|
Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yazılı Soruları > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 12. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı Soruları
DİN KÜLTÜRÜ 12. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (12) (CEVAP ANAHTARLI)
… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..………..… OKULU 12/… SINIFI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI
ADI SOYADI:…..…………… NU:….. PUAN:….
1- Her şey bir amaç için yaratıldığına göre insanın yaratılış amacı nedir? Kısaca açıklayınız? (25 puan)
2- Ahiret hayatına iman bize bireysel ve toplumsal açıdan neler kazandırabilir? Yazınız. (25 puan)
3- İslam’a göre yaşayan kimselere olduğu gibi ölen Müslümanlara karşı da bazı sorumluluklarımız vardır. Bunlar nelerdir kısaca açıklayınız? (25 puan)
4- İslam dinini öğrenmek ve karşılaşılan problemleri çözmek için takip edeceğimiz yol nasıl olmalıdır? Açıklayınız? (25 puan)
BAŞARILAR DİLERİM…
CEVAP ANAHTARI
1- Her şey bir amaç için yaratıldığına göre insanın yaratılış amacı nedir? Kısaca açıklayınız? (25 puan)
İnsanın yaratılış gayesi Kur’an-ı Kerimde “Ey insanlar! Bakın, Biz sizi bir erkek ve kadın¬dan yarattık, ve sizi kavimler ve kabileler haline getirdik ki birbirinizi tanıyabilesiniz. Şüphesiz, Allah (cc) katında en üstün olanınız, O’na karşı derin bir sorum-luluk bilincine sahip olanınızdır. Allah (cc) her şeyi bilendir, her şeyden haber¬dar olandır.” diye buyurmuştur.
İnsanın yaratılış gayesi nedir sorusunun kısa ve öz cevabı ;insanın yaradılış gayesi Allah (cc)’a kulluk ve ibadettir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de geçen şu ayetler gayet açıklayıcıdır: “Ve onlara söyle: görünmez varlı- lan ve insanlan yalnızca beni tanımaları ve bana kulluk etmeleri için yarattım.” (Zariyat-56)
“O, hem ölümü hem de hayatı yaratmıştır ki sizi sınamaya tabi tutsun [ve böylece] davranış yönünden hanginiz daha iyidir [onu göstersin] ve yalnız ö[nun] kudret sahibi ve çok bağışlayıcı [olduğuna sizi inandırsın].” (Mülk-2)
|
2- Ahiret hayatına iman bize bireysel ve toplumsal açıdan neler kazandırabilir? Yazınız. (25 puan)
Ahiretin varlığı bilgisine sahip olan insanlar orada yaptıklarının karşılığını bulacaklarına da iman ettiklerinden bu dünyada kötülük yapmazlar. Kötülük yapsalar bile bundan dönerler ve kötülüğü devam ettirmezler. Hem Allah'tan hem de kötülük yaptıkları insanlardan af dilerler.
İnsanın bu dünyada sorumluluk duygusu ile hareket etmesinde ahiret hayatının rolü büyüktür.
Ahiret hayatı insanı cesaretli ve güçlü kılar. Ahirete inanan insan için bu dünya ölüp gidilecek bir (bilgi yelpazesi. com) yer değildir. Öbür dünyanın varlığına iman kişiyi iyiliklere çoğaltmaya sevk eder. Asıl hayatın ahirette olduğuna inanan insan dünya hayatının zorluklarına daha fazla sabredebilir.
Ahiret hayatına inanan insanın erdemli bir yaşam ideali olur. Sergilenen her erdemli davranışın ahirette fazlasıyla bir karşılığı olacaktır. Bu erdemler toplum hayatının kalitesinin yüksek olmasına hizmet eder.
3- İslam’a göre yaşayan kimselere olduğu gibi ölen Müslümanlara karşı da bazı sorumluluklarımız vardır. Bunlar nelerdir kısaca açıklayınız? (25 puan)
Cenaze Namazı, ölen Müslüman için dua etmek amacıyla kılınır. Bu namaza katılmak, ölen kişinin yakınlarına taziyede bulunmak dinî ve insani bir sorumluluktur. İslam’a göre ölen kimse dinî geleneklere uygun olarak yıkanıp kefenlenir. Daha sonra cami avlusunda bulunan musalla taşına konur ve cenaze namazı kılınır. Ölen Müslümanın cenaze namazını kılmak farzı kifayedir.
Kur’an, Mevlit Okumak, Toplumumuzda vefat eden kimselerin ardından Kur’an okumaya önem verilir. Ölen kimsenin defni sırasında da Yâsin, Tebâreke, İhlâs, Felâk ve Nâs sureleri okunur. Ömrü bitip ahirete göç eden Müslüman için sadece defin sırasında değil, daha sonra da Kur’an okunabilir. Ölen Müslümanın ardından yapılan başlıca işlerden biri de mevlit okutmaktır. Mevlit kelimesi; doğmak, doğum yeri ve doğum zamanı gibi anlamlara gelmektedir. İslam toplumlarında mevlit kavramı daha çok Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’i övmek amacıyla yazılmış eserleri ifade etmek için kullanılır. Peygamberimizi övmek, ona duyulan saygı, sevgi ve bağlılığı ifade etmek için tarih boyunca pek çok eser yazılmıştır. Bunlardan biri de Süleyman Çelebi (1346 - 1422) tarafından kaleme alınan Vesiletün - Necat (Kurtuluş Vesilesi) adlı mevlittir. Bu eser toplumumuzda çok sevilmiş, halkımız tarafından ilgiyle okunmuştur.
Dua etmek ve hayır yapmak: Ölen kimseyi ahirete uğurlarken ya da sonrasında onun için dua etmek İslam dininde tavsiye edilen güzel bir davranıştır. Dua etmek, vefat eden yakınlarımızın ardından yapacağımız görevlerden biridir. İslam dininde dua etmeye büyük önem verilir. Yüce Allah bizleri sık sık kendisine dua etmeye çağırmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de bu konuyla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Bunlardan birinde, “...Bana dua edin, duanıza karşılık vereyim...”1 buyrulmaktadır. Dinimize göre ölmüş yakınlarımız için hayır yapmak da güzel bir davranıştır. Dinimize göre ölen kimselerin amel defterleri kapanır. Ancak insanların yararlanacağı ilmî eserler bırakan; çeşme, köprü, cami gibi toplumun faydalanacağı eserler yaptıran, kendisi için dua edecek salih evladı olan kimselerin amel defterleri açık kalır. Örneğin bir cami yaptıran kişi, bu camide ibadet edildiği sürece ölmüş de olsa amel defteri açık kalır ve sevap kazanmaya devam eder. Sağlık ocağı, hastane, köprü, okul vb. yaptıran tüm Müslümanlar için de aynı durum söz konusudur.
4- İslam dinini öğrenmek ve karşılaşılan problemleri çözmek için takip edeceğimiz yol nasıl olmalıdır? Açıklayınız? (25 puan)
İslam dinini öğrenmek ve karşılaşılan problemleri çözmek için öncelikle Kur’an-ı Kerim’e başvurulmalıdır. Ancak Kur’an’da her sorunun cevabını ayrıntılı bir şekilde bulmak mümkün olmayabilir. Hz. Muhammed insanlara, Kur’an’da genel hatlarıyla anlatılan emir ve yasakların nasıl hayata geçirileceğini yaşayarak göstermiştir. Dolayısıyla İslam’ı öğrenirken Kur’an-ı Kerim’den sonra Peygamberimizin uygulamalarını esas almalıyız. Dinimizi asıl kaynakları olan Kur’an ve sünnetten öğrenirsek hem yanlış anlaşılmalara engel olur hem de hurafe ve batıl inançlardan uzaklaşmış oluruz.
BAŞARILAR DİLERİM…
|
>>>TIKLAYIN<<<
“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<
“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<
|