Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

TÜRKÇE DERSİ 5. SINIF DENEME SINAVI (6) (GENEL TEKRAR SORULARI) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Sınıfımızda ki değişikliği gördün mü?

B) Dışarıdaki kalabalık gittikçe artıyor.

C) Benim kalemim kaybolmuş, senin ki yanında mı?

D) Dün akşamki filmide izlemiştim.


2. arkadaşımdır – Mert – en – sevdiğim Yukarıdaki sözcükleri hangi sırada dizersek düzgün bir tümce olur?

A) Mert arkadaşımdır en sevdiğim.

B) En sevdiğim arkadaşımdır Mert

C) Mert, en sevdiğim arkadaşımdır

D) Arkadaşımdır mert en sevdiğim.


3. ''küçük''kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde somut bir varlığı nitelemektedir ?

A) Artık küçük düşünme zamanı geçti.

B) Küçük kulübesinde mutluluk içinde yaşıyordu ?

C) Küçük mutluluklarla yetinmedi ?

D) Küçük dünyasında büyük fikirler vardı ?


4. Aşağıdakilerden hangisi, ünlü harfler için söylenemez?

A) Tek başlarına söylenebilirler.

B) Türkçe kelimelerde, iki ünlü harf yan yana gelmez.

C) Ünsüz harflerin okunmalarını sağlarlar.

D) Ağzımızdan engele uğrayarak çıkarlar.


5. “-da” eki, bu şekliyle, aşağıdaki kelimelerden hangisinin sonuna getirilebilir?

A) Uşak

B) Sınıf

C) Kulvar

D) Yokuş


6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikileme vardır?

A) Yürüdü yoruldu, yürüdü bayıldı

B) Tertemiz örtüyü görünce çok hoşuna gitti.

C) Koşa koşa okula gittim.

D) Uzun elbiseyi giyince, çok uzun göründü.


7. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, “bir işi beceren, bir şeyden gereği gibi faydalanabilen” anlamına gelir?

A) Eğik boynu kılıç kesmez.

B) Bir koltuğa iki karpuz sığmaz.

C) At binenin, kılıç kuşananındır.

D) Ummadığın taş, baş yarar.


8. Aşağıdaki atasözlerinden anlamca farklı olan hangisidir?

A) Besle kargayı, oysun gözünü.

B) Dilenciye bir hıyar vermişler, eğri diye beğenmemiş.

C) Yemi burada yer, yumurtayı başka yerde yumurtlar

D) Bal tutan parmağını yalar.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir işin sebebi ve sonucu beraberce bulunmaktadır?

A) Yarım saattir bekliyorum, hâlâ kimse gelmedi.

B) Basketbolu çok seviyor, fakat boyu kısa

C) Onu kimse sevmiyor, çünkü hep yalan söylüyor.

D) Haber yolladım, hemen geldi.


10. Sözünü bilen kişinin, Yüzünü ak ede bir söz. Sözünü pişirip diyenin, İşini sağ ede bir söz. * Aşağıdaki atasözlerinden hangisi şiirde anlatılanlara uygundur?

A) Söz sözü açar, söz de tabakayı açar.

B) Söz var iş bitirir, söz var baş yitirir.

C) Söylemesi kolay, yapması güçtür.

D) Söyleyenden olma, diyenden ol.


11. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır?

A) Yurdum

B) Evim

C) Seçim

D) Kapım


12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-mi” ekinin yazımı yanlıştır?

A) Sınavı kazandı mı kazanamadı mı bilmiyorum.

B) Onun arabası var, güzel mi güzel.

C) Baban, bu arabayı mı satın aldı?

D) Seni, bu dershaneye o mu getirdi?


13. Hangi cümlede, karşılıklı yapılan bir işten bahsedilmektedir?

A) Onunla bulutlu bir sonbahar akşamı tanışmıştık.

B) Onun gittiği yerlere ben gidemem

C) Ben ne kadar erken gitsem o, oradadır.

D) Hendeğin kenarına ateşlerini yaktılar.


14. Aşağıdaki sözcüklerin sonuna ünlü getirilirse hangisinin son harfi değişmez?

A) Saçak

B) Bağ

C) Çorap

D) Kitap


15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur ?

A) ezberinden şiir okudu.

B) kitabını bana uzattı.

C) kirlenen üstünü temizledi.

D) Geniş ovayı seyretti.


16. "dağ "kelimesini en güzel hangi kelime niteler?

A) karlı

B) kışlı

C) soğuklu

D) yağmur


17. Okula giderken yolda ……............... ile karşılaştım. Yandaki tümceyi tamamlamak için noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A) kedi

B) banka

C) banka

D) ağaç


18. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır?

A) Yurdum

B) Seçim

C) Evim

D) Kapım


19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması vardır?

A) Akşam Ali bize geldi.

B) Sınıfta sekiz öğrenci vardı.

C) Sorduğu soruyu anlamadım.

D) Bazıları okumayı sevmez.


20. “Bir bardak suyu yere döktü." cümlesindeki "suyu" sözcüğündeki ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?

A) hece düşmesi

B) ünsüz yumuşaması

C) ünsüz sertleşmesi

D) kaynaştırma


21. Hangi cümlede "mi" farklı anlamda kullanılmıştır?

A) O bu resmi gördü mü?

B) O buraya geldi mi bayram olur.

C) Zil çaldı mı içeri girer.

D) Yemeği pişirdi mi ocağı kapat.


22. "Boş boş oturmayı hiç sevmem..............her zaman yanımda kitap taşımayı alışkanlık haline (bilgi yelpazesi.net) getirmişimdir." cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) asla

B) bu yüzden

C) bazen

D) çünkü


23. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir duygu bildirir?

A) Yarın hava yağmurlu geçecek.

B) Kış mevsimi bana kimsesiz ve aç zavallı çocukları hatırlatır.

C) Ahmet Bey kitabını verir misin?

D) Öğrenciler hzla buradan geçtiler.


24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yazılmış kelime vardır?

A) Çenberimde gül oya,gülmedim doya doya.

B) Kumbaramı doldurdum.

C) Kitapçıdan karton aldım.

D) Cumhurbaşkanının adı nedir?


25. Aşağıdaki deyimlerle anlamca üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır?

A) eli bol

B) eli açık

C) eli geniş

D) eli kulağında


CEVAP ANAHTARI

 

1B

2C

3B

4D

5C

6C

7C

8D

9C

10B

11C

12C

13A

14B

15B

16A

17A

18B

19B

20D

21A

22B

23B

24A

25D

 


“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):