Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > FEN BİLİMLERİ Yazılı Soruları > FEN BİLİMLERİ Dersi 8. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

FEN BİLİMLERİ 8. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (26) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ……….……..… OKULU 8/… SINIFI FEN BİLİMLERİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

 

ADI SOYADI:…..……………

NU:….

 

A) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D) , yanlış olanların başına (Y) yazınız.(1 X 10 = 10 puan)

1. (....) Güneş ışınlarının Dünya’ya gelme açısı, yeryüzüne aktarılan ısı enerjisini etkiler.

2. (....) Hava olayları, günlük hayatı her zaman olumsuz etkiler.

3. (....) İklim; dar bir bölgede, uzun sürede değişen ortalama hava koşullarıdır.

4. (....) Genler birleşerek nükleotidleri oluşturur.

5. (....) Baskın aleller küçük harfler ile gösterilir.

6. (....) Bir kromozom üzerinde, sadece bir karaktere ait genler bulunur.

7. (....) Baskın ve çekinik genler bir arada bulunuyorsa fenotipte baskın genin etkisi görülür.

8. (....) Yatay yönlü hava hareketleri daima yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğrudur.

9. (....) İklim ile ilgili bilgiler tahmini bilgilere dayalıdır.

10. (....) Akraba evliliklerinde sağlıklı iki bireyin hasta çocukları doğmaz.

 

B) Aşağıda verilen punnet karelerindeki boş bırakılan bölümleri uygun şekilde doldurunuz. (1 X15 = 15 puan) (D: düzgün tohum, d: buruşuk tohum; M: mor çiçek, m: beyaz çiçek; U: uzun boylu, u: kısa boylu; S: sarı tohumlu, s: yeşil tohumlu)

 

C) Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız. (5 X 15 = 75 PUAN)

 

1-Aşağıda verilenlerden hangisi, Dünya’nın yıllık hareketinin bir sonucudur?

A) Gece ve gündüzün oluşumu

B) Dönme ekseni eğikliği

C) Mevsimlerin oluşumu

D) Dolanma düzleminin uzunluğu

 

2-“Yeryüzüne aktarılan ısı enerjisi, Güneş’ten yayılan ışık ışınlarının düşme açısının artmasınabağlı olarak artar.” diyen bir araştırmacı, görüşünü kanıtlamak için;

I. 21 Haziran tarihinde, Yengeç dönencesinde çalışma yapmak

II. 21 Haziran tarihinde, Oğlak dönencesinde çalışma yapmak

III. 23 Eylül tarihinde, Ekvator’da çalışma yapmak

IV. 21 Aralık tarihinde, Oğlak dönencesinde çalışma yapmak

Yukarıda verilenlerden hangi ikisini yaparsa amacına daha net ulaşabilir?

A) I ve II

B) I ve III

C) II ve IV

D) III ve IV

 

3- Aşağıda verilenlerden hangisi, gözlem ve analizler sonucu hava tahmininde bulunan bilim insanına verilen isimdir?

A) Klimatoloji

B) Meteoroloji

C) Meteorolog

D) Klimatolog

 

4-Yeryüzüne yakın su buharı, sıcaklık donma noktasının altına düştüğünde sıvı hâle geçmedendirekt küçük buz kristallerine dönüşür. Oluşan bu buz kristallerine ............... denir.

Yukarıdaki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

A) Kar

B) Kırağı

C) Çiy

D) Dolu

 

5-Aşağıda Dünya’nın Güneş etrafında dolanımı sırasındaki farklı konumları numaralandırılarak verilmiştir.

Dünya üç numaralı konumdayken Kuzey Yarım Küre’de hangi mevsim yaşanır?

A) Kış

B) Yaz

C) İlkbahar

D) Sonbahar

 

6-Aşağıda bazı tarihler verilmiştir.

I. 21 Haziran

II. 21 Aralık

III. 21 Mart

IV. 23 Eylül

Buna göre verilen tarihlerden hangilerinde Dünya’nın her yerinde gece gündüz sürelerinde eşitlik yaşanır?

A) I ve II

B) III ve IV

C) II ve IV

D) I, II ve III

 

7-Aşağıda bazı karakterlerin oluşumuna etki eden aleller gösterilmiştir.

I. UU

II. Kk

III. aa

Bu alellerden hangisi veya hangileri homozigot durumdadır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) I ve III

D) I, II ve III

 

8-Beyaz çiçekli bezelyelerin çaprazlanması sonucunda oluşacak olan bezelyelerin mor çiçekli olma olasılığı % kaçtır?

(Bezelyelerde mor çiçek aleli ‟B”, beyaz çiçek aleline ‟b” baskındır.)

A) 100

B) 75

C) 25

D) 0

 

9-Aşağıdaki çaprazlamalardan hangisinin sonucunda melez genotipli birey oluşmaz?

A) SS X SS

B) SS X Ss

C) Ss X Ss

D) ss X Ss

 

10-Sarı tohumlu iki bezelye çaprazlandığında yeşil tohumlu bezelyeler oluştuğu gözleniyor.

Buna göre çaprazlanan bezelyelerin genotipleri hangi seçenekteki gibi olabilir? (S: sarı tohum geni, s: yeşil tohum geni)

A) SS X SS

B) Ss X ss

C) Ss X Ss

D) SS x Ss

 

11-

 

12-Aşağıda verilen çaprazlamalardan hangisinin sonucunda saf döl çekinik özellikte bireyler dünyaya gelebilir?

A) AA X AA

B) bb X BB

C) Dd X Dd

D) SS x ss

 

13-Kalıtım yapılarının karmaşıktan basite sıralanışı hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) Kromozom - DNA – Nükleotit - Gen

B) Kromozom - DNA – Gen - Nükleotit

C) DNA - Kromozom - Nükleotit - Gen

D) Nükleotit – DNA - Gen - Kromozom

 

14-DNA eşlenirken gerçekleşen olaylar aşağıda verilmiştir:

I. Nükleotid oluşması

II. Nükleotidlerin karşılıklı gelmesi

III. DNA’nın uç kısımlarından açılması

IV. Yeni zincirler (bilgi yelpazesi com) oluşması

Bu olayların sıralaması nasıl olmalıdır?

A) I-II-III-IV

B) II-I-IV-III

C) III-I-II-IV

D) IV-III-I-II

 

15–A ve B bezelyelerinin çaprazlanması sonucu oluşabilecek bezelyelerin çiçek boyu bakımından fenotip oranları aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Buna göre A ve B bezelyeleri ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) A bezelyesi homozigot baskın B bezelyesi heterozigot baskın genotipe sahiptir.

B) A ve B bezelyelerinin genotipleriheterozigot baskındır.

C) A ve B bezelyelerinin fenotipleri uzun boyludur.

D) A ve B bezelyeleri yeni oluşan bezelyelerden herhangi biri ile çaprazlandığında homozigot baskın, heterozigot baskın veya homozigot çekinik genotipe sahip bezelyeler oluşabilir.

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

A) 1-D 2-Y 3-Y 4-Y 5-Y 6-Y 7-D 8-D 9-Y 10-Y

 

B)

 

C) 1-C 2-C 3-C 4-B 5-B 6-B 7-C 8-D 9-A 10-C 11-D 12-C 13-B 14-C 15-A

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

  










“FEN BİLİMLERİ DERSİ 8. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ DERSİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: