Hayatın İçinden Bilgiler  > Tekstil  >

 

DOKULARIN ESTETİK BÜYÜSÜ: GOFRE KUMAŞ NEDİR?

Gofre kumaş, dokuma veya örme kumaşlara nazaran farklı bir dokuma desenine sahip olan bir tür tekstil malzemesidir. İsmi, Fransızca "gaufre" kelimesinden türetilmiştir ve "waffle" olarak da adlandırılır. Bu kumaşın özelliği; yüzeyinde kabarık, düzensiz ve desenli bir dokuya sahip olmasıdır.

Gofre kumaşın yapısı genellikle pamuk, polyester, viskon veya ipek gibi çeşitli liflerden üretilir. Kumaşın dokuma veya örme işlemi sırasında, belirli bir desen oluşturmak için belirli bölgelerdeki ipliklerin sıkıştırılması ve gevşetilmesiyle bu kabarık dokunun elde edilir. Sonuç olarak, gofre kumaşın yüzeyi, küçük yüzey kabarıklıkları veya çiçek desenleri gibi belirgin bir dokuya sahip olur.

Gofre, kumaş veya kâğıt üzerinde muhteşem desenlerin ve dokuların yaratılmasına olanak tanıyan özel bir baskı tekniğidir. Bu teknik, genellikle polyester gibi sentetik elyaflı kumaşlara uygulanır ve sıcak metal silindirik kalıpların kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Sonuç olarak kumaş üzerinde dikkat çekici ve üç boyutlu desenler elde edilir.

Gofre tekniği, kumaşı katlamak veya buruşmak yerine, belirli motifleri kumaşa dikkat çekici bir şekilde basmayı amaçlar. Bu işlem için kullanılan gofre silindiri, baskıyı gerçekleştirmek için kumaşa basınç ve sıcaklık iletebilen özel olarak tasarlanmış bir silindirdir. Silindir üzerindeki gravür derinliği, istenilen baskı etkisini oluştururken sert silindir üzerindeki işlenen desenin derinliğine göre değişir.

Gofre kumaşın özelliklerini ve avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Estetik: Gofre dokusu, kumaşa benzersiz bir görünüm ve dokunsal zenginlik katar. Bu nedenle giyim, ev tekstili ve dekorasyon ürünleri gibi birçok farklı uygulamada tercih edilir.

·         Hava Geçirgenliği: Gofre kumaşlar, hafif ve hava geçirgen olan bir yapıya sahiptir; bu da sıcak havalarda rahatlık sağlar.

·         Emicilik: Pamuk gibi doğal liflerle yapılan gofre kumaşlar, teri emme özelliği sayesinde giyimde sıklıkla tercih edilir.

·         Dayanıklılık: Gofre kumaş, liflerin yoğunluğu nedeniyle dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür.

·         Bakım Kolaylığı: Genellikle çoğu gofre kumaş, bakımı kolay ve çamaşır makinesinde yıkanabilir durumdadır.

Gofre kumaşın kullanım alanları oldukça geniştir:iç giyim, plaj elbiseleri, bornozlar, havlu, masa örtüleri, perdeler, yastıklar ve dekoratif öğeler gibi birçok farklı ürünün yapımında kullanılır. Ayrıca moda tasarımında da popüler bir seçenektir ve çeşitli giyim parçalarında kullanılır.

Gofre İşlemi Kaç Çeşittir?

Gofre işlemini iki ana grupta inceleyebiliriz:

Derin Baskı: Genellikle iki merdaneli bir baskı yöntemidir ve bu teknikle elde edilen desenler oldukça belirgin ve derindir. Bu işlem sırasında, sert bir merdaneye işlenen desen motifinin derinliği oldukça fazladır. Kumaşa baskı yapmadan önce çelik bir silindir üzerine özel bir desen kazılır ve bu desen, elastik bir silindirin yüzeyine aktarılır; neredeyse bir negatif görüntü gibi... Bu işlem sırasında gravürlerin deformasyon derinliği her zaman kumaşın kalınlığından daha fazla olur.

Bu işlem, iki silindirin birbirlerine kaymamasını gerektirir ve silindir çaplarının birbirlerine oranlarının tam sayılara bölünebilecek şekilde olması gerekir, çoğunlukla 1/2 oranı kullanılır. Her desen için ayrı bir sert merdane, elastik merdane ve rapor dişlilerine ihtiyaç vardır; bu da işlemin maliyetini artırır ve desenler arasında geçiş yaparken hazırlık süresini uzatır. Ancak bu yöntemle elde edilen desenler daha belirgin ve düzgün olur. Desenlerin derinliği sayesinde görsel olarak çarpıcı sonuçlar elde edilir.

Düz Baskı: Bu yöntem ise kumaşın sadece bir yüzünü etkiler. Gofre silindirinin çapları, desenin diğer silindire geçişini önlemek için dikkatle ayarlanır. Bu sayede kumaşın sadece bir yüzü desenle kaplanır.

Özellikle selüloz liflerinden yapılan ürünlerde, kumaşa baskı yapıldıktan sonra kumaşın buruşmamasını sağlayıcı bir apre uygulanabilir. Bu, baskı kalıcılığını artırır ve desenlerin yıkamaya dayanıklı olmasını sağlar. Sonuç olarak hem baskılar kalıcı olur hem de kumaşın buruşmazlık özellikleri artar.

 

 

 

 

KUMAŞ SAYFASINA DÖNMEK İÇİN "
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN
>>>TIKLAYIN<<<

"
EĞİTİM İLE İLGİLİ BELGELER, BİLGİLER

SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ
>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar

....

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM...
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden yapiyorum.saolun mugladan sevgiler...:).
->Yazan: kara48500..

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper... Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun ..... süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

Adınız:
Yorumunuz:


 


 E Mail
(Zorunlu Değil):