Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

TÜRKÇE DERSİ 5. SINIF DENEME SINAVI (11) (GENEL TEKRAR SORULARI) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Hangisinin zıt anlamlısı yoktur?

A) iyi

B) savaş

C) ağaç

D) yoksul





2. Hangi seçenekte deyim yoktur?

A) Boyu uzun aklı kısa olmak

B) Boy fukarası olma

C) Boyu posu yerinde olma

D) Boyu uzasın diye süt içme





3. Sözcüklerin anlamlarını değiştirmeyen eklere çekim eki denir. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almıştır?

A) Ev-siz

B) Çocuk-lar

C) Çiçek-çi

D) Kitap-lık





4. ''O gece içime bir kurt düştü'' Cümlesinde hangisi söz konusudur?

A) Kuşkulanma

B) Korku

C) Tedbir

D) İstek





5. "Onlara yarın akşam gideceğiz." cümlesine en uygun soru aşağıdakilerden hangisidir?

A) Onlara nasıl gideceksiniz?

B) Onlara ne zaman gideceksiniz?

C) Onlara niçin gideceksiniz?

D) Onlara neden gideceksiniz?





6. " Bu otobüs samsun' a gidiyor." Yandaki tümcede yapılan yazım yanlışı nedir?

A) Tümce sonuna ? konulmalıydı.

B) Otobüs sözcüğünün baş harfi büyük yazılmalıydı.

C) Samsun sözcüğünün baş harfi büyük yazılmalıydı.

D) Cümlenin sonuna soru işareti konulmalıdır.





7. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde olumsuzluk anlamı vardır?

A) Seninle her istediğin yere gelirim.

B) Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

C) Ali'yle hangi gün buluşacağımızı unutmuşum.

D) Bu topraklar için can veren Mehmetçik'e şükran duyarız.





8. ’’Cahil ‘’ kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir.

A) bilgili

B) bilgili

C) çalışkan

D) fakir





9. Ali dün Etnoğrafya müzesine gitmiş. Cümlesinde aşağıdaki soruların hangilerinin sırasıyla cevapları bulunmaktadır?

A) Kim,nasıl,niçin

B) Ne,ne zaman,nerede

C) Ne,nerede,nasıl

D) Kim,ne zaman,nereye





10. Aşağıdaki kelimelerden hangisi yanlış yazılmıştır?

A) Alnı

B) Bağırı

C) Fikri

D) Şehri





11. "O kağıdı çöpe at." cümlesindeki "O" sözcüğünün türü hangisidir?

A) kişi zamiri

B) işaret sıfatı

C) işaret zamiri

D) hiçbiri





12. "Birlikte sinemaya gideceğiz." cümlesindeki eylemin kişisi ve zamanı hangi seçenekte verilmiştir?

A) geniş zaman- 1. tekil kişi

B) gelecek zaman- 1. çoğul kişi

C) gelecek zaman- 1. tekil kişi

D) geçmiş zaman- 1. çooğul kişi





13. "Yanına yaklaşmış, bakmış ki köpek" cümlesinde eylem bildiren sözcükler baştan kaçıncı sıradadır?

A) 2-3

B) 1-5

C) 2-6

D) 3-7





14. "On seneden beri ben öğretmenlik yapıyorum." cümlesinde gereksiz kelime hangisidir?

A) seneden

B) beri

C) ben

D) öğretmenlik





15. Aşağıdaki kelimelerin hangisi soyut anlamlıdır?

A) kalem

B) sevgi

C) top

D) ekmek





16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pişmanlık duygusu vardır?

A) Ali eve kaçta gelmiş?

B) Son tabağı yemeseydim iyi olacaktı.

C) Senin başka işin yok mu?

D) Beni hiç umursamıyorsun.





17. ''Buğday-ekmek''arasındaki ilişkiye benzer bir durum aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) süpürge-elektrik

B) üzüm-pekmez

C) araba-benzin

D) ağaç-demir





18. Aşağıda verilen kuruluşlardan hangisi nitelik olarak diğerlerinden farklıdır?

A) yargı

B) mahkeme

C) adliye

D) hükümet





19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur?

A) Onu adam yerine koymuyorlar.

B) Sonunda ona çok ağır konuştum.

C) Marangoz "Bu ağaçtan,kapı olmaz."dedi.

D) İçeriye şöyle bir göz attı.





20. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "benzerlik" anlamı yoktur?

A) O kıyafetin aynısını arkadaşımda gördüm.

B) Bir tavşan kadar ürkekti.

C) Bana olan davranışları bir arkadaş gibiydi.

D) Dün gece eve çok geç gelmiş.





21. "bayrak" kelimesi aşağıdakilerden hangisini çağrıştırmaktadır?

A) barış

B) bağımsızlık

C) renkler

D) antlaşma





23. "Ayşenur'un amcası beş gün sonra Almanya'dan ......." cümlesini en uygun şekilde tamamlayan sözcük hangisidir?

A) geldi

B) gelecek

C) gelmedi

D) gelmeli





24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamı tamamlanmamıştır?

A) Türkler,misafirperver bir millettir

B) Bayram kutlamasına büyük küçük herkes katıldı

C) Birlik ve beraberliğimize zarar verecek davranışlardan

D) Sıcak soğuk demeden,gece gündüz çalıştılar





25. "Servis saat 10'da....."cümlesinin sonuna aşağıdaki eylemlerden hangisi getirilemez?

A) kalkacak

B) hareket edecek

C) geldi

D) beklemiş





26. Aşağıdaki eylemlerden hangisinin gerçekleşme zamanı diğerlerinden farklıdır?

A) koştu

B) okudu

C) tamamlamış

D) geliyor





27. Yavaş yavaş yanıma yaklaştı. Gözleri tuhaf bir hayretle hafifçe büyümüştü. Birdenbire, her şeyi anlayıvermiş olmasından korktum.

Yukarıdaki parçaya göre, yazarın korkmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yavaş yavaş yanına yaklaşılması.

B) Karşısındakinin gözlerinin büyümesi.

C) O kişiden eskiden de korkması

D) Sakladığı bir konunun öğrenilmiş olması.





28. Normal bir gün olsa, beş dakikalık mesafeydi gittiğim… Yukarıdaki cümle, aşağıdakilerin (bilgi yelpazesi.net) hangisiyle sürdürülürse, konuşmanın olumsuz durum içinde devam ettiği anlaşılır?

A) Ama o gün beş dakika bile sürmedi.

B) Ama o gün yollar bomboştu.

C) Ama o gün yarım saat, kara karşı mücadele verdim.

D) Ama o gün yol daha kısa geldi!





29. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin gerçekleşmesi şarta bağlı değildir?

A) Susarsanız anlatırım.

B) Kitabı geri vermek üzere aldı.

C) Film iyiyse ben de giderim.

D) Onlar içeride biz ise dışarıdaydık.





30. Aşağıdaki deyimlerden hangisi “karşısındakine diklenip, ona karşı koymak” anlamı taşır?

A) Kafası bozulmak

B) Kafa tutmak

C) Kafası kızmak

D) Kafa patlatmak





31. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, anlamdaş (eşanlamlı) kelimeler bir arada kullanılmıştır?

A) Ali, genç ve enerjik bir çocuktur.

B) Öğrencilerimiz temiz ve tertiplidir.

C) Çektiği çile ve dertler onu çok yıprattı.

D) Savaşlar bitsin, barış içinde yaşayalım.





32. Aşağıdakilerden hangisi, soyut anlamlı değildir?

A) Üzüntü

B) Sel

C) Sevgi

D) Hoşgörü





 

CEVAP ANAHTARI

 

1A

2D

3B

4A

5B

6C

7B

8A

9D

10B

11B

12B

13A

14C

15B

16B

17B

18D

19C

20D

21B

23D

24C

25D

26D

27D

28C

29D

30B

31C

32B

 

  










“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):