Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yazılı Soruları > Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi 8. Sınıf 2. Dönem 2. Yazılı Soruları

DİN KÜLTÜRÜ 8. SINIF 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI (14) (TEST) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..……..… OKULU 8/… SINIFI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 2. DÖNEM 2. YAZILISI

 

AD SOYAD: …..…

NU: ….

 

1. Hz. Peygamber, Hz. Ebu Bekir’le hicret ederken Sevr mağarasına saklanmıştı. Onları arayan müşrikler mağaranın ağzına kadar geldiklerinde Hz. Ebu Bekir çok endişelendi. Hz. Peygamber “...Üzülme! Allah bizimle beraberdir...” diyerek onu rahatlattı. O, böyle tehlikeli anlarda sakin kalabilen yiğit bir insandı.

Hz. Peygamberin aşağıdaki özelliklerinden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Cesareti

B) Adaleti

C) Cömertliği

D) Dostluğu

 

2.“Güçlü kimse, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiğizaman kendine hâkim olabilen kimsedir.”

Aşağıdaki yargılardan hangisi bu hadisin mesajıylauyumludur?

A) Rakibi olmayan güçlü değildir.

B) Öfkeyle kalkan zararla oturur.

C) En güçlü insanlar güreşçilerdir.

D) Duygularını kontrol eden güçlüdür

 

3.

- Hz. Enes der ki “Biz seyahat esnasında bir yerde konakladığımızda,develerimizin üzerindeki ağırlıkları indirmeden ne namaz kılar ne de yemek yerdik...”

- “… Acıkan her hayvan hususunda dikkatli olun, kıyamet gününde Allah’a şikâyet edilirsiniz.” (Hadis-i şerif)

Aşağıdaki davranışlardan hangisi bu bilgilerle çelişir?

A) Hayvanları dövüştürmeye teşvik etmek

B) Parka yiyecek ve içecek kapları koymak

C) Doğal yaşam alanlarını korumaya almak

D) Yabani kuşlar için ağaçlara yuva yapmak

 

4.“İnsanlar iki nimetin değerini bilmezler. Bunlardan biri sağlık diğeri boş vakittir.”

Aşağıdakilerden hangisi bu hadisin mesajlarından biri değildir?

A) Hastalık insan içindir ve ondan ders alınmalıdır.

B) Zaman, iyi değerlendirilmesi gereken bir nimettir.

C) Sağlık ve zamanın değeri kaybetmeden bilinmelidir.

D) İnsan kendine verilen nimetlerin değerini bilmelidir

 

5. “İki günü eşit olan kişi zarardadır.”

Bu hadisi ilke edinen bir kişide aşağıdaki özelliklerin hangisi bulunursa çelişki olur?

A) Dakiklik

B) Kararlılık

C) Tembellik

D) Çalışkanlık

 

6.“Merhamet etmeyene Allah merhamet etmez.”

Hadisini ilke edinen bir işveren aşağıdaki tutumlardan hangisini takınırsa çelişki olur?

A) Çalışanların sorunlarıyla ilgilenmesi

B) İş güvenliği tedbirlerini ertelemesi

C) Yeteneklere göre iş ve görev vermesi

D) Engellilere uygun düzenleme yapması

 

7. “Elinizde bir hurma fidanı varsa kıyamet kopmaya başlasa bile onu dikecek vaktiniz olursa mutlaka dikin.”

Bu hadisten aşağıdaki sonuçların hangisine ulaşılabilir?

A) Ölmeden hemen önce bir ağaç dikilmelidir.

B) Hiçbir şey için hayırlı işten vazgeçilmemelidir.

C) Kıyamete şahit olan yalnızca ağaç dikmelidir.

D) Kıyamet kopmadan önce hurma ağacı dikmelidir

 

8.

I. “Danışan asla pişman olmaz.”

II. “Allah’a inandım de. Sonra da dosdoğru ol.”

III. “Sizin hayırlınız, kendisinden iyilik umulan ve kötülüğünden

emin olunandır.”

Yukarıdaki hadislerden hangisi güvenilir olmakla ilgili değildir?

A) Yalnız I.

B) Yalnız III.

C) I ve II.

D) II ve III.

 

9.Hz. Peygamber, İslam’ı anlatmak için Taif’e gitmişti. TaiflilerMekke müşriklerinin kışkırtmasıyla Hz. Peygambere beklemediği bir tepki verdiler ve onu taşlattılar. Hz.Peygamber çok üzüldü fakat onlar için şöyle dua etti:

“Rabb’im, halkımı bağışla, onlar ne yaptıklarının farkında değiller.”

Bu parçaya göre Hz. Peygamberle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Çok merhametlidir.

B) Duygusal davranmamıştır.

C) Beddua etmesini bilmezdi.

D) Taiflilere hayır dua etmiştir.

 

10. “Suç işleyen kızım Fatıma da olsa cezasını ellerimle verirdim.”

Bu hadise göre yapılan işlemde aşağıdakilerden hangisine uygun davranılmış olur?

A) Merhamet

B) Nezaket

C) Adalet

D) Cesaret

 

11. “ Yolları ve gölgelikleri kirletmekten sakının.” ( Müslim)

Hz. Muhammed’in bu hadisini ilke edinen bir kişinin aşağıdakilerden hangisini yapması doğru olamaz?

A. Yollarda bulunan çöp kutularının sayısını azaltması.

B. Piknik yaptıktan sonra kendi atıklarını toplaması

C. Geri dönüşüme önem vermesi

D. Deniz ve akarsuların korunmasını sağlaması

 

12. . Akıl, Allah’ın (c.c) insana verdiği en büyük nimetlerden biridir.İslam’a göre akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına girmiş herkes dinin buyruklarından sorumludur. Aklı olmayan kişi dini anlayamaz.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi yaptıklarından sorumludur?

A. İki aylık bebek

B. Üniversite öğrencisi

C. İlkokul 2. Sınıf öğrencisi

D. Akıl hastaları

 

13. Aşağıdakilerden hangisi kötü alışkınlıklara başlama nedenlerinden biri değildir?

A. Kötü arkadaş çevresi

B. Aile içi geçimsizlik

C. Merak ve özenti

D. Sinemaya gitmek

 

14. Ahmet, Zeki ve Murat üç arkadaştılar. Bir gün bir yerde buluşmak için randevulaştılar. Yolda trafik kazası olduğundan Murat geç kalmıştı. Zeki , Murat’ın geç kalma nedenini bilmeden onun hakkında” kesin randevuyu unutmuştur..” diyerek Ahmet’e söyleniyordu ki, Murat’ın telefonla arayıp durumu bildirmesi üzerine söylediğinden utanmış ve arkadaşlarından özür dilemişti.

Zeki’nin Murat’tan özür dilemesine neden olan yanlış davranış aşağıdakilerden hangisidir?

A. Sevgisizlik

B . Ön yargı

C. Kıskançlık

D. İnat

 

15. Kumaş fabrikası olan Ahmet Bey, işlerin kötü gitmesinden dolayı bütün fabrika çalışanları ile bir toplantı yaparak, üretimi ve kazancı artırma adına neler yapılabileceği konusunda onların görüşlerini almıştır.

Ahmet Bey bu davranışlarıyla Peygamberimizin hangi üstün özelliğini örnek almıştır?

A. Affedici olmasını

B. Hakkı gözetmesi

C. Danışarak iş yapması

D. Bilgiye önem vermesini

 

16 Bir insanın yüzüne karşı söylendiğinde hoşlanmayacağı bir şeyi arkasından söylemek ……………….. dir.

Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmesidir?

A. Haset B. İftira C. Hile D. Gıybet

 

17. Din insanların huzur ve mutluluğunu hedefler. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için insana bir takım sorumluluklar yükler. Sorumlulukların farkına varmak ise ancak …………….. sayesinde olur. Bu nedenle …………………… dini sorumluluğun ön şarttır.

Parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A. Vicdan B. İrade C. Düşünce D. Akıl

 

18. Mahmut Amca yaşlı olmasına rağmen el arabasıyla, el feneri , tırnak makası , cüzdan , makas gibi küçük ev aletleri satarak geçimini sağlıyor aynı zamanda olan oğluna bakıyordu.

Mahmut Amcanın çalışmasına bakarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A. Zorluklara karşı her zaman sabretmeliyiz.

B. İnsan ne olursa olsun çalışarak, rızkını, helal yollardan kazanmalıdır.

C. İnsan çalışmadan da para kazanmasını bilmelidir.

D. Bizim vazifemiz ibadet etmektir. Rızkı veren Allah’tır.

 

19.

I. Allah’a inanmayı öğütlemek

II. Toplumlar arasında barışı desteklemek

III. Kendilerine vahyedileni insanlara aktarmak

IV. Devletler arasında savaşları sona erdirmek

Yukarıda verilenlerden hangisi peygamberlerin görevleri arasında gösterilemez?

A. I B. II C. III D. IV

 

20. Hazreti Muhammed( sav)’ın “ Aldatan bizden değildir.” sözü O’nun hangi özelliğini ön plana çıkarmaktadır?

A. Güvenilir

B. Hoşgörü

C. Adaletli

D. Merhametli

 

BAŞARILAR DİLERİM…

 

CEVAP ANAHTARI

 

1A

2D

3A

4A

5C

6B

7B

8A

9B

10C

11A

12B

13D

14B

15C

16D

17D

18B

19D

20C

 

BAŞARILAR DİLERİM…

 

“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 8. SINIF 2. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.
.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: