Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

TÜRKÇE DERSİ 5. SINIF DENEME SINAVI (10) (GENEL TEKRAR SORULARI) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Hangisinde birbiriyle ilişkisiz sözcükler verilmiştir?

A) demir-boru

B) çiçek-demet

C) tahta-cam

D) tahta-masa





2. " Gül" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Doğum gününde sana gül alacağım.

B) Sarı gül ayrılık anlamına geliyormuş.

C) En sevdiğim çiçek kırmızı güldür.

D) Kalbimin gülüsün sen.





3. Aşağıdaki tümcelerden hangisinin sonuna konulan işaret yanlıştır?

A) O, bir tavşandı.

B) Geç kaldım.

C) Kaç kişi var.

D) İmdat!





4. Hangisi anlamca daha geniştir?

A) doğa

B) çiçek

C) orman

D) ağaçlar





5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Keşke ben de çiçekleri sevseydim.

B) Annem çiçek sevdiği için ona gül aldım.

C) Bugün bahçemize çam ağacı dikeceğiz.

D) Ülkemin ormanlarını çok seviyorum.





6. “ Bana suratını asma biraz gül. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gül kelimesi bu cümleyle aynı anlamda kullanılmıştır?

A) Bahçedeki gül biraz fazla büyümüş.

B) Gülleri suladın mı?

C) Sen gülünce güzelleşiyorsun.

D) Etrafta çok güzel güller var





7. Aşağıdakilerin hangisinde en üstünlük anlamı vardır?

A) O çok güzel şarkı söyler.

B) O iyi bir insandır

C) Dünyanın en iyi romancısıdır

D) Hiçbiri





8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "geç" sözcüğünün zıt anlamlısı kullanılmıştır?

A) Saat yedide buluşalım.

B) Sabah ilk önce ben uyandım.

C) Eve erken gelin, çocuklar.

D) Saat çok geç oldu.





9.

bahçeye – ağaç –önündeki – diktik - evimizin

1                   2           3                 4             5

Yukarıdaki sözcüklerin anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda, doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

A) 2 – 3 – 4 – 1 – 5

B) 2 – 4 - 3 –1 - 5

C) 5 – 3 – 2 – 1 – 4

D) 5 – 3 – 1 - 2 – 4





10. "Basma bile karne ile satılıyor." cümlesinde kaç tane isim vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4





11. Aşağıdaki sözcüklerin hangisine -lik eki eklendiği zaman soyut isim olur?

A) kalem

B) zeytin

C) genç

D) çiçek





12. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde hal eki vardır?

A) bilgisayar

B) sandalye

C) masa

D) halıya





13. "Beyaz-ak" kelimeleri arasındaki anlam ilişkisinin bir benzeri aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) siyah-beyaz

B) önce-sonra

C) kırmızı-al

D) geç-erken





14. "Geçmek" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde "vazgeçmek "anlamında kullanılmıştır?

A) Akşam bizim evin önünden sen mi geçtin?

B) Şemsiyesini alır almaz geçip gitti.

C) Meyve alacaktı,çürükleri görünce geçip gitti.

D) Bu işin bizden geçtiğini anlamalısın.





15. "Duymak" kelimesi aşağıdakilerden hangisinde "yakarış" ifade eden bir cümlede (bilgi yelpazesi.net) kullanılmıştır?

A) Seni duyamıyorum.

B) Duyun artık doğanın isyanını.

C) Çok gürültü olduğu için annemi duyamadım.

D) Dün olanları duydun mu?





16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "Merasim" kelimesinin eş anlamlısı kullanılmıştır.

A) Fatih'in düğünü bir başka oldu.

B) Törene yüzlerce davetli katıldı.

C) Düğünde yarışmalar da vardı.

D) Sokağın giriş ve çıkışlarında taklar asılıydı.





17. Aşağıdaki kelimelerden hangisi eşsesli değildir?

A) diz

B) kar

C) için

D) kiraz





18. Aşağıdaki deyimlerin hangisinde "atmak " kelimesi sözlük anlamında kullanılmıştır?

A) Dertlerini içine atmak

B) Resimlere göz atmak

C) Elindekileri fırlatıp atmak

D) İşe el atmak





19. Aşağıdaki eş anlamları verilmiş kelime çiftlerinden hangisinde yanlışlık yapılmıştır?

A) dinlenme = istirahat

B) zaman = vakit

C) beden = vücut

D) hobi = korku





20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?

A) Yaşlı başlı adam salıncakta sallanıyordu.

B) Gitmek veya gitmemek artık sana kalmış.

C) Komşumuz açken tok yatamayız.

D) Karanlık odada bir ışık vardı.





21. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisinde birleşik sözcük kullanılmıştır?

A) büyük-küçük

B) akşam -sabah

C) ev -konut

D) eğri-doğru





22. " İçimde derin kasvet, olacakları bekliyordum." cümlesindeki " kasvet" sözcüğünün eş anlamlısı hangisidir?

A) korku

B) özlem

C) pişmanlık

D) sıkıntı





23. Aşağıdakilerden hangisi bir değim değildir?

A) güzel yazmak

B) can yakmak

C) kalp kırmak

D) dil yarası





24. "dökmek" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Sahile kamyonlarla kum dökülüyor

B) Leğendeki suyu lavaboya döktü

C) Artık sonbahar geldi,ağaçlar yapraklarını dökmeye başladı

D) Sınıfın yarısı,zayıf alıp dökülmüş





25. Aşağıdakilerden hangisi hikaye unsurlarından biri değildir?

A) Zaman

B) Yer

C) Olay

D) Mutlu son





26. Aşağıdaki ifadelerden hangisinin karşılığı anlam bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) eyvah

B) vay canına

C) barış

D) vah vah





27. -lik eki aşağıdakilerin hangisinde farklı anlamda bir kelime türetmemiştir?

A) kalemlik

B) kitaplık

C) terlik

D) tebeşirlik





28. "Baba burnum kanadı ."cümlesindeki ses olayı nedir?

A) ünsüz yumuşaması

B) hece düşmesi

C) ünsüz benzeşmesi

D) sert sessizin yumuşaması





 

CEVAP ANAHTARI

 

1C

2D

3C

4A

5B

6C

7C

8C

9D

10B

11C

12D

13C

14C

15B

16B

17D

18C

19D

20C

21C

22A

23A

24D

25D

26C

27D

28B

 

  










“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

......

10. **Yorum**
->Yorumu: İnşalllah 100 alırım amin aminnnnnnm
->Yazan: EMİR SEÇİLMİŞ

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):