başka Türk  İslam devletiyle savaş­lar yapılmıştır.




5. Aşağıdaki beylik ya da devletlerden hangi­si Osmanlı idaresine en son katılmıştır?

A) Dulkadiroğulları

B) Ramazanoğulları

C) Karesioğulları

D) Rum  Pontus

E) Karamanoğulları




6. Şehzadeliğinden itibaren Safevileri büyük bir tehlike olarak gören ve tahta çıktıktan sonra ilk iş olarak Safevilere savaş açan Osmanlı padişahı aşağıdakilerden hangisi­dir?

A) Kanuni Sultan Süleyman

B) Yıldırım Bayezit

C) Yavuz Sultan Selim

D) II. Bayezit

E) Çelebi Mehmet




7. Sokullu Mehmet Paşa aşağıdaki görevler­den hangisinde bulunmamıştır?

A) Kaptanı Derya

B) Vezir

C) Divan Başkanlığı

D) Sancak Beyi

E) Veziri Azam




8. Fatih devrinde Karadeniz bir Türk gölü ha­line getirilmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi bu duruma neden olmamıştır?

A) Amasra'nın Fethi

B) Sinop'un Fethi

C) Kırım'ın Fethi

D) Trabzon'un Fethi

E) Mora'nın Fethi




9. Aşağıdakilerden hangisinin ele geçirilmesi ile Anadolu Türk birliği kesin olarak sağ­lanmıştır?

A) Karamanoğulları Beyliği

B) Isfendiyaroğulları Beyliği

C) Dulkadiroğulları Beyliği

D) Hamidoğulları Beyliği

E) Trabzon Rum İmparatorluğu




10. Fatih devrinde başlayan İtalya seferine II. Bayezit devrinde son verilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cem Sultan sorunu nedeni ile Gedik Ahmet Paşa'nın geri çağrılması

B) II. Bayezit'in savaştan ziyade zamanını ibadetle geçirmesi

C) Aynı dönemde Memlükler ile de savaş halinde olunması

D) Osmanlı  Venedik ilişkilerinin savaş haline dönüşmesi

E) Osmanlıların İtalya seferine gereken önemi vermemesi




11. Yükselme Dönemi'nde Osmanlı Devleti'nin yabancılara verdiği kapitülasyonlarla ilgili aşağıdaki maddelerden hangisi Fransa'nın isteği üzerine XVIII. yüzyılda değiştirilmiş­tir?

A) Hıristiyanlar Kudüs'ü ziyaret edebile­cektir.

B) Kapitülasyonlar antlaşmayı imzalayan hükümdarların hayatı ile sınırlıdır.

C) Yabancılara seyahat hakkı verilmelidir.

D) Ticaret gemilerinden alınacak gümrük vergisi azaltılacaktır.

E) Herkes serbest ticaret yapabilecektir.




12. Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Malta Seferi

B) Macaristan Seferi

C) İran Seferi

D) Hind Seferi

E) Zigetvar Seferi




13. Kanuni Sultan Süleyman döneminde; Türkmen göçebelerin yeni düzenlenen tımar sisteminden memnun kalmama­sı Irandaki Şiilerin yoğun propagandaları gibi nedenlerden dolayı çıkan ayaklanma aşağıdakilerden hangisidir?

A) Canberdi Gazali Ayaklanması

B) Bozoklu Celal Ayaklanması

C) Baba Zünun Ayaklanması

D) Baba Ishak Ayaklanması

E) Vezir Ahmet Paşa Ayaklanması




14. Aşağıdakilerin hangisiyle Osmanlıların Ak­deniz'deki üstünlüğü sarsılmıştır?

A) Preveze Deniz Savaşı

B) Cerbe Deniz Savaşı

C) Inebahtı Deniz Savaşı

D) Hind Seferleri

E) I. Viyana Kuşatması




15. Sırp asıllı olup Enderun’da yetişen ve I. Süleyman, II. Selim, III. Murat'a sadra­zamlık yapan devşirme devlet (bilgi yelpazesi. com) adamı aşa­ğıdakilerden hangisidir?

A) Köprülü Mehmet Paşa

B) Fazıl Ahmet Paşa

C) İbrahim Paşa

D) Sokullu Mehmet Paşa

E) Merzifonlu Mustafa Paşa




16.

I. Mohaç Savaşı

II. Ridaniye Savaşı

III. Çaldıran Savaşı

IV. Mercidabık Savaşı

V. Turnadağ Savaşı

Yukarıdaki savaşlardan hangileri Osman­lı'nın Mısır seferiyle ilgilidir?

A) I, II, III

B) II, III, IV

C) II ve IV

D) II, III, V

E) IV ve V




17. Memlükler Cem Sultan'ı desteklerken neyi amaçlıyorlardı?

A) Cem Sultandan bazı ayrıcalıklar almayı

B) Osmanlı Devletini daha fazla karıştır­mayı

C) Cem'in askeri kişiliğinden yararlanma­yı

D) Osmanlı Devleti'ne karşı koz olarak kullanmayı

E) Osmanlı Devleti ile dostluk kurmayı




18. İstanbul’un Fethi'nden sonra Osmanlı Dev­leti ile mücadelesini artıran ve Osmanlı'nın denizlerdeki başarısından zarar gören dev­let aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fransa

B) Venedik

C) İspanya

D) Portekiz

E) Papalık




19. Karadeniz'deki Ceneviz üstünlüğü aşağı­daki olayların hangisiyle Osmanlılara geç­miştir?

A) Candaroğulları'na son verilmesi

B) Amasra'nın alınması

C) Kırım'ın Osmanlıya bağlanması

D) Trabzon'un alınması

E) İstanbul'un Fethi




20. Kuruluş Devrinde Osmanlıya karşı yapılan Haçlı seferlerinin ortak amacı aşağıdakiler­den hangisidir?

A) Kudüs ve çevresini ele geçirmek

B) Bizans'ı Osmanlıya karşı güçlü tutmak

C) Anadolu'nun zenginliklerini ele geçir­mek

D) Türkleri Balkanlardan çıkarmak

E) Papa'nın hâkimiyet alanını genişlet­mek




 

CEVAP ANAHTARI

 

1D

2D

3E

4A

5B

6C

7D

8E

9C

10A

11B

12E

13C

14C

15D

16C

17D

18B

19C

20D

 

“OSMANLI DEVLETİ TEST ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI, TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TARİH DERSİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):