|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazarların Şairlerin Hayatı Kitapları Eserleri
CAHİT UÇUK’UN HAYATI, KİTAPLARI, SANATI, ESERLERİ, EDEBİ KİŞİLİĞİ (YAZARLARIN VE ŞAİRLERİN HAYATLARI, KİTAPLARI)
Hayatı:
17 Ağustos 1909 tarihinde pazartesi günü Selanik’te doğdu. Babasının adı Vehbi Bey, annesininki ise Hadiye Hanım’dır. Cahit bebekken Selanik karışır. Rumların Türk ve Müslümanlara karşı tavırları değişir. Hayat zorlaşmaya başlar. Bunun üzerine Cahit Hanım’ın ailesi İstanbul’a gitmeye karar verir.
İstanbul’da Cahit, anne ve babası tarafından özenle yetiştirilir. Kızlarını Beşiktaş’ta “Madam Mektebi” denilen anaokuluna gönderirler. Burada Cahit bir piyeste rol alır ve başarısından dolayı Mehmet Emin Yurdakul onu tebrik eder.
İstanbul’da yaşamak güçleşmeye başlamıştır. Balıkesir’e taşınıp burada tarıma dayalı bir hayat kurarlar. Cahit, Balıkesir’de okuluna devam eder;ama buradaki hocalarının disiplin merakı yüzünden okuldan soğur. Sonra Cahit okuldan alınır ve evde özel derslere başlar. Daha sonra “Bezmi Alem İnas Valide Sultaniyesi” mektebine kaydedilir. İstanbul sefalet içindedir.
|
Balıkesir’de Yunanlıların işgaline uğramış ve her şeyleri yağmalanmıştır. Bu arada Cahit, Sultan Ahmet Mitingi’nde Halide Edip’i dinleme fırsatı bulur. İstanbul boşalmaya başlamıştır. Diyarbakır’a gitmek için yola çıkarlar. Önce Samsun’a sonra Amasya’ya … Bu arada Cahit piyano dersleri alır. Cahit 3. sınıfa gitmektedir. Malatya’nın Hekimhan ilçesine giderler. Burada Cahit, kızlara vekil öğretmen sıfatıyla okuma yazma öğretir. Daha sonra Malatya’ya giderler. Cahit 13 yaşındadır.
İsteyenleri çoğalmıştır ama o okumayı düşünmektedir. Antalya’ya giderler. Cahit’in en büyük zevki kitap okumaktır. O zamanlar Hugo, Gorki, Reşat Nuri, Ömer Seyfettin okumaktadır. Korkuteli’ne taşınırlar. Burada ailesi Cahit’i bir avukatla nişanlamak ister ama Cahit buna razı değildir. Cahit’in babası emekli olduğu için tekrar İstanbul’a dönerler. Cahit burada yazı hayatına atılır. Önce yazdığı şiirleri teyzesinin kocası Konsolos İsmail Hakkı Bey vasıtasıyla Abdülhak Hamid’e gösterir. Üstad-ı Azam’ın tavsiyesiyle şiiri bırakıp nesre yönelir. Yazdığı hikaye ve romanlar dönemin gazete ve dergilerinde yayınlanmaya başlar. O artık bir yazardır.
Dönemin ünlü yazarlarından Mahmut Yesari ile evlenir; fakat kısa bir süre sonra ayrılırlar. Daha sonra Ankara’da bir Galatasaraylı ile evlenir. Onunla da bir süre sonra ayrılır.
Cahit Uçuk halen İstanbul’da oturmaktadır. Soyadını taşıyan bir yayınevi vardır. Servet-i Fünun Matbaası ve Ece Ajandaları sahibi Murtaza Sadık Kağıtçı ile evlidir.
Edebi Kişiliği:
Cumhuriyet döneminde yazı hayatına atılan Cahit Uçuk on beş roman, dokuz hikaye kitabı, beş piyes, on çocuk romanı, ondan fazla (bilgi yelpazesi.net) masal kitabı, bir destan, bir şiir kitabı ve bir anı kitabının sahibidir. Yazarın Yarım Ay, Resimli Ay, Salan, Yıldız ve Perşembe dergileri ile Cumhuriyet ile Tan gazetelerinde yayınladığı halde kitaplara girmeyen eserleri vardır.
Cahit Uçuk’un edebi zevkinin oluşmasında ailesinin rolü büyüktür. Cahit Hanım düzenli bir eğitim görmemiş; fakat ailesinden ve özel hocalarından aldığı derslerle kendini yetiştirmiştir. Evlerinde zengin bir kütüphane vardır.
Duygu ve düşünce dünyasının gelişmesinde Victor Hugo, Gorki, Reşat Nuri, Ömer Seyfettin, Halit Ziya, Faruk Nafiz, Nazım Hikmet, Peyami Safa ve Halide Edip etkili olmuştur.
Cahit Uçuk şiirle adım atmıştır edebiyat dünyasına; fakat daha sonra nesre yönelmiştir. 1935 Yılında “Bir Masal ki Herkes Okumalı” isimli hikayesi ilk defa Yarım Ay dergisinde yayınlanır.
Cahit Uçuk inançları kuvvetli bir yazardır. Bunu da eserlerine yansıtır. İlk ödülü “Türk İkizleri” dolayısıyla aldığı “Hans Christian Anderse Liyakat Diplaması”dır. Türk-Amerikan Derneğince bir senenin kadını seçilerek şeref ödülüne layık görülür. 1991 yılında Turgut Özal’ın elinden çocuk edebiyatına katkılarından dolayı Türk Çocuk Vakfı Onur Ödülü’nü almıştır. 1995 yılında 14. TÜYAP Kitap Fuarı’nda 60. yazı yılını kutlamasının anısına şeref ödülüyle onurlandırılmıştır.
Eserleri:
1-Romanları:
Kirazlı Pınar, Dikenli Git, Kırmızı Balıklar, Sürü Çıngırakları Değirmen Taşı, Küçük Ev, Güneş Korkusu, Kanlı Düğün, Siyah Dantelli Şemsiye, Hep Yarın, Sabır Taşı, Gecenin Bu Saatinde Özlem Şarkısı, Bıraktığı Yerden.
2-Hikaye Kitapları:
Cin Tayfası, Unutmayacaktı, Artık Geçti, Cennet Bahçe, Altın Pabuçlar, Bir Işıklı Pencere, Değişen Sensin, Kurtların Saygısı,
3-Tiyatro Eserleri:
Sihirli Bilezik, Yaşamak İstiyoruz, Gök Karsan, Bir Boşanma Sebebi, Dahiyane Bir Keşif.
4-Çocuk Romanları:
Türk İkizleri, Gümüş Kanat, Mavi Ok, Yalçın Kayalar, İran İkizleri, Sumru Kız, Doğanın Armağanı, Alın Teri, Küçük Çoban Alim Kız, Küçük Çoban Alim Kız Büyüdü-1, Eve Doğan Güneş, Esrarengiz Yalı.
5-Çocuk Hikayeleri:
Kırmızı Mantarlar, Bahçemden Mektuplar, Cepteki Yavrular, Unutulmaz Bir Gezi, Çiğdem’in Düşleri, Tavan Kızla, Sarı Ayaklı Horoz, Kara Eşek Kayboldu, Ormanın Küçük Meleği, Yalnız Ağaç, Rüzgarın Sesi, Açgözlü Tilki.
6-Masal Kitapları:
Üç Masal, Aç Gözlü Dev, Şahnazar I-II, Kurnaz Tilki, Türk Çocuk Masalları, Herte-Verte-Pitte1-2-3-4-5, Aç Gözlü Dev, Kavacık Masalları, Sihirli Ayna.
7-Manzum Eserleri:
Kurumun Destanı, Bir Köy Masalı, Benden Selam Yunus’a 1-2.
8-Anılar:
Bir İmparatorluk Çökerken.
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|