Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Fizik Yazılı Soruları > Fizik Dersi 9. Sınıf 1. Dönem 1. Yazılı Soruları

FİZİK 9. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (10) (TEST) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ……….……..… OKULU 9/… SINIFI FİZİK DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

 

ADI SOYADI:…..……………

NU:….

 

Soru 1

Islanma olayı sıvı molekülleriyle üzerine sıvı dökülen cismin molekülleri arasındaki çekim kuvvetine (adezyon kuvveti) ve sıvı moleküllerinin birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetine (kohezyon kuvvetine) bağlıdır.

Buna göre bir kumaşın ıslanması için adezyon ve kohezyon arasında

I. Adezyon kuvveti > Kohezyon kuvveti

II. Adezyon kuvveti < Kohezyon kuvveti

III. Adezyon kuvveti = Kohezyon kuvveti

ilişkilerinden hangileri olmalıdır?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

 

Soru 2

Aynı maddeden yapılmış X, Y ve Z maddelerinin uzunlukları şekildeki gibidir.

Cisimlerin dayanıklılıkları sırayla DX, DY ve DZ olduğuna göre dayanıklılıklar arasındaki ilişki nedir?

 

Soru 3

Fizik bilimi diğer disiplinlerle ilişkilidir.

Buna göre verilen fiziksel olaylar ile ilgili disiplin eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) Paraşüt kumaşının dayanıklılığı --- Spor

B) Ay’ın yörüngede dolanımı --- Kimya

C) Zaman kavramının göreceli oluşu --- Felsefe

D) Teknolojideki hızlı gelişim --- Mühendislik

E) Yer yüzeyinin dalgalı hareketleri --- Coğrafya

 

Soru 4

Aşağıdaki birimlerden hangisi türetilmiş bir büyüklüğe aittir?

A) Kelvin

B) Amper

C) Metre

D) Kilogram

E) Newton

 

Soru 5

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 6

 

Soru 6

Irmak, rüzgar gülünde bir değişiklik yaparak rüzgar gülünün enerji üretimini %5 artırabilmiştir.

Irmak'ın yapmış olduğu bu öneri ile gelecekte aşağıdakilerden hangisinin olumlu bir etki olarak karşımıza çıkması beklenmez?

A) Aynı sistemde yeni fikirlerin doğuşuna sebep olabilir.

B) Benzer sistemde aynı fikrin kullanılmasına sebep olabilir.

C) Özel işletmelerin teşvikini arttırabilir.

D) Rüzgar gülüne yapılan yatırımın ve sayının artışına sebep olabilir.

E) Yeni bir enerji kaynağı bulunmuş olur.

 

Soru 7

Aşağıda verilen

I. Küp şekerin suyu çekerek ıslanması,

II. Peçetenin suyu çekmesi,

III. Gaz yağı lambasının fitilinde yağın yükselmesi,

IV. Bitkinin kökünden aldığı suyu yapraklara taşıması,

olaylarından hangileri kılcallığa örnek olarak verilebilir?

A) I ve II

B) I, II ve III

C) I, II ve IV

D) I, III ve IV

E) I, II, III ve IV

 

Soru 8

r yarıçaplı, h yüksekliğindeki bir silindirin kesit alanı / hacim oranı aşağıdakilerden hangisidir?

A) r

B) h

C) 1/r

D) 1/h

E) r/h

 

Soru 9

Aşağıdakilerden hangisi fizik biliminin ilgi alanına girmez?

 

Soru 10

Aşağıda günlük hayatta karşılaştığımız bazı örnekler verilmiştir.

I. Yanmakta olan bir ispirto ocağı

II. Su yüzeyinde duran para

III. Lensin göze yapışması

Buna göre, verilen örneklerde etkin olan fiziksel olaylar hangi seçenekte sırasıyla (I, II, III) doğru olarak verilmiştir?

A) Adezyon, Yüzey gerilimi, Kohezyon

B) Kohezyon, Kılcallık , Adezyon

C) Yüzey gerilimi, Adezyon, Kılcallık

D) Kılcallık, Yüzey gerilimi, Kohezyon

E) Kılcallık, Yüzey gerilimi, Adezyon

 

Soru 11

Aşağıda verilen;

I. İvme

II. Yerdeğiştirme

III. Basınç

niceliklerinden hangileri skaler büyüklüktür?

A) Yalnız I

B) Yalnız II

C) Yalnız III

D) I ve II

E) II ve III

 

Soru 12

Yarıçapı 3 cm, yüksekliği 20 cm olan silindir şeklindeki kap, kenar uzunluğu 3 cm olan küp şeklindeki bardak (bilgi yelpazesi com) kullanılarak doldurulmak isteniyor.

Buna göre silindir kabı doldurmak için kaç bardak su kullanılmalıdır? (π=3)

A) 5

B) 10

C) 15

D) 20

E) 25

 

Soru 13

I. Zaman

II. Kuvvet

III. Sıcaklık

IV. Hız

V. Kütle

Verilen fiziksel niceliklerden hangileri vektörel büyüklüktür?

A) I ve IV

B) II ve III

C) II ve IV

D) II, III ve IV

E) I, III ve V

 

Soru 14

Yüzey geriliminin büyüklüğü;

I. Sıvının cinsi

II. Sıvının sıcaklığı

III. Sıvının saflığı

niceliklerinden hangilerinin değişmesinden etkilenir?

A) I, II ve III

B) I ve III

C) I ve II

D) Yalnız III

E) Yalnız I

 

Soru 15

Fizik evrendeki olgu ve olayları değişik alt alanlarda inceler.

Buna göre ;

- Dünya'nın Ay'ı çekmesi

- İklimlendirme sistemleri

- Telefonda seslerin iletimi

- Çekirdek reaksiyonları sonucunda enerji elde edilmesi

olayları seçeneklerle eşleştirildiğinde hangisi açıkta kalır?

A) Mekanik

B) Elektromanyetizma

C) Termodinamik

D) Atom fiziği

E) Nükleer fizik

 

Soru 16

Özkütlesi 4 g/cm3 olan metalden yapılmış içi dolu küpün kütlesi 256 g' dır.

Buna göre küpün bir kenarı kaç cm'dir?

A) 16

B) 8

C) 4

D) 2

E) 1

 

Soru 17Fiziğin alt dalları ile ilgili,

I. Nükleer fizik; atom çekirdeğini inceler.

II. Katıhal fiziği; kristal yapılı parçacıkları inceler.

III. Mekanik; kuvvet, hareket ve bunlar arasındaki enerji ilişkisini inceler.

IV. Manyetizma; ısı ve enerji arasındaki ilişkiyi inceler.

yargılarından hangileri doğrudur?

A) I ve II

B) II ve III

C) I, II ve III

D) I, II ve IV

E) I, II, III ve IV

 

Soru 18

Sabit sıcaklık ve basınçta bir maddenin 2 cm3 ü 12 gram geliyor.

Buna göre bu maddenin 6 cm3 'ü kaç gram gelir?

A) 6

B) 12

C) 18

D) 20

E) 36

 

Soru 19

A) 2/9

B) 1/2

C) 1

D) 3/2

E) 9/2

 

Soru 20

Fizik bilimi aşağıdaki bilim dallarından hangisine doğrudan katkıda bulunmaz?

 

BAŞARILAR DİLERİM...

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-A 2-D 3-B 4-E 5-C 6-E

7-E 8-D 9-B 10-E 11-C 12-D 13-C

14-A 15-D 16-C 17-C 18-E

19-E 20-C

 

“FİZİK DERSİ 9. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FİZİK YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“FİZİK KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“FİZİK SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: