Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler, Oratoryolar, Rondlar, Monologlar, Dramalar, Canlandırmalar

12 MART İSTİKLAL MARŞI’NIN TBMM’DE KABUL EDİLMESİ, OTURUM (TİYATRO OYUNLARI, SKEÇLER, PİYESLER, ORATORYOLAR, RONDLAR, MONOLOGLAR, DRAMALAR, CANLANDIRMALAR)

 

Gerekli Malzeme Ve Dokümanlar:

 

1 top teksire 1. marş bastırılacak

 

4 adet dilekçeye (konuşma için söz hakkı isteyenlerin )

 

5+2 =7 adet takrir yazılacak

 

Meclis kürsüsü ve konulma kürsüsü hazırlanacak

 

Meclis Kürsüsüne 1 mikrofon, 1 diyafozon

 

Konuşan kürsüsünde 2 mikrofon bulunacak,

 

 

 

Tablo 1

 

(Meclis kürsüsünde başkan ve yardımcıları yerlerini almışlardır.Önde mebusların konuşmalarıiçin küçük bir kürsü daha bulunur. Perde açıldığında Hamdullah Suphi Bey’in takriri meclis başkanına, meclis katibi tarafından elden verilir ve nihayet meclis başkanı gür bir sesle konuşmaya başlar.)

 

REİS:

Meclis-i Alinin muhterem üyeleri, Türkiye büyük millet meclisinin 6. birleşimini açıyorum.Milletimize hayırlı olsun.Gündeme geçmeden önce Maarif Vekilimiz Hamdullah Suphi Bey’in bir takriri vardır.Öncelikle bunun gündeme alınması istenmektedir.Malum olduğu üzere devletimizin milli bir marşı henüz yoktur.Yakında bir yaşına basacak olan meclisimize bu konuda tarihi bir vazife düşmektedir.İnşallah meclisimiz üzerine düşen bu vazifeyi bihakkın ifade eder.Takriri başkanlığımıza takdim eden Hamdullah Suphi Bey’i tafsilatlı açıklaması için kürsüye davet ediyorum. Buyurun Hamdullah Suphi Bey.

 

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER:

(Yakışıklı,uzun boylu,düzgün hitabetli ve gür sesli bir kişi.Yerinden kalkarak emin adımlarla kürsüye gelir ve konuşmaya başlar)

Arkadaşlar; Bir milletin hayatında en önemli,kendisine en fazla saygı duyulan,bayrak ve milli marşlarıdır. Bunlar bu milletin timsali sayılırlar.Onlardan asla vazgeçilmez.Hatırlarsanız maarif vekaletimiz son mücadelemizin ruhunu terennüm edecek bir milli marş için şairlerimize müracaat etmiştir.Birçok şiirler geldi.Aralarında yedi tanesi en fazla evsafı haiz olarak görülmüş ve ayrılmıştır (Elindeki yedi tane şiiri kapsayan dosyayı teksir edebilmek üzere görevliye uzatır ve görevli teksir etmeye gider.)

 

SALİH EFENDİ:

(Oturduğu yerden) İsimleri nedir?

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER:

Ayrıca arz edilecektir.Yalnız vekalet,yapmış olduğu tetkikatta fevkalade kuvvetli bir şiir aramak lüzumu hissettiği için,ben şahsen Mehmet Akif Beyefendi’ye müracaat ettim.Kendileri çok asil bir endişe ile tereddüt gösterdiler.Bilirsiniz bu şiirler için bir ikramiye vaad edilmiştir.Halbuki bunu kendi isimlerine yanaştırmak arzusunda bulunmadıklarını ve bundan çekindiklerini açıkça beyan ettiler.Ben şahsen kendisine müracaat ettim.Lazım gelen tedbiri alırız ve icab eden ilanı yaparım dedim. Bu şart ile büyük dini şairimiz bize fevkalade nefis bir şiir gönderdiler.Diğer altı şiirle beraber nazar-ı tetkikinize arz edeceğiz.Seçme hakkı size aittir.

 

(Hamdullah Suphi Bey kürsüden inerken perde kapanır)

 

 

Tablo 2

 

(Perde açılmadan önce teksir edilen şiirler millet vekillerine bir görevli tarafından dağıtılır.Perde açıldığında meclis yöneticileri aynı yerindedir.Konuşmak için ayağa kalkan Hamdullah Suphi kürsüye gelir.)

 

HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER:

Arkadaşlar!İstiklal marşları hakkında vekalet tarafından vaki olan davet üzerine ne kadar marş elimize gelmiş ise bunları bir encümen marifetiyle tetkik ettik,neticeyi heyet-i celilenize arz ettik.Bunları görmek arzu buyurdunuz,matbu olarak tevzi edildi efendim.Bu nokta üzerine nazar-ı dikkatinizi celbetmek  isterim.Bu İstiklal marşları taraf-ı alinizden tetkik edildikten sonra seçiminiz hangi şiir üzerinde temerküz ederse ikinci bir muamele daha yapılacaktır.Bestekarlara yollayacağız bestekarlar dahi bize muhtelif besteler yollayacaklardır. Onlar arasından da bir seçme yapılacaktır.Anadolu mücadelelerini terennüm eden bu şiirlerden biri ne kadar evvel seçilirse şüphesiz daha fazla müstefit oluruz.Heyet-i celilenizden istirham ediyorum.Şiirler mütalaa edilmiştir.Bunu bir heyete,bir encümene mi verirsiniz,Heyet-i umumiyece bir karara mı bağlarsınız,ne arzu buyurursanız yapınız.(İner ve yerine giderek oturur.)

 

REİS:

Maarif vekaletimiz İstiklal Marşının bugün gündeme alınarak müzakeresini arzu ediyorlar.Bugün müzakeresini kabul edenler lütfen el kaldırsınlar.(Salona doğru dikkatle bakar,sayar ve)

 

REİS:

Çoğunlukla kabul edildi.

 

 

Tablo 3

 

(Meclis Başkanı Divan üyeleriyle sağlı,sollu görüşür.Görüşme konusu şiirlerin bir encümene veya meclis tarafından incelenip incelenmeyeceğidir.)

 

REİS:

Efendim burada bir mesele vardır.İstiklal Marşlarını doğrudan doğruya meclis olarak müzakere edecekmiyiz, yoksa bir encümene mi havale edeceksiniz.Bu konuda genel görüşme açmak istiyorum.Söz almak isteyen arkadaşlarımız var mı?

(Muhittin Baha,Besim Atalay,Hamdullah Suphi Tanrıöver,Doktor Suat Bey,Tunalı Hilmi Bey)

 

MUHİTTİN BABA:

Efendiler ; söyleyeceğim sözlerin yanlış anlaşılmamasını,bir maksad-ı mahsusa hamledilmemesini teminen bir husustan bahsedeceğim.maarif vekaleti milli marş için müsabaka açtığı vakit bende,(min) imzasıyla bir marş yazmıştım.Müsabakadan sarf-ı nazar ediyorum.

 

REİS:

Teklifiniz kabul edilmiştir Muhittin Bey.

(Başkan diğer tarafa döner ve) Buyurun Besim Bey.

 

BESİM ATALAY:

Arkadaşlar!Ben de şu noktayı bilhassa nazar-ı dikkatinize vaaz etmek isterim. Şiirlerin hakikisi halk arasında yaşar. Ismarlama olanlar yaşamaz. Bizim Cezayir marşımız vardır. Bu,halk arasında yaşıyor. Bu,müsabaka ile yazılmamıştı. Bu,ağlayan bir ruhun eline silahını alarak düşmana koşan bir ruhun hissiyatını terennüm eder. Marsiyez’in nasıl söylendiğini bilirsiniz. Fransızların milli marşını bir düşünün. Fransız ihtilali sırasında tüfengini almış koşan bir gencin söylediği şiir,birdenbire umumun dilinde yer almıştır.Binaenaleyh bu iş ısmarlama ile olmaz.Bu memleketin ısmarlama şiirlere verecek parası yoktur.

 

REİS:

Gaye en iyi olanı aramaktır.Bizde onun gayreti içindeyiz.Müsterih olunuz.Zannediyorum yüce meclis bu mevzuda azami hassasiyet gösterecektir.Şimdide maarif vekilimizi dinleyelim.

 

HAMDULLAH SUBHİ BEY:

Arkadaşlar,yapılmakta olan bir hata üzerine dikkat –i alinizi celpetmek isterim bilhassa para meselsi ile bu şiirler arasında bir münasebet bulmak gayet yanlış bir nokta-i nazardır.Bize şiirlerini yollayan şairler,seneler arasında bütün memleketin kederlerini,ıstıraplarını,bütün mefahirini söyleyen şiirler yazmışlardır.Demek para mukabilinde şiir mevzu bahis değildir.Biz halkın ruhunu,heyecanını ifade eden şiirler yazmak için şairlerimize müracaat ettik.Hiçbiri para hakkında bir şey söylememiştir.Geçen defa işaret ettiğim üzere nazar-ı dikkatinizi celbediyorum. Mehmet Akif Bey ki, bu şairler arasında para meselesinden en ziyade kaçınan arkadaşlarımızdan birisidir.Bu gelen şiirleri okunduktan sonra vazifeli kıldığımız bir arkadaşınız sıfatıyla arzu ettim ki,bir kuvvetli şiir daha bulunsun. Bunun için Hasan Basri Beyi gönderdim .(duraklar)

Besim Atalay Bey halk şiirlerini sipariş mahsulü olduğunu ifade etti. Şimdiye kadar mevcut olan şiirlerimiz, bugünkü mücadelemizi ifade etmiyorsa, şairlerimizin de kendi duygularını ifade etmeleri katiyen doğru değildir.

Şiirleri okudunuz.İstirham ediyorum ki biran evvel bestelenmesi için bir karar ittiha ediniz,ben de mesaimin ikinci kısmına geçeyim.Teşekkür ederim.

 

REİS:

Hamdullah Suphi Bey doğru söylediler.Aynı istirhamı bende tekrarlayacağım Milletin hissiyatına tercüman olacak bir milli marşı seçelim ve biran öncede besteleyelim.Şimdi siz buyurun Suat Bey,

 

DOKTOR SUAT BEY:

Beyler, esasen mesleğim şiirle, edebiyatla istikale müsait değildir. Bu itibarla arz edeceğim izahatı,şiir ve edebiyat tenkidatı gibi belirmeyeceğim. Ben deniz Akif  Beyin diğer şiirlerini de okumuştum. Esasen bir marş bir milletin heyecanını,hissiyatını terennüm etmek itibarı ile kıymetliyse,Mehmet Akif Beyin son yazdığı istiklal marşından evvel inşa etmiş olduğu şiirler zaten bizim ruhumuzu ve hissiyatımızı ifade etmiştir.Bu itibarla bu güzide edebiyat kahramanını tebcil etmemek elden gelmez.Bendeniz kendi namıma Mehmet Akif Beyin büyük bir unvan ile tertip ettiği eserini tetkik etmek bile istemem.

Tahsisen bu meselede bunların içinde yazmış olduğu marşların en güzeli istiklal marşıdır.onun için uzun söz mütalaa etmeksizin bunun tasvip edilmesini teklif ederim.(Alkışlar)

 

TUNALI HİLMİ BEY:

Efendim sanıyorum söz sırası bana geldi.Arkadaşlar, mesele gayet mühimdir. Eğer bu marş milletin ruhunu kavrayabilecek bir marş ise, onda  ufacık bir yakışıksızlık olsa, sonra o marş için pek büyük düşüklük verir. Biraz serbest söyleyemiyorum, kusura bakmayınız. Burada Edebi tenkidata girişecek değilim. Binaenaleyh yalnız fikrimi arz edeceğim. Katiyen Hamdullah Suphi Bey’in fikrine iştirak etmem, edemem (Biz ederiz sesleri), edemem. Bir kere bu marş milletin ruhundan doğan bir marş değildir. Besim Atalay Bey’in hakkı vardır. Milletin ruhuna tercüman olacak bir marş olmalı (Gürültüler ) .

 

REİS:

Kesmeyelim, böyle müzakere edemeyiz ki …..

 

REFİK ŞEVKET BEY:

Reis Bey, usulü müzakere hakkında söz isterim, müsaade buyurur musunuz. Şiirler sahiplerinin malıdır.Beğenirsek rey veririz, beğenmezsek vermeyiz. Herkesin muhterem şahsiyatına tecavüz etmeyerek kabul edelim veyahut etmeyelim, rica ederim.

 

TUNALI HİLMİ BEY:

Reis bey affınıza sığınarak cevap vermek istiyorum. Gerek bu şiire ve gerek şu manzumelere karşı bir şey söyledim mi ki böyle söylüyorsunuz? İsim zikretmedim, iyi dinleyiniz, kulaklarınızı açınız. Arkadaşlar istirham ederim. Bunu bir encümeni mahsus teşkil edelim, oraya havale edelim, bu manzumelerin birini intihap etsin. Asıl mesele buradadır. (Hayır sesleri, gürültüler )

 

REİS:

Efendim müsaade buyurunuz, söz almak isteyen arkadaşlarımız vardır. Söz vermek istiyorum. Buyurun Hamdi Namık Bey,

 

HAMDİ NAMIK BEY:

Efendiler, milli bir marş yapmak ihtiyacı hasıl olmuş, maarif vekili şairleri müsabakaya dahil etmiş, birçok şiirler içerisinden birkaç parça seçilmiş ve tab edilmiş. Bendeniz anlamıyorum, bu meclisin milli işi midir, bir encümeni edebi işi midir? (Millet işi dir sesleri ) Millet işidir şüphesiz efendiler. Fakat ma’lum-u âlîniz şiir meselesi bir (bilgi yelpazesi.net) sanat meselesidir. Eğer bunu tercih etme hakkını biz der ‘uhde ediyorsak aramızda şiirle iştigal etmiş arkadaşlarımızdan bir encümeni edebi teşkil edelim, onlar teşkil etsinler. Binaenaleyh bir encümen teşkil etmeyecek olursak o hak doğrudan doğruya maarif vekâletine aittir. Maarif vekili noktai nazarını izah etsin, ya kabul edersiniz veyahut etmezsiniz. Bunun uzun uzadıya sürmesine hacet yoktur. (Gürültüler )

 

REİS BEY:

Söz hakkı sizin buyurun Hamdullah Subhi Bey,

 

HAMDULLAH SUBHİ BEY:

Arkadaşlar, Refik Şevket Bey’in sözünü tekrar ediyorum. Bu şiirler mevzubahis olduğu vakit, lüzumsuz yere, hatta arzumuz hilafında şiirler yazmış olan arkadaşlarımız için böyle bir söz buradan çıkmamalıdır. Bahusus ki, arkadaşlar (ısmarlama ) sözü ve halkın tercümanı olmaz sözü yanlıştır. Eğer halkın tesirini anlamak için kendi kalbimizden başka mîyârımız varsa o başkadır. Eğer halkın tesirini kendimiz anlıyacak olursak, halkın kalbini de anlamış oluruz.

Şimdi, arkadaşlar bendeniz diyeceğim şu ki, zannediyorum meclisimizin vereceği karar ve ısrar ettiği nokta kendisi bu işi halletmektir. Encümen kararını verip, bitirecek olsa bile yine heyetimize gelecektir. Yine bu vaziyet hasıl olacaktır. O halde burada yedi tane şiir vardır, riyasiyet bunları ayrı ayrı reye sunsun. Hangisi tarafınızdan mahzarı takdir olursa onu kabul edersiniz.(Doğru sesleri )

 

 

Tablo 4

 

(Takriri olan mebuslar meclisteki görevli vasıtasıyla meclis başkanına gönderilir. Başkana beş takrir verilecek. )

 

REİS:

(Elinde bir takım kağıtlar vardır. )  Efendiler, müzakerenin kifayetini reye koyacağım kafi görenler lütfen ellerini kaldırsınlar. (Bakar ve sayar )

Kabul edilmiştir. Şimdi müzakerenin kifayetine dahil muhtelif takrirler vardır.

Yahut her marşı heyet-i âlînizin reyine koyalım.

 

BASRİ BEY:

(Yerinden kalkar,elinde bir kağıtla kürsüye doğru yürür. Kağıdı reise uzatırken yüksek sesle ) Reis Bey; bizim bir takririmiz vardır. Aynı şekilde Suat Bey’in de bir takriri vardır.

 

REİS:

(Takriri alır ) Yüksek meclis reyini süratle izhar ederse, mesele ondan sonra anlaşılacaktır. Şimdi müzakerelerin kifayetine dair verilmiş takrirleri okuyalım. (Elindeki kağıtların en üstünde olanlarından itibaren okumaya başlar. )

 

Riyaset-i Celileye

Müzakerenin kifayetini ve Mehmet Akif Bey’in İstiklâl Marşını teklif ederim.

12 MART 1337

Kastamonu Mebusu Doktor Suat

 

REİS:

Bir diğeri şu:

İstiklal Marşının şubelerce teşkil edilecek bir encümeni mahsus tarafından tetkik ve tasdik olunmasını teklif ederim.

 

12 MART 1337

Bolu Mebusu Tunalı Hilmi

 

REİS:

Arkadaşlar! Son değişik bir görüş ileri süren takriri reylerinize sunacağım. Kabul edenler lütfen ellerini kaldırsın. (Bakar ve sayar )

Reddedildi. (Diğerlerini okumaya devam eder )

Riyaset-i Celileye

Şiirin besteye galip gelme meselesi vardır. Şair ve bestekarlardan mürekkep bir encümen teşkilini teklif ederim.

Ertuğrul Mebusu Necip

 

REİS:

Aynı mealde birçok takrirler vardır. Necip Bey’in takririni kabul edenler lütfen ellerini kaldırsınlar. (bakar ve sayar ) Reddedilmiştir.

Riyaset –i Celileye

Bütün meclisin ve halkın takdirlerini celbeden Mehmet Akif Beyefendinin şiirinin tercihan kabulünü teklif ederim.

Kayseri Mebusu Hasan Basri

 

REİS:

Diğerleri de şöyle:

Riyaset-i Celileye

Müzakerelerin kifayeti ile Mehmet Akif Bey’in marşının kabul edilmesini teklif ederim.

Ankara Mebusu Şemsettin

Riyaset-i Celileye

Bütün meclisin ve halkın takdirlerini celbened Mehmet Akif Beyefendinin şiirinin tercihan kabulünü teklif ederim.

12 MART 1337

Kayseri Mebusu Hasan Basri

REİS: Basri Bey’in takririni kabul buyuranlar lütfen el kaldırsın. (Bakar,sayar ve gür sesle ) kabul edildi efendim. (Biraz gürültülü, çoşkun alkış )

 

REFİK ŞEVKET BEY:

(Yerinden ) Mehmet Akif Bey’in şiirlerinin aleyhinde bulunanlarda ellerini kaldırsın ki ona göre muhaliflerin miktarı anlaşılsın. (Muvafıktır, anlaşılsın sadaları )

 

REİS:

Bu takriri kabul edenler, yani Mehmet Akif Bey tarafından yazılan marşın İstiklal Marşı olarak tanınmasını kabul edenler lütfen el kaldırsın. (Bakar ve )

 

MÜFİT EFENDİ:

Söz istiyorum.

 

REİS:

Buyurun

 

MÜFİT EFENDİ:

(Kürsüye gelir ) Arkadaşlar, kabul ettiğimiz Milli Marşımızla bahtiyarız. Ancak Hamdullah Subhi Bey’in bu marşı bu kürsüden (Kürsüyü göstererek ) okumasını rica ederim. (Uğultular )

 

REFİK BEY:

(Yerinden  ) Milletin ruhuna tercüman olan bu istiklâl Marşının ayakta okunmasını teklif ediyorum.

 

REİS:

Müsaade buyurunuz efendim. Yüce Meclisimiz bu marşı kabul ettiğinden İstiklal Marşı olarak tanınmıştır. Binaenaleyh ayakta dinlenmeniz icap eder. Hamdullah Subhi Bey ‘de marşın tamamını bizlere okusun. Şimdi buyurunuz efendiler.

(Meclis başkanı ve üyeler ayağa kalkarken aynı anda salonda hazır bulunanların hepsi ayağa kalkarlar. Bu arada Hamdullah Subhi Tanıröver yerinden kalkarak kürsüye gelir ve İstiklâl Marşının on kıtasını okumaya başlar )

 

Kıtanın 1. sırasının sonunda ŞİDDETLİ ALKIŞLAR

 

Kıtanın ……………….. sonunda ALKIŞ

 

Kıtanın sonunda ALKIŞ

 

Kıtanın sonunda  ŞİDDETLİ ALKIŞ

 

Kıtanın sonunda ŞİDDETLİ ALKIŞ

 

Kıtanın sonunda ALKIŞ

 

Kıtanın 1. sırasının sonunda ŞİDDETLİ ALKIŞ

 

Kıtanın son sırasının sonunda İNŞALLAH SADALARI

 

9.   Kıtanın sonunda ALKIŞ

 

10. Kıtanın sonunda SÜREKLİ ALKIŞLAR

 

(10. Kıta okunduktan sonra salondan “Bir daha, bir daha “  sesleri üzerine, 10. kıta tekrar aynı şekilde okunur ve perde kapanır. )

 

TİYATRO OYUNLARI, SKEÇLER, PİYESLER, ORATORYOLAR İLE İLGİLİ TÜM BELGELER
"
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.....

12. **Yorum**
->Yorumu: eyw canim belese puan alcaz bay ez,ilşer
->Yazan: evuveveve

10. **Yorum**
->Yorumu: size çok teşekkür ederim sizin sayenizde çok güzel bir proje hazırladım
->Yazan: hanne

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve delete tuşuna basın...

 


 E Mail
(Zorunlu Değil):