Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > FEN BİLİMLERİ Yazılı Soruları > FEN BİLİMLERİ Dersi 8. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı Soruları

FEN BİLİMLERİ 8. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI (22) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI …….……..… OKULU 8/… SINIFI FEN BİLİMLERİ DERSİ 1. DÖNEM 2. YAZILISI

 

ADI SOYADI:…..……

NU:….

 

A) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına (D) , yanlış olanların başına (Y) yazınız. (1 X 10 = 10 puan)

1. (....) Güneş ışınlarının 21 Aralık tarihinde Kuzey Yarım Küre’ye gelme açısı Güney Yarım Küre’ye gelme açısından daha büyüktür.

2. (....) Hava olayları ile ilgili verilerkesin değildir.

3. (....) Karakter bakımından melez döl olan bezelye genotipinde hem baskın hem de çekinik gen bulundurur.

4. (....) Nükleotitlerin yapısı; fosfat, deoksriboz şekeri ve organik baz olmak üzere üç kısımdan oluşur.

5. (....) DNA’nın kendini eşlemesi sonucu oluşan DNA’lar birbirinden farklı nükleotit dizilimine sahiptir.

6. (....) Çaprazlama sonucunda karakter bakımından saf döl çekinik bireyler elde etmek için çaprazlanan her iki bireyde de karakter bakımından çekinik gen bulunması gerekir.

7. (....) Yüzeye etki eden dik kuvvetin büyüklüğü artarsa katı basıncı azalır.

8. (....) İş makinelerinin geniş tekerlekli olması ile basıncın arttırılması amaçlanmıştır.

9. (....) Sıvı basıncı derinlik ile doğru, yoğunluk ile ters orantılıdır.

10. (....) Sıvılar üzerine uygulanan basıncı aynen iletir.

 

B) Aşağıdaki grafikte elementlerin son katmanlarındaki elektron sayısı ve katman sayıları verilmiştir.

Buna göre verilen elementlerin periyodik tablodaki yerlerini aşağıdaki periyodik tablo üzerinde gösteriniz. (5 x 3 = 15 puan)

 

C) Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız. (5 X 15 = 75 PUAN)

 

1-Aşağıda verilen örneklerden hangisi modifikasyon örneği değildir?

A) Nemli bölgelerde yetişen eğrelti otunun uzun boylu olması

B) İkiz kardeşlerden birinin koluna dövme yaptırması

C) Üç çocuğu beş parmaklı olan bir ailenin yeni doğan bebek-lerinin altı parmaklı olması

D) Sirke sineklerinde kanat şeklinin sıcaklığa göre değişiklik göstermesi

 

2- Aşağıda verilen faktörlerden hangisi mutasyona neden olabilir?

A) Düzensiz beslenme

B) Aşırı yağlı yiyecekler tüketmek

C) Güneş’ten gelen zararlı ışınlar

D) Toprağın pH değeri

 

3- Aşağıda verilen çaprazlamalardan hangisinin sonucunda saf döl çekinik özellikte bireyler dünyaya gelebilir?

A) AA X AA

B) bb X BB

C) Dd X Dd

D) SS x ss

 

4-Aşağıdaki tabloda DNA’yı oluşturan yapılar verilmiştir.

Buna göre hangi kutucuklarda verilen yapılar bir araya gelerek adenin nükleotidi oluşturur?

A) 1, 2 ve 3

B) 1, 4 ve 5

C) 1, 5 ve 6

D) 3, 4 ve 5

 

5-Aşağıda verilen X, Y ve Z cisimleri özdeş küplerle hazırlanmıştır.

Buna göre X, Y ve Z cisimlerinin yere uyguladıkları basınçlar arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) X > Y > Z

B) X = Z > Y

C) Y > X = Z

D) Z > Y > X

 

6- Katı basıncı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Temas yüzeyi arttıkça basınç artar.

B) Yüzeye etki eden kuvvet artarsa basınç azalır.

C) Temas yüzeyi azaldıkça basınç artar.

D) Yüzeye etki eden kuvvet, basıncı etkilemez.

 

7- Aşağıda numaralandırılarak verilen kaplarda aynı yükseklikte ve aynı yoğunlukta sıvılar bulunmaktadır.

Buna göre kap tabanına yapılan sıvı basınçları arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru verilmiştir?

A) 1 > 2 > 3

B) 1 = 2 = 3

C) 1 = 2 > 3

D) 3 > 2 > 1

 

8-Ecrin, şekilde verilen kap içerisine bir miktarsu koyarak K noktasında oluşan sıvı basıncını ölçüyor.

Ecrin’in, K noktasında oluşan sıvı basıncını azaltmak için aşağıdakilerden hangisini yapması doğru olmaz?

A) Kaptan bir miktar su boşaltmak.

B) K noktasını kap tabanına taşımak

C) K noktasını daha yükseğe taşımak.

D) Kaptaki suyu boşaltıp yerine aynı miktarda yoğunluğu daha az olan bir sıvı eklemek.

 

11-Bir öğrenci önce tek ayağı üzerinde, sonra iki ayağı üzerinde duruyor.

Öğrencinin bu iki durumdayere yaptığı basınçla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Her iki durumda yere yaptığı basınç aynıdır.

B) İki ayağı üzerinde dururken yere yaptığı basınç daha fazladır.

C) Tek ayağı üzerinde dururken yere yaptığı basınç daha fazladır.

D) Soruyu cevaplayabilmek için öğrencinin ağırlığı bilinmelidir.

 

12-Açık hava basıncıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Havanın yeryüzündeki cisimlere uyguladığı basınçtır.

B) Deniz seviyesinden (bilgi yelpazesi com) yükseğe çıktıkça azalır.

C) Havanın ağırlığından ve taneciklerinin hareketliliğinden dolayı uyguladığı basınçtır.

D) Hava insanlara basınç uygulamaz.

 

13- Periyodik sistemi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Periyodik sistemde 7 periyot vardır.

B) Periyodik sistemde 18 grup vardır.

C) Periyodik sistemde elementler metal, yarı metal ve ametal olarak sınıflandırılır.

D) Periyodik sistem N elementiyle başlar.

 

14-

Yukarıda periyodik sistemin bir kesitindeki elementler verilmiştir.

Bu elementlerin hangisinin atom numarası en büyüktür?

A) N

B) O

C) S

D) CI

 

15-

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

A) 1-Y 2-D 3-D 4-D 5-Y 6-D 7-Y 8-Y 9-Y 10-D

 

B)

 

C) 1-C 2-C 3-C 4-B 5-B 6-C 7-B 8-B 9-B 10-C 11-C 12-D 13-D 14-D 15-D

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

  










“FEN BİLİMLERİ DERSİ 8. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ DERSİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“FEN BİLİMLERİ SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: