|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazarların Şairlerin Hayatı Kitapları Eserleri
MİTHAT CEMAL KUTAY’IN HAYATI, KİTAPLARI, SANATI, ESERLERİ, EDEBİ KİŞİLİĞİ (YAZARLARIN VE ŞAİRLERİN HAYATLARI, KİTAPLARI)
1885’te İstanbul’da doğdu. İlkokula Aksaray’daki evlerinin yakınındaki Mektep-i Osmani’de başladı. Ortaokulu da aynı semtte bitirdi. Bir süre Galata Sen Jozef Okulu’nda yatılı okudu. Lise öğrenimini Vefa İdadisi’nde tamamladı.
On beş, on altı yaşlarındayken babasını yitiren Mithat Cemal Kuntay ailesinin geçimini üstlenmek zorunda kaldı. Kronik bir hastalıkla yatağa düştü. Bu zor günleri atlattıktan ve liseyi bitirdikten sonra Mektep-i Hukuk’ a girdi. Okulu pekiyi dereceyle bitirdi.
1908’de hukuk doktorası sınavlarını verdi ve Türkiye’nin ilk hukuk doktoru unvanını kazandı. Yirmi üç yaşında Hukuk Fakültesi’nde ders vermeye başladı.
Daha sonraki yıllarda basın hayatının yanında noterlik ve avukatlık gibi işleri de birlikte yürüten Mithat Cemal Kuntay Hicaz valisi Ahmet Ratip Paşa’nın torunlarından Naile Hanım’ la evlendi. Bu evlilikten Vedat adlı bir oğlu oldu. Çok sevdiği Naile Hanım’ ı genç yaşta yitiren Mithat Cemal ikinci bir evlilik yapmadı. Akciğer kanserinden ölen Mithat Cemal Kuntay Üsküdar’da Karacaahmet Mezarlığı’nda gömülüdür.
|
Edebi Kişiliği
Mithat Cemal eserlerini belirli bir akıma, bir topluluğa bağlı olmadan veren sanatkarlarımızdandır. Eserlerinde ana temler ve duygular bakımından milliyetçi akıma bağlanabilir. Mithat Cemal çok krizli bir sosyal dönemde yaşarken, tarihin parlak günlerini özleyen ve onları içinde yaşanılan kötü günlerden bir kaçış veya bir ümit kaynağı olarak göstermek isteyen birçok yazarımızı andırır.
Mithat Cemal, aruz ile hece arasındaki mücadelenin çok yoğun olduğu dönemde aruz veznini kullanmayı tercih etmiştir. Ağır bir dile sahip Mithat Cemal’ in dili zamanla sadeleşmiştir. Mithat Cemal’ e büyük bir şair demek güçtür. Aruza hakimdir, konuları hem devrin konularıdır, hem de bütün insanlık için daima geçerli olan konulardır.
Şiir tekniği sağlamdır. Zaman zaman şiirlerinde yüksek ve dolgun sesli bir üslup görülür; ama baştan sona kadar güzel olduğunu söyleyebileceğimiz şiirlerinin sayısı pek azdır. Mehmet Akif ’in çok cepheli olan değişik anlatım imkanlarına (bilgi yelpazesi.net) ve zenginliklerine sahip şiirlerine özenmiş fakat kendine has bir üslup yakalayamamıştır. Şiirlerinin hepsi toplumsal içeriklidir.
Mithat Cemal ne bir yol açıcı ne de açılmış bir tarzın en büyüklerindendir. Bütün bunlara rağmen Mithat Cemal şiirin bütününden koparak tek başına yaşamayı hak eden birer vecize halini alarak milletimizin hafızasına kazınan bazı beyitlerin de sahibidir.
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. ”
Eserleri
Şiirlerini tek şiir kitabı olan Türk’ ün Şehnamesi’nde toplamıştır. Yurt Duyguları, Tesadüfen, Gazi şiirleri bu kitapta yer alan şiirlerin bazılarıdır.
Mithat Cemal, Namık Kemal’ in hayranıdır. Onun hakkında 1912 yılında “Kemal” adlı bir piyes yazmış, daha sonra da “Namık Kemal Devrinin İnsanları ve Olayları Arasında” adıyla üç ciltlik bir kaynak kaleme almıştır.
Çanakkale hakkında yazdığı “Yirmi Sekiz Kanun-ı Evvel” adlı(1918)bir tiyatrosu vardır. Bu eserin tekniği çok zayıftır.
Mithat Cemal 1940’lı yıllarda arka arkaya “Mehmet Akif”, “Namık Kemal”, “Ali Suavi” hakkında biyografiler yayımlamıştır.
Hitabet Dersleri (1914), Edebiyat Defteri (1915) adlı ders kitapları da vardır.
Mithat Cemal’in tek romanı “Üç İstanbul” dur(1936).
|
>>>TIKLAYIN<<<
“KİTAP ÖZETLERİ ” SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
EKLEMEK
İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum
Yaz"
kısmına ekleyebilirsiniz.
|