Eğitim Öğretim İle İlgili Belgeler > Yazılı Soruları, Yazılı Arşivi > Sosyal Bilgiler Yazılı Soruları > Sosyal Bilgiler Dersi 7. Sınıf 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI (2) (CEVAP ANAHTARLI)

 

… – … EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ………..……………..… OKULU 7/… SINIFI

SOSYAL BİLGİLER DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILISI

 

Tarih: …/…/……

ADI SOYADI:………………………… NU:………….. PUAN:………

 

1)İlk Türk matbaasının kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?

A)28 Mehmet Çelebi

B)Takiyüddin

C)İbrahim Müteferrika

D)Harezmi

 

2)Aşağıdaki uygarlık-buluş eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A)Çinliler-Para

B)Sümerler-Tekerlek

C)Fenike-Alfabe

D)Mısır-Hiyeroglif Yazısı

 

3)Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin Avrupa’yı etkilediğinin bir göstergesidir?

A)Avrupa’ya gönderilen elçilerin gördükleri yenilikleri Osmanlı Devleti’nde uygulamaları

B)İstanbul’da Avrupa’dan getirtilen matbaanın kurulması

C)Mozart ve Beethoven gibi önemli bestecilerin mehter marşından etkilenmeleri

D)Osmanlı Devletinin son zamanlarında Avrupai yaşam tarzının rağbet görmesi

 

4) Ünlü seyyah ve gezginlerin yazdıkları eserlerde Osmanlı sosyal yaşantısı hakkında hangi bilgilere ulaşılamaz?

A)Osmanlı’da kahvehaneler

B)Osmanlı’nın temizlik kültürü

C)Toplumsal sınıflar arasındaki çatışmalar

D)Kültürel özellikler ve hoşgörü

 

5) Coğrafi Keşifler’in sonuçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

A)Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtlanması

B)Ticaret yollarının değişmesi

C)Yeni keşfedilen yerlerden Avrupa’ya bol miktarda hammaddenin aşınması

D)Osmanlı Devleti’nin sömürgecilik faaliyetlerine katılması

 

6)Rönesans ilk olarak hangi Avrupa ülkesinde ortaya çıkmıştır?

A) İtalya

B) Almanya

C)Osmanlı

D)İngiltere

 

7)Sanayi inkılabı ilk olarak nerede ortaya çıktı?

A)Almanya

B)İngiltere

C)İtalya

D)Fransa

 

8. ………………………………: Ortaçağ Avrupa’sında düşünmeye ve araştırmaya yer vermeyen, kilisenin söylediklerini kabul eden düşünce sistemidir.

Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Skolastik düşünce

B) Rönesans

C) Derbeylik

D) Özgür düşünce

 

9)Türk-İslam tarihinde bilimsel faaliyetlerin sürdürülmesine önem verilmiş; bilim adamları ve yaptıkları çalışmalar hükümdarlar tarafından desteklenmiştir.

Aşağıdakilerden hangisi Türk-İslam tarihine adını yazdıran bilim adamlarından biri değildir?

A)Ali Kuşcu

B) Biruni

C)Galileo

D)Takiyyüddin

 

10) İpek ve Baharat yollarının Osmanlı Devleti'nin eline geçmesi, Avrupalıları yeni yollar aramaya sevk etti.bu yeni yollar arama girişimleri sırasında pek çok yer ilk kez keşfedildi ve yeni ticaret yollan bulundu.

Bahsedilen olayın adı nedir ?

A)Rönesans

B)Reform

C)Coğrefi Keşifler

D)Keşif

 

11.

Dost dost diye nicesine sarıldım

Benim sâdık yârim kara topraktır

Beyhude dolandım boşa yoruldum

Benim sâdık yârim kara topraktır

Yukarıdaki dörtlük hangi Ozanımıza aittir?

A)Neşet Ertaş

B)Aşık Veysel Şatıroğlu

C)Karacaoğlan

D)Yunus Emre

 

12. Osmanlı devleti’nde köylü toprağını iyi kullanmaz ve üç yıl arka arkaya boş bırakırsa, toprağı kullanma hakkı elinden alınır ve başkasına verilirdi.

Bu durum Osmanlı Devleti’nin aşağıdakilerden hangisine önem verdiğinin göstergesidir?

A) Sosyal sınıf ayrımına

B) Özel mülkiyet hakkının gelişmesine

C) Ülke bütünlüğünü sağlamaya

D) Üretimde sürekliliği artırmaya

 

13.

-Gök cisimlerinin incelenmesini ve astronominin gelişmesini sağladı

-Kitapların bol ve ucuz olmasını sağladı

Yukarıda özellikleri verilen icatlar hangileridir?

A)Teleskop-matbaa

B)Teleskop-yazı

C)Matbaa –kağıt

D)Barut- yazı

 

14.Aşağıdakilerden hangisi, geçmişte dünyaca ün yapmış önemli ticaret yollarından biri değildir?

A) İpek yolu

B) Kral yolu

C) Kara yolu

D) Baharat yolu

 

15.İslam dünyasının en büyük düşünürlerinden biri “İbniSina”dır.(980–1037) Orta çağ batı dünyasında Avicenna adı ile tanınmıştır. İbni Sina birçok konuda eser yazmış felsefe tıp fizik ve matematik konularında yazdığı eserler (bilgi yelpazesi.net) başvuru kitabı olarak Avrupa üniversitelerinde okutulmuştur.

Verilen bilgilerden İbni Sina ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinin cevabına ulaşılamaz?

A) İbni Sina kimdir?

B) Orta çağ Batı dünyasında nasıl tanınmaktadır?

C) Hangi alanda eserler yazmıştır?

D) Onu örnek alan bilim adamları kimlerdir?

 

16..Aşağıdakilerden hangisi tımar sisteminin yararlarından biri değildir ?

A) Vergilerin düzenli toplanması.

B) Padişahlık sisteminin korunması.

C) Üretimde verimlilik ve süreklilik sağlanması.

D) Sürekli ve düzenli bir ordunun oluşturulması

 

 

17.Toprak sistemiyle ilgili verilen bilgilerin verilen hangi ülkede olduğunu eşleştiriniz.

 

(AVRUPA-SELÇUKLU-OSMANLI) (10 puan)

 

 

 

 

18.AŞAĞIDA VERİLEN BULUŞLAR VE İNSAN HAYATINA ETKİLERİNİ EŞLEŞTİRİNİZ.(10 puan)

 

I. Tekerlek                       (   ) Okur-yazar oranının artması ve düşüncelerin yayılması

 

II. Barut ve Top               (   ) İnsanların bir yerden daha uzak yerlere göç edebilmesi

 

III. Matbaa                       (   ) Feodalitenin yıkılması güçlü krallıkların oluşması

 

IV. Pusula                       (   ) İnsanların okyanuslara açılarak yeni yerleri keşfetmesi

 

V. Sanayi Devrimi         (   ) Daha kısa sürede daha çok üretim

 

 

BAŞARILAR DİLERİM…

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1-C

 

2-A

 

3-C

 

4-C

 

5-D

 

6-A

 

7-B

 

8-A

 

9-C

 

10-C

 

11-B

 

12-D

 

13-A

 

14-C

 

15-D

 

16-B

 

18-3,1,2,4,5


  










“SOSYAL BİLGİLER DERSİ 7. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI ”
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“SOSYAL BİLGİLER DERSİ YAZILI SORULARI ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“YAZILI SORULARI, YAZILI ARŞİVİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“SOSYAL BİLGİLER KONU ANLATIMLAR ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“SOSYAL BİLGİLER SORU BANKASI, TEST SORULARI ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

.......

35. **Yorum**
->Yorumu: Tişekkür sağolun oğullarım torinima buradan çalıştıriram
->Yazan: Nine

34. **Yorum**
->Yorumu: inşallah yarın ki yazılıda çıkar inşallah 100 alırım hocamın yaptığı yazılıya benziyo biraz teşekkürler
->Yazan: admin

33. **Yorum**
->Yorumu: çok yararı oldu sınavdan 100 alırım inşallah
->Yazan: dicle.......

32. **Yorum**
->Yorumu: inşallah yarın ki yazılıda çıkar ... hazırlayanın eline sağlık!..GÜZEL BİR SİTE YAZILIYA BURDAN ÇALIŞACAĞIM ... 
->Yazan: **THANK YOU**

31. **Yorum**
->Yorumu: Ben bütün sınavlara burdan bakıyorum ve çok büyük yararı oluyo genellikle de benzer sorular çıkabiliyo 
->Yazan: Simay

30. **Yorum**
->Yorumu: Guzel bir site yaziliya iyi hazırlıyor 
->Yazan: Sarp

29. **Yorum**
->Yorumu: Sorular çok güzel sınavımda burda ki sorularsan sordum öğrenciler biraz zorlandı ama yine iyi geçti diyebilirim 
->Yazan: Sıdıka Çalışkan sOS öğrt.

28. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bir site yapanın eline sağlık çok beğendim herkese tavsiye ederim 
->Yazan: S......

27. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel yazılıdan yüksek aldım 
->Yazan: mehmet

26. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel harika harika 
->Yazan: mehmet......

25. **Yorum**
->Yorumu: bu site çok güzel. sınavlarınıza bayılıyorum. TEŞEKKÜRLER... :) :) :)
->Yazan: to be good at

24. **Yorum**
->Yorumu: Gerçekten çok güzel olmuş inşallah 100 alırım 
->Yazan:

23. **Yorum**
->Yorumu: Çoooooook güzel olmuş elerinize sağlık 
->Yazan: Şahnur

22. **Yorum**
->Yorumu: Süper yaa çok güzel bir site hoca bize bu sorulardan sordu
->Yazan: Zeyneppp

21. **Yorum**
->Yorumu: güzel bir test olmuş vallah teşekürler bilgi yelpazesi ... 
->Yazan: napçççan.......

20. **Yorum**
->Yorumu: güzel bir sınav yapanın eline sağlık 
->Yazan: berat

19. **Yorum**
->Yorumu: öğretmen deneme sınavı yaptı sınavda çıkacak soruların benzerleri dedi daha sonra ben de eve gelince burayı buldum bir baktım hocanın bize yaptığı denemenin aynısı demek ki sınavda burdan çıkabilir sağolun hocaammm :) 
->Yazan: NAPCAN

18. **Yorum**
->Yorumu: İnsallah sinav da bunun gibi olur cok guzel olmus elinize saglik 1 yanlisim cikti 
->Yazan: sosyal sinavi

17. **Yorum**
->Yorumu: harika bir site hocalar hep bu siteden soruyor
->Yazan: leyla

16. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir test hazırlayanın eline sağlık 
->Yazan: ece........

15. **Yorum**
->Yorumu: Güzel ve orta zorlukta bir sınav olmuş. Elinize sağlık, kullanacağım bu sınavı.
->Yazan: Ibrahim Yakisan

14. **Yorum**
->Yorumu: inşallah sınavda işe yarar.
->Yazan: iserka

13. **Yorum**
->Yorumu: Güzel bir test çok beğendim tşklr
->Yazan:

12. **Yorum**
->Yorumu: hazırlayanın eline koluna sğlık
->Yazan: murat

11. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bi site sorunun aynısı yazılıda çıkdı :) teşekür ederim yapanlar için
->Yazan: blmm :)......

10. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bi site tşk
->Yazan: ahme

9. **Yorum**
->Yorumu: güzel saolsun bunu yapandan
->Yazan: amell

8. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bi site tşk
->Yazan: birileri

7. **Yorum**
->Yorumu: Harika olmuş elinize emeğinize sağlık
->Yazan: İrem

6. **Yorum**
->Yorumu: gerçkten sınavım için güzel bir tekrar oldu teşekkürler 
->Yazan: alp

5. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bi test çözerken çok eylendim(sıkıcı değil yanı)
->Yazan: Rabia

4. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bi site tşk
->Yazan: elif

3. **Yorum**
->Yorumu: güzel site bizim yazılıda hep bu siteden çıktııı ...
->Yazan: an

2. **Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bir test aynı zamanda da harika :)Başarılar
->Yazan: Bir Dost.

1. **Yorum**
->Yorumu: süleyman şah ortaokulu öğretmenleri eklemiş olsaydı keşke ama yinede tşkrlr 
->Yazan: şeyma şeyma

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz: