Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Soru Bankası Test Soruları > TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI Soru Bankası

TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ DENEME SINAVI (TARAMA TESTİ) (KARIŞIK KONULAR) (8) (TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1- Aşağıdakilerden hangisi iletişim kavramıyla ilgili değildir?

A) Düşüncenin sözel olarak karşılıklı değiş tokuşu

B) İki kişinin birbirini anlaması

C) Duygu, düşünce ve bilgilerin aktarılma süreci

D) Telefon, telgraf, televizyon, radyo gibi aygıtlardan yararlanılarak yürütülen bilgi alışverişi, haberleşme

E) Bir insanın işiyle ilgili planlar yapması





2- Aşağıdakilerden hangisinde bilgi yanlışlığı vardır?

A) Eklemeli dillerde kökler değişmez, sabittir.

B) Çekimli dillerde kökler değişime uğrar, sabit değildir.

C) Tek heceli dillerde kavramlar, vurgu ve tonlama sistemlerinde farklılık yaratılarak karşılanır.

D) Türkçe eklemeli, Arapça çekimli, Çince tek heceli dillerdendir.

E) Hint- Avrupa Dil Ailesinin üyelerinden biri de Arapçadır.





3- Aşağıdakilerden hangisi kültürün özellikleri arasında yer almaz?

A) Kültür, insanın başlangıçtan bugüne zihni ve emeğiyle ortaya koyduğu bilgi ve etkinlik birikimini konu alır.

B) Gündelik yaşayışı düzenleyen kurum ve kuruluşlar da kültür alanına girer.

C) Kültür bir anda oluşmaz, zaman içinde oluşur.

D) Kültür başka bir ulusun kültürüyle desteklendiğinde kalıcı olur.

E) Kültürün gelecek nesillere aktarılması” dil” ögesiyle olur.





4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bulunan altı çizili sözcükte ses türemesi yoktur?

A) Beşer beşer gruplara ayrıldık.

B) Affetmem asla seni, sana muhtaç olsam dA)

C) Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır.

D) O günlerde neler hissettiğimi anlatamam.

E) Bütün suçlamaları reddettiğini söylüyor.





5- "Gözlüyor ufkumuzdan giden küçücük rüyaları." cümlesinde hangi ses olayları görülmektedir?

A) Yalnızca hece düşmesi

B) Hece düşmesi, ünlü daralması

C) Ünlü daralması, hece düşmesi, ünsüz yumuşaması

D) Ünlü daralması, hece düşmesi, ünsüz yumuşaması, ünsüz düşmesi

E) Ünlü daralması, ünsüz yumuşaması, hece düşmesi, ünsüz artması





6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna uyan fakat küçük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır?

A) Selam verdim; rüşvet değil, diye almadılar.

B) Paltosunu kapıda bırakıp içeri girdi.

C) Akşam oldu hüzünlendim ben yine

D) Ben bir garip aşk bestesiyim.

E) Bir soğuk yel eser; üşür ölüm bile





7- Sende git, sende unut, kimler unutmadıki...

Bu dizede kaç yazım yanlışı yapılmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5





8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Dört yalnış, bir doğruyu götürür.

B) Kömür satışları birdenbire hızlandı.

C) Sen bu cezayı haketmiştin.

D) Susuzlukdan dudakları çatlamış.

E) Dünki sınavım hiç iyi gitmedi.





9- Hocaya sormuşlar ( ) Hocam bir şey icat ettin mi ( ) Ettim ( ) demiş ( ) ama ben de beğenmedim!

Bu parçada parantez içi boşluklara sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) (:) (!) (;) (,)

B) (:) (?) (,) (;)

C) (;) (?) (,) (.)

D) (,) (?) (.) (;)

E) (,) (?) (,) (;)





10- Aşağıdakilerden hangisi, dilin canlı bir varlık olduğunun göstergesidir?

A) Dil, toplumun gelişimine bağlı olarak değişir ve gelişir.

B) Dil, toplumda insanlar arasında anlaşmayı sağlar.

C) Dil, toplum bireyleri arasında ortak duygular oluşturur.

D) Dille milli kültür arasında bağ vardır.

E) Her (bilgi yelpazesi.net) toplumda dilin yapısı farklıdır.





11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım hem çekim eki almış bir sözcük kullanılmıştır?

A) Bu kentin sabahı akşamlarından güzel

B) Kırları gölgemle ben dolaşınca yan yana

C) Benzetirim kendimi bir sürüsüz çobana

D) Burada garip ruhumun söndü bütün hevesi

E) Bu köy garip bir diyar, gariplerin beldesi





12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük kullanılmamıştır?

A) Karagöz, perde arkasında oynatılan bir kukla oyunudur.

B) Seni de affettim.

C) Birkaç gün sonra yine görüşürüz.

D) Bazı yollarda kanalizasyon çalışması vardır.

E) Onun kadar vurdumduymaz bir insan görmedim.





13) Aşağıdakilerden hangisinde somut anlamlı bir kelime soyutlaşmıştır?

A) Bu işte kesin onun parmağı var.

B) O cesur bir (bilgi yelpazesi.net) çocuktu.

C) Ne düşündüğünü anlayamazdık.

D) Bugün çok neşeli idin.

E) Hayatı üzüntüyle geçmişti





14-

Ey benim sarı tamburam

Sen ne için inlersin

İçim oyuk derdim büyük

Ben anın için inlerim (Pir Sultan abdal)

Yukarıdaki dörtlükte hangi edebi sanat vardır?

A) Kinaye

B) İntak

C) Tevriye

D) Mecaz- ı Mürsel

E) Teşhis





15- “Aslanlar yurda döndü” cümlesinde hangi söz sanatı vardır?

A) Benzetme

B) Teşhis

C) İntak

D) Tevriye

E) İstiare





16) “gülmek” sözcüğü aşağıdakilerden farklı anlamda kullanılmıştır?

A) Siz eğlenmeye devam edin, son gülen iyi güler.

B) Havalar yüzümüze gülse de biraz balık tutsak.

C) Şans bu sefer de bize güldü.

D) Ne gülüp duruyorsun, komik bir şey mi var?

E) Gülme komşuna gelir başına





17-  “Ali, fotoğraflarına bakıyor.” cümlesindeki göstergenin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Belirti

B) Belirtke

C) Simge

D) Görsel gösterge

E) Kavram





18- Bir köşe yazarının yazısında geçen “Türkiye’de trafik kazaları artıyor.” cümlesinde iletişim şemasıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Gönderici: Yazar

B) Alıcı: Okuyucu

C) Kanal: Gazete  (bilgi yelpazesi.net)

D) İleti: Gazete yazısı

E) Gönderge: Türkiye’de trafik kazalarının artması





19- Aşağıdakilerden hangisi Karahanlı dönemi eserlerinden birisi değildir?

A) Kutadgu Bilig

B) Divanu Lügati’t- Türk

C) Divanı Hikmet

D) Atabetü’l- Hakayık

E) Dede korkut Kitabı





20-“Sessiz olalım!” cümlesinde dil hangi işleviyle kullanılmıştır?

A) Alıcıyı harekete geçirme işlevi

B) Şiirsel işlev

C) Kanalı Kontrol işlevi

D) Göndericilik işlevi

E) Heyecan bildirme işlevi





CEVAP ANAHTARI

 

1     E

2     E

3     D

4     A

5     D

6     B

7     C

8     B

9     B

10   A

11   C

12   D

13   A

14   A

15   E

16   D

17   D

18   D

19   E

20   A

 

  










“TÜRKÇE TESTİ, TEST SORULARI, SORU BANKASI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<


“SORU BANKASI TEST SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):