Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

TÜRKÇE DERSİ 5. SINIF DENEME SINAVI (7) (GENEL TEKRAR SORULARI) (TÜRKÇE TESTİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

26. Aşağıdakilerden hangisi bir cümle olamaz?

A) Gidiyor.

B) Oynasana.

C) yardım

D) Oturunuz.





27. "Hava" sözcüğü, hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Delikanlının havasından yanına varılmıyor

B) Her inişin bir çıkışı vardır

C) Doluya koydum olmadı, boşa koydum dolmadı

D) Az veren candan,çok veren maldan





28. "acele,gel ,Ayşegül,çok, buraya" kelimeleri anlamlı kurallı bir cümle haline getirildiğinde baştan beşinci kelime hangisi olur?

A) buraya

B) gel

C) çok

D) acele





29. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kişisel görüş ifade eden bir cümledir?

A) Yurdumuzun üç tarafı denizlerle çevrilidir

B) Mersin'in portakalı, Finike'nin portakalından daha güzel olur

C) Türkiye,iki kıtayı birbirine bağlayan coğrafi konuma sahiptir

D) Uludağ, ülkemizdeki turizm merkezlerinden biridir





30. "kıyı" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde "Ekmeğin kıyısından azıcık kopardım." cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Evin kıyısına bucağına baktım ama bulamadım

B) Karadeniz Bölgesi'nde dağlar kıyıya paralel uzanır

C) Kıyıda köşede ne varsa hepsini getirdim

D) Pidenin kıyısından azıcık alacağım,dedi ama yarısını yedi





31. Hangi cümlede ikileme vardır?

A) Onlar, konuyu uzun uzun tartıştılar.

B) Onun, temiz ve bakımlı bir evi var.

C) Büyük bir sevinçle eve koştu.

D) Senin kitabın bende kalmış.





32. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi görülüyor?

A) -kaşlı

B) -kulağıma

C) -alnım

D) -serili





33. "doymamak" kelimesi hangi seçenekte temel anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Yemek azdı doymadım.

B) Çikolata yemeye doyamadım.

C) Bu güzelim sofrada karnım doymadı.

D) Oğluma doymadan askere gitti.





34. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş anlamlısı yoktur?

A) siyah

B) kırmızı

C) yaz

D) sonbahar





35. Aşağıdaki kelime gruplarından hangisi arasında sebep sonuç ilişkisi kurulamaz?

A) açlık - yemek - tokluk

B) savaş - antlaşma - barış

C) hırsız - çalma - hapishane

D) insan - konuşma - uyku





36. "Tatlı" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde somut anlamıyla kullanılmıştır?

A) Tatlı tatlı annesine baktı

B) Kardeşim tatlı bir elma istedi

C) Komşunun çok tatlı bir bebeği var

D) Tatlı uykusundan korkuyla uyandı





37. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi beş duyu organımızdan herhangi biriyle algılanamaz?

A) üzüntü

B) ses

C) bulut

D) gökkuşağı





38. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti(?) yanlış kullanılmıştır?

A) Elindeki gazeteyi yeni mi aldın?

B) Baban Samsun'dan ne zaman gelecek?

C) karşıya geçmeli miyim bilmiyorum?

D) Roman okumayı sever misin?





39. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem işareti konulmaz?

A) Dur yolcu

B) Nasılda düşünmeden konuşuyor

C) Bu ayaklarla oraya nasıl varabilir ki

D) Ne zaman göreceksin kardeşlerini





40. Aşağıdaki tarihlerden hangisinin yazılışı yanlıştır?

A) 29 ekim 1924

B) 26.05.1453

C) 29 Ekim 1980

D) 12.X 1789





41. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur?

A) Onu adam yerine koymuyorlar

B) Sonunda ona çok ağır konuştum

C) Marangoz "Bu ağaçtan kapı olmaz." dedi

D) İçeriye şöyle bir göz attım





42. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "benzerlik" anlamı yoktur?

A) O kıyafetin aynısını arkadaşımda gördüm

B) Bir tavşan kadar ürkekti

C) Bana olan davranışları bir arkadaş gibiydi

D) Dün gece eve çok geç gelmiş





43. Aşağıdakilerden hangisi eş sesli (sesteş) kelimedir?

A) bel

B) boş

C) bey

D) buz





44. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi çekim eki almamıştır?

A) Yurdum

B) Evim

C) Seçim

D) Kapım





45. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi görülür?

A) kaşlı

B) kulağıma

C) alnım

D) serili





46. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyenin duygusu da söz konusudur?

A) Canım topraklar susuzluktan kavruldu

B) Bütün seyirciler onu ayakta alkışladılar

C) Çocuğa dönüp "zavallı" diye seslendi

D) Denizin sesi uzaktan duyuluyordu





47. (1) Evimiz bir bahçenin içindedir. (2)Bahçemizin kenarından küçük bir dere akar. (3)Yaz tatilinde günlerim bahçe ile dere arasında geçer. (4)Orada vakit geçirmekten çok mutlu (bilgi yelpazesi.net) olurum. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar öznel yargı kullanmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4





48. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazar öznel yargı kullanmıştır?

A) Arkadaşımla kitap okuma yarışması yaptık

B) Hayatımda okuduğum en güzel kitaptı

C) En son okuduğum bir macera kitabıydı

D) Bir haftada tam dört kitap okudum





49. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur.

A) iz

B) at

C) dal

D) zar





50. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecazlı bir anlatım yoktur?_

A) Artık o tatlı günlerimiz çok geride kaldı.

B) Tepeler dağlara yaslanmış uyuyor.

C) Güneş'in ilk ışıkları ormanı aydınlattı.

D) Ağır sözleri kalbimi kırdı.





51. "Türkiyede üretilen pamuğun çoğu Adanada yetişir" cümlesinde kaç yerde kesme işareti kullanmak gerekir?

A) 3

B) 1

C) 2

D) 4





52.

Avuç güzel,kına güzel!

Bana güzel,sana güzel!

Yavrusunu kucaklamış

Ana güzel,ana güzel

Yukarıdaki dörtlükte güzelliğinden bahsedilmeyen nedir?

A) yavru

B) avuç

C) ana

D) kına





53. Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi cümlenin sonuna konmaz? A) ünlem

B) soru işareti

C) nokta

D) virgül





CEVAP ANAHTARI

 

26D

27A

28B

29B

30D

31A

32C

33D

34C

35D

36B

37A

38C

39D

40D

41C

42D

43A

44C

45C

46C

47D

48B

49A

50C

51C

52A

53D

 

  










“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):