|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Tiyatro Oyunları, Skeçler, Piyesler, Oratoryolar, Rondlar, Monologlar, Dramalar, Canlandırmalar
BÜYÜK TAŞLAR (TİYATRO OYUNLARI, METİNLERİ, SKEÇLER, PİYESLER, ORATORYOLAR, RONDLAR, MONOLOGLAR, DRAMALAR, CANLANDIRMALAR, KISA TİYATRO OYUNLARI)
Karakterler:
Öğretmen (40 yaşlarında)
10 tane öğrenci (5’i kız,5’i erkek ilköğretim 8. sınıfta okuyorlar)
(Bir sınıf dekoru. 10 öğrenci sıralarında oturur. Öğretmen kucağında bir karton kutuyla sınıfa girer.(Kutuda: 1litrelik cam kavanoz,4-5 adet çocuk yumruğu büyüklüğünde taş, yarım kilogram kadar çakıl taşı, yarım kilogram kadar kum, yarım litre pet şişe su bulunuyor) Öğrenciler ayağa kalkar. Elinde kartondan büyükçe bir kutu vardır. Kutuyu masasına bırakır.)
Öğretmen: Oturun çocuklar. Bu dersimizin konusu: “zamanın yönetimi” Konuyu iyi anlayabilmeniz için deneyle karışık bir sınav yapacağım. (Masasına yürüyüp karton kutunun içinden 1 litrelik bir cam kavanoz çıkarır masaya koyar . Sonra kutudan yumruk büyüklüğünde 4- 5 tane taş çıkarıp kavanozu bunlarla doldurur. Kavanozun daha başka taş almayacağından emin olduktan sonra öğrencilere döner)
Öğretmen: Kavanoz doldu mu? Çocuklar.
Öğrenciler: (Öğrenciler hep bir ağızdan) Doldu.
Öğretmen: Öyle mi dersiniz… (Kutunun içinden çıkardığı çakıl taşlarını kavanoza atarak sallar. Taşların yerleşmesini sağladıktan sonra) Şimdi doldu mu?
1. Öğrenci: Şimdi doldu öğretmenim. Az önce kalan boşluklarda kapandı çünkü.
Öğretmen: Bakalım dolmuş mu? (Bu kez kutudan bir miktar ince kum alarak kavanozun üzerine ekler) Bu kez kavanoz doldu mu?
2. Öğrenci: (Parmak kaldıran öğrenciyi öğretmen kaldırır.) Evet öğretmenim az önce dolduğunu zannetmiştik ama küçük boşluklar kalmış, şimdi tam olarak doldu.
Öğretmen: Arkadaşınıza katılıyor musunuz?
Öğrenciler: (Öğrenciler hep bir ağızdan) Evet
Öğretmen: Beklide haklısınız ama bir yolumuz var onu da deneyelim. (Kutudan pet şişeyle dolu bir su alarak kavanoza ekler. Kavanoz dolar.) Şimdi doldu işte. Deneyimiz sona erdi. Bu deneyin amacı sizce ne olabilir.
3. Öğrenci: “ Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, daha başka işlere ayırabileceğimiz zaman yine de bulunabilir.” düşüncesi olabilir mi?
Öğretmen: Senin söylediğinde doğru. Fakat benim asıl anlatmak istediğim o değildi.Dikkatinizi şuraya çekmek (bilgi yelpazesi.net) istiyorum. Eğer küçük taşları veya kumu baştan atsaydım kavanoza büyük taşları hiçbir zaman atamazdım. Bu sıra çok önemli. Yaşamımızı bir kavanoz düşünürsek büyük taşlar neler olabilir.
5. Öğrenci: Ülkemiz
6. Öğrenci: Ailemiz
7. Öğrenci: Sevdiklerimiz
8. Öğrenci: Sağlığımız
9. Öğrenci: Eğitimimiz
10. Öğrenci: İşimiz
Öğretmen: Ve hayallerimiz . Liste daha da uzayabilir. Herkesin büyük taşları farklılıklarda gösterebilir. Bu akşam uykuya yatmadan önce iyi düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir. İyi karar verin. Bilin ki; büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz hiçbir zaman bir daha koyamazsınız. O zaman da; ne kendinize, ailenize, ne çalıştığınız kuruma, ne de ülkenize faydalı olabilirsiniz.
|
|