Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > FEN BİLİMLERİ Yazılı Soruları > FEN BİLİMLERİ Dersi 5. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı (Y) Soruları

FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI (Y) SORULARI (3) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – …  EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..……………..… OKULU 5/… SINIFI

FEN BİLİMLERİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI (Y)

 

Tarih: …/…/……

ADI SOYADI:………………………… NU:………….. PUAN:………

 

1- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (10 puan)

 

a) Nemli havadaki su buharının, bitkiler ve taşlar üzerinde yoğuşarak oluşturduğu su damlacıklarına…………………….denir.

 

b) Bol su buharı taşıyan havanın, yoğuşarak yeryüzüne yakın yerlerde havada asılı kalmasına ……………….denir

 

c) Yağmurla karışık kara……………...……….. denir

d) Soğuk gecelerde, havadaki su buharı sıvı hale dönmeden yaprakların üstünde ince bir kar tabakası oluşturur. Buna ……………..…... denir

 

e) Yeryüzündeki su kaynaklarından buharlaşarak atmosfere karışan suya …………… denir.

 

 

2- Sigaranın sebep olduğu sağlık sorunları nelerdir? Madde madde yazın. (10 puan)

 

 

 

3-

Su döngüsünü anlatın?

 

 

 

 

 

 

4- Aşağıdaki şekilde dişlerin yanına hangi çeşit diş olduğunu yazın  (5puan)

 

5- Doğru mu?  Yanlış mı? (10 puan)

 

(…..) 1.Böbrek,sindirim organıdır.

 

(…..)  2.Atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasına boşaltım denir.

 

(…..)  3.Petrol ve doğal gaz,fosil yakıtlardır.

 

(…..)  4.Güneş kollektörleri, rüzgarı önlemek için kullanılır.

 

(…..)   5.Besinleri kızartmak yerine haşlama olarak yemek tercih edilmeli

 

 

6- Aşağıdaki yiyeceklerden hangisi içerdiği besin yönüyle diğerlerinden farklıdır?

 

7-   Aşağıdakilerden hangisi boşaltım ile ilgili yapı ve organlardan birisi değildir?

A) idrar borusu                            B) idrar kanalı

C)  mide                                       D) böbrekler

 

8-  Vücutta enerji üretmek için en çok hangi besin kullanılır?

a)  Yağ                                          b)  Karbonhidrat

c)   Vitamin                                   d)  Protein

 

9-  Sindirilen besinler, aşağıdaki organların hangisinde kana geçer?

a) İnce bağırsak                         b) yemek borusu

c) Mide                                          d) Yutak

 

10- Güneş enerjisiyle ilgili olarak aşağıda seçeneklerden yanlış olanını işaretleyiniz.

A) Güneş, dünyamızdaki yaşamın devamlılığını sağlar.

B) Güneş ışığı, bitkilerin besin ve oksijen oluşturmasını sağlar.

C) Güneş ısısı, atmosferi ısıtır, buharlaşma ve yoğunlaşmayı sağlar.

D)  Güneş enerjisinin temel kaynağı elektrik enerjisidir.

 

11-  .Aşağıdakilerden hangisi diş sağlığımızı olumsuz etkiler?

a)  Şekerli yiyecekleri fazla tüketmek

b)  Bol miktarda süt ve peynir yemek

c)  Her yemekten sonra dişleri fırçalamak

d)  Düzenli diş doktoruna gitmek

 

12-  Güneş ışığı alan ve içerisinde buz bulunan cam tüp; aşağıdakilerden hangisine boyanırsa, buz daha çabuk erir?

A) mavi                                         B) beyaz

C) kırmızı                                      D) siyah

 

13- Annesi Özge’ye daima doğal besinler yemesi gerektiğini söylüyor. Buna göre Özge Aşağıdakilerden hangisini yememelidir?

A) yumurta                                    B) çikolata

C) portakal                                   D) tereyağı

 

14-  İnsanda boşaltım sisteminin temel görevi hangi seçenekte verilmiştir?

A) Hücrelere besin ve oksijen taşımak

B) Sindirim artıklarının dışarı atılmasını sağlamak

C) Kandaki zararlıları süzerek vücuttan atmak

D) Vücudun su dengesini sağlamak

 

15-  Pasif içicilik ne demektir?

a) Sigara içmek

b) Alkol (bilgi yelpazesi.net) almak

c) İçenlerin dumanından etkilenmek

d) Sigara içmemek

 

16-

- İdrar uzun süre tutulmamalıdır

- Temizliğe özen gösterilmeli

- Günde en az 2 litre su içilmeli

- Böbrekler ve ayaklar soğuktan korunmalı

- Süt ve süt ürünleri aşırı tüketilmemeli

Yukarıdakilerden kaç tanesi boşaltım sisteminin sağlığı açısından gereklidir?

A) 2                                B) 3                        C) 4                        D) 5

 

17- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (10 puan)

 

A) Bir bölgede uzun süre içerisinde yinelenen hava olaylarına ………………….. denir.

 

B) Sürekli alkol alan insanların………………… …………………………….....gibi organları ayrıca sinir, damar, kas gibi yapıları zarar görür.

 

C)  Sigaradaki  bağımlılığa sebep olan madde ………………….dir

 

D) Tütünden yapılan sigaranın içinde yaklaşık olarak ……………… çeşit  zararlı madde vardır.

 

E) Alkolün …………….…..ve ………………..olmak üzere iki tür etkisi vardır.

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-    Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (10 puan)

a) Nemli havadaki su buharı, bitkiler ve taşlar üzerinde yoğuşarak oluşturduğu su damlacık-larına……çiğ……….denir.

b) Bol su buharı taşıyan havanın, yoğuşarak yeryüzüne yakın yerlerde havada asılı kalmasına …sis………….denir

c) Yağmurla karışık kara…..sulu sepken…… denir

d) Soğuk gecelerde, havadaki su buharı sıvı hale dönmeden dönerek yaprakların üstünde ince bir kar tabakası oluşturur. Buna …kırağı..…... denir

e) Yeryüzündeki su kaynaklarından buharlaşarak atmosfere karışan suya …..nem …… denir.

 

2- Sigaranın sebep olduğu sağlık sorunları nelerdir? Madde madde yazın. (10 puan)

- Solunum yollarını tahriş ederek bronşit ve astım gibi hastalıklara,

- Kalp ve damar hastalıklarına

- Akciğer ve gırtlak kanserine,

- Mide hastalıkları ve sindirim bozukluklarına

- Kan dolaşımı bozukluğuna neden olur.

 

- Sigaradan çıkan dumanlar havayı kirletir

- Atılan kül ve izmaritler çevreyi kirletir.

- Söndürülmeyen sigaralar yangınlara sebep olabilir

- Sigara almak için harcanan paralar hem kişilere hem de ülke ekonomisine zarar verir

 

3-Su döngüsünü anlatın

- Yeryüzündeki sular, güneş’in ısı enerjisi etkisiyle buharlaşır. Ayrıca bitki ve hayvan ve diğer canlılardan terleme yoluyla buharlaşan su, atmosfere karışır.

- Su buharı atmosferde yükselir. Yükselen hava soğur ve çok küçük damlacıklar halinde yoğuşur ve bulutları oluşturur.

- Daha soğuk hava tabakalarında hava bulu-tun içindeki su damlacıklarını taşıyamaz ve damlacıklar yağmur şeklinde yeryüzüne iner.

- Bulutlar eğer çok daha soğuk hava tabakalarıyla karşılaşmışsa kar ya da dolu olarak yeryüzüne ulaşır.

- Kaynak sularını, gölleri, (bilgi yelpazesi.net) yer altı sularını, denizleri ve nehirleri oluşturur.

- Yeryüzündeki suların buharlaştıktan sonra yağış şeklinde tekrar yeryüzüne dönmesine su döngüsü denir.

