|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazarların Şairlerin Hayatı Kitapları Eserleri
AHMET REFİK SEVENGİL’İN HAYATI, KİTAPLARI, SANATI, ESERLERİ, EDEBİ KİŞİLİĞİ (YAZARLARIN VE ŞAİRLERİN HAYATLARI, KİTAPLARI)
(1903-1970)
Yazar bingazi’de doğmuştur. 13 Eylül 1970’te Ankara’da ölmüştür. Özel öğrenim görmüştür. İlk kez İkdam Gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başlamıştır. Çeşitli gazetelerde yayımladığı tiyatro ve kitap eleştirileriyle tanınmıştır.
Vakit Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü, Üsküdar Amerikan Kız Koleji ve Alman lisesi Edebiyat Öğretmenliği ve 1930-1938 arasında İstanbul Belediye Meclisi üyeliği yapmıştır. 1943’te Tokat’tan milletvekili seçilmiştir. 1950’de milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra Basın Yayın Genel Müdürlüğü Radyo Dairesi müdürü olmuştur.
Sevengil, Türk tiyatrosu ve halk şairleri üstüne yayımladığı araştırmalarıyla tanınmıştır. Türk tiyatrosu konusunda hazırladığı yapıtlarında, Türk tarihinin ilk dönemlerinden başlayarak törenlerdeki oyunlar, Çin tiyatrosundaki Türk etkisi, Osmanlı Sarayındaki (bilgi yelpazesi.net) müzikli ve müziksiz gösterilerin çeşitli aşamaları, 1840’larda İstanbul halkına sunulan ilk opera gösterileri gibi değişik konuları titizlikle incelemiştir.
Halkın belleğinde yaşayan, ancak unutulup kaybolmaya yüz tutmuş eski Halk şairleri ve şiirlerini tanıtıp anlattığı radyo konuşmalarından derleyerek yayımladığı Yüzyıllar boyunca Halk Şairleri kitabı bu konuda kaynak sayılan bir yapıt olmuştur. İlköğretim için yurt bilgisi konusunda da ders kitabı da yayımlamıştır. Evengil çok yönlü araştırmalarıyla kendisinden sonra yapılan çalışmalara öncülük etmiştir.
Eserleri
Roman:
Çıplaklar, 1936; Açlık, 1937; Perdenin Arkası, 1941
Öykü:
Köyün Yolu, 1937
İnceleme:
İstanbul Nasıl Eğleniyordu, 1927; Yakın Çağlarda Türk Tiyatrosu, 1943.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|