 

4- Aşağıdaki şekilde dişlerin yanına hangi çeşit diş olduğunu yazın  (5puan)

kesici dişler

köpek dişleri

azı dişleri

 

5-  Doğru mu?  Yanlış mı? (10 puan)

(..Y..) 1.Böbrek,sindirim organıdır.

(..D..)  2.Atık maddelerin vücuttan dışarı atılmasına boşaltım denir.

(..D.)  3.Petrol ve doğal gaz,fosil yakıtlardır.

(..Y..)  4.Güneş kolektörleri, rüzgarı önlemek için kullanılır.

(..D..)   5.Besinleri kızartmak yerine haşlama olarak yemek tercih edilmeli

 

6- B

 

7- C

 

8- B

 

9- A

 

10- D

 

11- A

 

12- D

 

13- B

 

14- C

 

15- C

 

16- D

 

17- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (10 puan)

a) Bir bölgede uzun süre içerisinde yinelenen hava olaylarına ……iklim…….. denir.

b) Sürekli alkol alan insanların… karaciğer beyin, mide, bağırsakları, kalp .....gibi organları ayrıca sinir, damar, kas gibi yapıları zarar görür.

c)  Sigaradaki  bağımlılığa sebep olan madde …nikotin…….dir

d) Tütünden yapılan sigaranın içinde yaklaşık olarak …4000…… çeşit  zararlı madde vardır.

e) Alkolün …geçici.…..ve ……kalıcı……..olmak üzere iki tür etkisi vardır.


“FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI (Y) SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ DERSİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar

.......

17. **Yorum**
->Yorumu: Ben çok beğendim ve fen hocası buradan sordu. Youtube da cevapları var.
->Yazan: FEN VE SINIF BİRİNCİSİ
..

16. **Yorum**
->Yorumu: Yaptığınız Değerlendirme çalışma tıpkı duyarlı sevecen bir öğretmenin yaptığı gibi bu ilginiz için saolun başarı yolunu unutmayan bireylerin TÜRKİYE de olması beni mutlu Oluyor İyi Günler
->Yazan: Ahmet Erdem


15. **Yorum**
->Yorumu: harihaa iyişallah yarın 100 alırım bu sitenin sayesinde 
->Yazan: emir
.....

14. **Yorum**
->Yorumu: Bir futbolcu olarak çok güzel diyorumm
->Yazan: Maria Gomez


13. **Yorum**
->Yorumu: çok beyendiminşllah 100.alırım 
->Yazan: deniz


12. **Yorum**
->Yorumu: her bu siteye çalıştığım zaman 100 aldım.teşekkürler<<<<< 
->Yazan: bigben


11. **Yorum**
->Yorumu: arika teşekkürler gerçekten çok işine yaradı faydalı olacağını düşünüyorum.. 
->Yazan: Eda 

10. **Yorum**
->Yorumu: çokkkkkkkkkk güzelllllllllllllllllllll birrrrrrrrrrrrrrr siteeeeeee
->Yazan: kumsal dalga

9. **Yorum**
->Yorumu: Güzel herkese tavsiye ederim 
->Yazan: Osman 

8. **Yorum**
->Yorumu: yeni buldum inşallah yazılıda bunlar çıkar 
->Yazan: adımı veremem

7. **Yorum**
->Yorumu: ya bunlar gercekten fen 2. yazili mi 
->Yazan: aysenur.

->Yazan   : hatice
->Yorumu: bu site cok güzel sinavlari bundan takip ederim.

->Yazan   : gözde
->Yorumu: yazilida aynisi çikti ve 100 aldim tesekürler.

->Yazan   : sila
->Yorumu: bu siteden çalisiyorum ama hala sinava girmedim.

->Yazan   : EFE BAKBAK
->Yorumu:  mükkemmmmelll yazilimda benzer sorular çikti bu siteyi kurana helal olsun.

->Yazan : bahar
->Yorumu: sayenizde sorunun cevabini buldum çok tesekkürler.

>Yazan: ayse
>Yorum: çok güzel bir site hep burdan yazili sorularina çalisacagim tesekür ederim :) :) :) :) :).

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: